Dei Energy News

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

H σχέση «αγάπης» ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ(ΣΥΡΙΖΑ)

«Παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη για το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Ρόδο, για τη σχέση «αγάπης» ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ, για τους νέους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας και για το χρηματιστήριο ρύπων στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής»
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρης Γάκης, συμμετείχε την Τρίτη 12.03.13 στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της ΒτΕ με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου και από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε., κ. Αρθούρο Ζερβό, σχετικά με τη
σύναψη συμβάσεων που αφορούν την προμήθεια μεταφορικών ελαστικών ιμάντων ταινιοδρόμων Ορυχείων και Λιγνιτικών Σταθμών παραγωγής έναντι € 52.259.805,67 (συνολικό τίμημα για τις 2 Συμβάσεις).
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Δημήτρης Γάκης, έθεσε τα παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα για τη ΔΕΗ και έλαβε τις σχετικές απαντήσεις από τον πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Α. Ζερβό.
***************
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το Σαββατοκύριακο είχαμε μια πολύ έντονη πολιτική διεργασία και από την επίσκεψη της τρόϊκας, αλλά κυρίως – αυτό μας αφορά κατά πολύ στην Επιτροπή– από οι παραιτήσεις στελεχών της Κυβέρνησης, όπως είναι του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ και του κ. Μέργου, οι οποίοι έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι προέρχονται από τις τάξεις της ΔΕΗ. Ο κ. Μέργος μάλιστα ήταν ένα στέλεχος που αποζημιωνόταν με 150.000 ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με τη σύμβαση που έχουμε στα χέρια μας.
Σε εκείνο, όμως, που θέλω να σταθώ είναι ότι αυτή η πολιτική ή η επιχειρηματική κρίση που έγινε στη ΔΕΗ έχει να κάνει με ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, για το οποίο θέλω να μου απαντήσετε:
Ποια είναι η σχέση της ΔΕΗ με την ΤΕΡΝΑ ΑΕ; Σε πολλές περιπτώσεις οι δύο αυτοί όμιλοι είναι συνέταιροι, ιδιαίτερα στις ΑΠΕ, μαζί δημοπρατούν ένα έργο 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, στο σχήμα που έχει μπει στο διαγωνισμό για την εκμετάλλευση των σκουπιδιών της Αθήνας. Παράλληλα, υφίσταται ένα θέμα συγκρουσιακών συμφερόντων, γιατί δεν μπορεί δύο εταιρείες από τη μια να είναι συνέταιροι σε κάποια έργα και σε άλλα να είναι αναθέτων και ανάδοχος, όπως, για παράδειγμα, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ της Ρόδου, για το οποίο...

θέλω να μου πείτε ποια είναι η τύχη του. Άρα, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τη σχέση αυτών των δύο εταιρειών.
ΑΡΘΟΥΡΟΣ ΖΕΡΒΟΣ (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε.): «… Για τις σχέσεις Δ.Ε.Η. – ΤΕΡΝΑ. Η Δ.Ε.Η. κάνει διαγωνισμούς, τους διαγωνισμούς κάποιος τους κερδίζει. Εάν τους κερδίζει η ΤΕΡΝΑ ή τους κερδίζει η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ή η DAMCO αυτό εξαρτάται από τις συγκεκριμένες συνθήκες. Εμείς πρέπει να κάνουμε τους διαγωνισμός διαφανείς, αυτό κάνουμε και αυτός που είναι ο μειοδότης να τους παίρνει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφερθήκατε για την υπόθεση της Ρόδου, το πρόβλημα στην Ρόδου δεν έχει προέλθει από το ποιος είναι ο ανάδοχος, έχει προέλθει καταρχάς από την τοπική κοινωνία. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είμαστε και αυτό έχει θέσει ζητήματα και αυτά προσπαθούμε αντιπαρέλθουμε και εκεί υπάρχουν οι μεγάλες καθυστερήσεις. Δεν είναι ότι ο ανάδοχος δεν έκανε τη δουλειά του ή γιατί εμείς δεν κάναμε τη δουλειά μας. Προέρχεται από εξωτερικούς παράγοντες που καταρχάς είχαν να κάνουν με την ΚΕΔ, αλλά δεν θέλω να μπω τώρα σε λεπτομέρειες. Τον διαγωνισμό εκεί τον έχει κερδίσει η ΤΕΡΝΑ, η ΤΕΡΝΑ κέρδισε και τώρα τον διαγωνισμό της Πτολεμαΐδας. Τι να κάνουμε; Το διαγωνισμό της Μεγαλόπολης τον είχε κερδίσει μια εταιρεία του Μυτιληναίου η οποία την πούλησε μετά στην ΤΕΡΝΑ. Η Δ.Ε.Η. κάνει τους διαγωνισμούς της και θα πάρει τον μειοδότη δεν μπορεί να κάνει και τίποτα άλλο πέρα από αυτό επί της ουσίας.
Για το σκουπίδια θα ήθελα να το εξηγήσω γιατί εκεί είναι πολύ πιο περίπλοκη ιστορίας στα σκουπίδια. Με δύο λόγια στα σκουπίδια έχει δημιουργηθεί μια εταιρεία με την ισπανική Urbaser από την προηγούμενη διοίκηση για να πάει στα σκουπίδια. Η Ισπανικής εταιρεία Urbaser είναι μια εταιρεία η οποία έχει εμπειρία στα σκουπίδια, η οποία αποφάσισε να φτιάξει μια κοινή εταιρεία 51% και 49% και αποφάσισε μετά η Urbaser να φύγει από την Ελλάδα λόγω της κατάστασης της Ελλάδας. Αποφάσισε να πουλήσει το 51% και το πούλησε στην ΤΕΡΝΑ. Πάλι δεν θα πω στην Urbaser πού θα πάει να πουλήσει το 51% με την οποία κάναμε την εταιρία. Υπάρχουν συμπτώσεις, θα συμφωνήσω μαζί σας, αλλά αυτή είναι πραγματικότητα».
***
Δ. ΓΑΚΗΣ: Επίσης, θέλω να ρωτήσω τι γίνεται με το Χρηματιστήριο Ρύπων. Πού βρίσκεται σήμερα αυτή η ιστορία, πώς οι αγορές αυτές θα επιβαρύνουν το κόστος της κατανάλωσης και πώς το κόστος των ρύπων θα μεταφερθεί στο τιμολόγιο των πολιτών της χώρας;
Α. ΖΕΡΒΟΣ [ΔΕΗ]: «… Για το χρηματιστήριο των ρύπων. Αυτή τη στιγμή γίνονται συνεχώς δημοπρασίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάθε τρεις φορές την εβδομάδα γίνονται από τις αρχές του χρόνου.
Οι τιμές παίζουν μεταξύ 4 και 5 ευρώ τον τόνο, αλλά είναι κάτι το οποίο ξέρετε ότι εξαρτάται πάρα πολύ από τις πολιτικές παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο το οποίο θα γίνουν. Να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό, διότι από τη μια μεριά μπορεί να καταρρεύσουν τελείως οι τιμές, από την άλλη μπορούν να αυξηθούν, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα παρθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτό. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι ότι εβδομαδιαία αγοράζουμε μέσω των δημοπρασιών, αυτά που μας αντιστοιχούν σε σχέση με τους ρύπους που κάνουμε, ούτως ώστε να κρατήσουμε ένα μίγμα τιμών που αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη περίοδο. Χαιρόμαστε που αυτή τη στιγμή είναι χαμηλά και αυτό μας μειώνει τα έξοδα».
***
Δ. ΓΑΚΗΣ: Θέλω να με ενημερώσετε, εάν ισχύει ακόμη η ασφαλιστική κάλυψη που η προηγούμενη διοίκηση έχει υπογράψει; Πρόκειται για κάλυψη αστικής ασφάλειας για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, όπου, αν οι πληροφορίες μου είναι σωστές, κάθε μέλος ασφαλίζεται με 25 εκατομμύρια ευρώ για αστικές ευθύνες, δηλαδή για προβλήματα που θα παρουσιαστούν στις ενέργειές τους.
Α. ΖΕΡΒΟΣ [ΔΕΗ]: «… Σε ότι αφορά την αστική ασφάλεια των μελών του Δ.Σ., υπάρχει μια παράδοση. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε, διότι είμαστε σε διαπραγμάτευση με την Εθνική Ασφαλιστική για να γίνει αυτό».
***
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ: Για τους μετρητές εσωτερικού χώρου, πού βρίσκεται το θέμα; Η ΔΕΗ προβλέπει να μπούνε μετρητές μέσα στα σπίτια;
ΑΡΘΟΥΡΟΣ ΖΕΡΒΟΣ [ΔΕΗ]: «…Και πάλι να σας πω ότι δεν είναι η ΔΕΗ. ….. ό,τι αφορά δίκτυα, δεν είναι πλέον η ΔΕΗ, αλλά είναι οι θυγατρικές της. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα τοποθέτησης 160.000. Γίνεται προγραμματισμός, διότι υπάρχει και υποχρέωση από την Κοινοτική Οδηγία, να μπούμε στο συνολικό. Αυτό όμως γίνεται τώρα προς εξέταση και σε ένα βάθος πενταετίας, εξαετίας, να πάμε σε μια συνολική αντικατάσταση των μετρητών με τους έξω μετρητές. Παρόλα αυτά το πράγμα εάν γίνει σωστά, θα είναι εξαιρετικά βοηθητικό από πολλές απόψεις. Δηλαδή, πάμε σε μια άλλη εποχή ας πούμε.
*****
Ο κύριος Ζερβός είπε μισές αλήθειες!
1. Ο κ. Μέργος, ήταν Πρόεδρος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Μέλος του Δ.Σ. της ΤΕΡΝΑ! με αμοιβές 150.000 € το χρόνο.
2. Για το έργο της Μεγαλόπολης: αυτό ανατέθηκε προς 500 εκ. στην ΜΕΤΚΑ το 2007 στη διάρκεια των εκλογών. Η ΜΕΤΚΑ στη συνέχεια το πούλησε στην ΤΕΡΝΑ προς 450 εκατ. Σε όλες τις Συμβάσεις υπάρχει μια βασική αρχή, ότι ο Ανάδοχος δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον εαυτόν του. Άρα αυτό έγινε με την ανοχή της ΔΕΗ (προηγούμενη διοίκηση) και δημιουργήθηκε μαύρο χρήμα 50 εκ. ευρώ!
Το θέμα ερευνά η δικαιοσύνη.
3. Για τον συνεταιρισμό ΔΕΗ με την ισπανική URBASER έδωσε έγκριση η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν το 2011 . Η αντικατάσταση της URBASER από την ΤΕΡΝΑ θα έπρεπε να εγκριθεί τουλάχιστον από την Αρχή Ανταγωνισμού της χώρας μας.
4. Μπορεί οι δύο εταιρείες ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ να έχουν σχέση Αναθέτοντος- Αναδόχου σε έργα 3,4 δις και σχέση συνεταίρου στα σκουπίδια της Αττικής σε έργα 1,4 δις!
5. Για το έργο του εργοστασίου στη νότια Ρόδο ο κ. Ζερβός αποποιήθηκε των ευθυνών της ΔΕΗ που συνέταξε την περιβαλλοντική μελέτη και ενοχοποίησε την τοπική κοινωνία που το μόνο που έκανε ήταν να υπερασπιστεί το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής του.
6. Για τους ρύπους σήμερα η Ελλάδα άλλαξε στάση.

 http://olympia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News