Dei Energy News

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

8,5% σε δύο δόσεις οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Οι αποφάσεις για τα τιμολόγια της ΔΕΗ, για το σύνολο του 2013, έχουν καθοριστεί στην αρχή του χρόνου. Όλα είναι ξεκάθαρα και ουσιαστικά έχουν προαναγγελθεί». Σε αυτή την επισήμανση που κάνει προς το energypress αρμόδιος παράγοντας του ενεργειακού χώρου, συμπυκνώνεται το τι στην πραγματικότητα πρόκειται να συμβεί με τα τιμολόγια του ρεύματος στο επόμενο διάστημα.
Αυτό που είναι γνωστό, είναι ότι, με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, θα υπάρξουν δύο δόσεις αυξήσεων.
Μία που θα εφαρμοστεί από 1ης Μαϊου και μία τον Ιούλιο. Σε ποιο επίπεδο θα είναι οι αυξήσεις αυτές; Ας θυμηθούμε τη διαδικασία: Η ΡΑΕ στο τέλος του 2012 είχε γνωμοδοτήσει για το μέγιστο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ στο σύνολο του χρόνου. Το ΥΠΕΚΑ έκανε από την πλευρά του μια περεταίρω περικοπή και εν τέλει η ΔΕΗ προσάρμοσε και υπέβαλλε στη ΡΑΕ τα τιμολόγιά της  (έσοδο 4,8 δις ευρώ είχε ζητήσει αρχικά η ΔΕΗ, 4,2 δις εισηγήθηκε η ΡΑΕ, 200 εκατ. «έκοψε» ο υφ. ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου και έτσι το μέγιστο επιτρεπόμενο έσοδο καθορίστηκε στα 4 δις ευρώ). Τα προσαρμοσμένα αυτά τιμολόγια περιείχαν μεσοσταθμικό ύψος αυξήσεων 16,5% για το σύνολο του 2013.  Αυτές οι συγκεκριμένες αυξήσεις είναι που θα επιβληθούν σε τρείς, συνολικά, δόσεις (Ιανουάριος, Μάϊος, Ιούλιος).
Στις 13 Ιανουαρίου αποφασίστηκε από το ΥΠΕΚΑ  η πρώτη δόση των αυξήσεων, η οποία μάλιστα περιελάμβανε το κόστος των ρύπων με εμπροσθοβαρή τρόπο, δηλαδή αποφασίστηκε να δοθεί το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης από την αρχή ώστε να είναι μικρότερη η αύξηση των επόμενων δόσεων. Έτσι η μέση αύξηση του 8% που δόθηκε τον Ιανουάριο,  αφήνει ένα υπόλοιπο μέσων αυξήσεων της τάξης του 8,5 το οποίο και θα σπάσει στα δύο, δηλαδή εφόσον μοιραστεί ισομερώς τότε θα έχουμε από 4,25% την κάθε νέα δόση.
Ο μόνος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το ύψος των αυξήσεων αυτών είναι η πορεία της αγοράς των ρύπων. Τους πρώτους μήνες του νέου έτους οι τιμές έχουν κατρακυλήσει και συνεπώς υπάρχει μειωμένο κόστος για τη ΔΕΗ σε σχέση με εκείνο που είχε προϋπολογιστεί. Άρα οι υπολογισμοί μπορούν να ξαναγίνουν και να είναι κάπως ευνοϊκοί για τους καταναλωτές.
Εκείνο πάντως που δεν πρόκειται να γίνει είναι να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία με υποβολή τιμολογίων εκ μέρους της ΔΕΗ, γνωμοδότηση της ΡΑΕ κ.λπ.
Τέλος, όσον αφορά τις πληροφορίες για αύξηση του τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) και μάλιστα για διπλασιασμό του κατόπιν εισήγησης της τρόικας, πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση το νόμο, το τέλος ΑΠΕ αποφασίζεται από τη ΡΑΕ ανά εξάμηνο. Συνεπώς οποιαδήποτε αλλαγή «δεν είναι της ώρας» όπως δηλώνει στο energypress αρμόδιος παράγοντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News