Dei Energy News

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Αποπροσανατόλιζαν τους εργαζόμενους με τα σαθρά επιχειρήματα ότι υπάρχει «υγιής ανταγωνισμός»

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΕΗ στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ
Συνάδελφισσα - Συνάδελφε
Έχεις ευθύνη να πάρεις θέση, να απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα και ερωτήματα που βάζουν οι ίδιες οι εξελίξεις.
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σήμερα βρίσκεται στην τελική ευθεία η επίθεση για την ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με βάση συγκεκριμένες αποφάσεις της Ε.Ε για πλήρη ενοποίηση της αγοράς ενέργειας μέχρι το 2014.
Με βάση αυτές τις κατευθύνσεις η τρικομματική κυβέρνηση προωθεί:
· Τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων Μεταφοράς και Διανομής από τον κύριο κορμό της ΔΕΗ ΑΕ, το σχέδιο μετοχοποίησης του ΑΔΜΗΕ και τη διαχείριση των δικτύων με γνώμονα το κέρδος.
· Την δημιουργία μιας μικρής ΔΕΗ που θα αποτελεί το 30% της σημερινής, η οποία θα δοθεί σε ισχυρό μονοπωλιακό όμιλο.
· Την παραπέρα μετοχοποίηση της ΔΕΗ, που θα έχει απομείνει, με εισαγωγή στρατηγικού επενδυτή.
Οι σχεδιασμοί αυτοί υπαγορεύονται από τους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων της ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ

Οι αυξήσεις στο ρεύμα και η πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων το καλοκαίρι, θα οδηγήσουν σε αδυναμία χιλιάδες εργαζόμενους να πληρώσουν τους λογαριασμούς, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν την αναγκαία κερδοφορία για τους επιχειρηματίες.
Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δέχτηκαν συντριπτικά πλήγματα στα δικαιώματά τους:
· Έχασαν πάνω από το 40% των αποδοχών τους με την εφαρμογή των «μνημονίων» που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις.
· Τις περικοπές στις αποδοχές και ότι προέβλεπαν τα μνημόνια νομιμοποίησαν με την υπογραφή ΣΣΕ οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ-ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ.
· Στην ίδια κατεύθυνση ετοιμάζονται να υπογράψουν σύμβαση για τον «εξορθολογισμό» των επιδομάτων που θα έχει περεταίρω οικονομικές συνέπειες για πολλούς εργαζόμενους.
Η ΨΗΦΟΣ για την ανάδειξη εκπροσώπων στα ΔΣ των εταιριών του ομίλου ΔΕΗ (ΜΗΤΡΙΚΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) αποκτά ιδιαίτερη αξία. Πρέπει να εκφράσει:
· Την αγανάκτηση, την αντίθεση σε αυτή την πολιτική που εφαρμόστηκε και που σχεδιάζεται για το επόμενο διάστημα.
· Την καταδίκη όλων αυτών των δυνάμεων που στήριξαν ενεργά όλα τα προηγούμενα χρόνια αυτή την πολιτική και που χωρίς αυτή την στήριξη δεν θα ήταν εύκολο να προχωρήσει.
· Την κοινή πάλη με όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας για την αντίσταση στα χειρότερα που έρχονται στους μισθούς, τις συντάξεις, τα χαράτσια, τη φοροληστεία, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των ΣΣΕ, τον αφανισμό των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
· Την αρχή ενός κινήματος στη ΔΕΗ που θα στηρίζεται στους εργαζόμενους, θα παλεύει για τα δικαιώματα τους.
· Την ανάγκη οι εκπρόσωποι στα ΔΣ να εκφράζουν την θέληση των εργαζόμενων και όχι την υποταγή στα σχέδια εργοδοσίας - κυβέρνησης όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΕΗ

ΕΥΘΥΝΗ ΕΧΟΥΝ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και η τρικομματική κυβέρνηση.
Όλο το προηγούμενο διάστημα προώθησαν την πολιτική της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας εναλλάξ και σήμερα η τρικομματική κυβέρνηση ολοκληρώνει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του κλάδου.
ΕΥΘΥΝΗ ΕΧΟΥΝ τα κόμματα που γεννήθηκαν από αυτά (ως νέα αναχώματα) και κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.
ΕΥΘΥΝΗ ΕΧΕΙ ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν και είναι υπέρ της απελευθέρωσης-ιδιωτικοποίησης, διαχρονικά από το 1999. Οι ενστάσεις του αφορούν τον τρόπο που αυτή θα γίνει. O κ. Τσίπρας στην Bουλή κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων είπε «…να γίνει η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας …με διακρατικές συμφωνίες και διεθνείς κοινοπραξίες ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη ανταποδοτικότητα για το δημόσιο και την κοινωνία...»
ΕΥΘΥΝΗ ΕΧΟΥΝ οι συνδικαλιστικές τους παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ-ΣΥΡΙΖΑ) στη ΓΕΝΟΠ, που στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν, παρά τις όποιες φραστικές διαφωνίες τους, την πολιτική των κυβερνήσεων. Έσπειραν αυταπάτες για τον χαρακτήρα της κρίσης, ταυτίστηκαν με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, δεν προετοίμασαν τους εργαζόμενους για σκληρή και μακροχρόνια πάλη.
Η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ έχει την δική τους σφραγίδα!
· Συναίνεσαν στην ιδιωτικοποίηση ιδεολογικά και πρακτικά. Αποπροσανατόλιζαν τους εργαζόμενους με τα σαθρά επιχειρήματα ότι υπάρχει «υγιής ανταγωνισμός», ότι με την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση μπορούν να ικανοποιούνται ταυτόχρονα οι ανάγκες των εργαζόμενων και της κερδοφορίας της ΔΕΗ Α.Ε.
· Με απόφαση που προέτρεξαν να πάρουν σε έκτακτο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ τον Οκτώβρη του 2010, συμφωνώντας στον διαχωρισμό της Διανομής και Μεταφοράς και την δημιουργία θυγατρικών, διευκόλυναν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει τον νόμο στην Βουλή 8 μήνες αργότερα χωρίς καμιά αντίδραση από τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα προετοίμασαν το επόμενο βήμα που είναι ο πλήρης διαχωρισμός των δικτύων που προωθεί η τρικομματική κυβέρνηση.
· Χωρίς την δική τους συμβολή σήμερα θα ήταν πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα σχέδια της για την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
· Δεν πρωτοτύπησαν, διαχρονικά αυτό το ρόλο έπαιξαν από το 1999 μέχρι σήμερα. Στο όνομα του ρεαλισμού συμφωνούσαν στην κύρια κατεύθυνση που προωθούσαν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, αποπροσανατόλιζαν τους εργαζόμενους, προτάσσοντας δευτερεύοντα ζητήματα.
ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ–ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΣΑΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ
ΣΗΜΕΡΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΟΥ
Σήμερα οι ίδιες δυνάμεις που ευθύνονται για αυτή την πορεία ζητούν την ψήφο σας, άλλες με το ίδιο όνομα και άλλες αλλάζοντας εμφάνιση για να συνεχίσουν το ίδιο έργο.
Η ΔΑΚΕ στηρίζει με συνέπεια την αντιλαϊκή πολιτική, προβάλει κόκκινες γραμμές και ενστάσεις σε δευτερεύοντα ζητήματα, υποσκάπτει κάθε προσπάθεια αντίστασης σε αυτή την πολιτική. Κάθε ψήφος στην ΔΑΚΕ σημαίνει αποδοχή της σημερινής πολιτικής της κυβέρνησης, δηλαδή αποδοχή των μειώσεων μισθών και συντάξεων, της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, της συρρίκνωσης των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
Η ΠΑΣΚΕ στις εκλογές κατεβαίνει στη Mητρική με 2 ψηφοδέλτια, στον ΑΔΜΗΕ και στον ΔΕΔΔΗΕ σε ένα αλλάζοντας όνομα, όχι θέσεις και πολιτική, σε σταθερή συνεργασία με την ΣΑΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
Το ένα κομμάτι στηρίζει, όπως και η ΔΑΚΕ, ανοιχτά την κυβερνητική πολιτική, υπονόμευε τους αγώνες των εργαζόμενων. Αποτελεί στήριγμα της κυβέρνησης στην αντιλαϊκή της επίθεση στο χώρο της ΔΕΗ.
Τα κοινά ψηφοδέλτια ΠΑΣΚΕ-ΣΑΔ-ΣΥΡΙΖΑ (υπό την ηγεσία του ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΡΙΖΟΥ) κάνουν προσπάθεια να προβάλουν ότι είναι κάτι νέο και ελπιδοφόρο για το κίνημα και μάλιστα καλούν σε συσπείρωση και κοινό αγώνα. Αποτελούν άλλο ένα ανάχωμα, στην δυνατότητα που υπάρχει σήμερα, η δυσαρέσκεια των εργαζόμενων να γίνει βήμα στην ανάπτυξη των αγώνων, στην ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησης.
Είναι πολύ βαριές οι ευθύνες τους από την συμφωνία τους, όλα αυτά τα χρόνια, για να μπορούν να τις ξεπλύνουν με την αλλαγή του ονόματος.
· Δεν αμφισβητούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ανταγωνιστικότητα που είναι η αιτία των προβλημάτων. Οι επιμέρους διαφωνίες τους δεν αντιμετωπίζουν την επίθεση.
· Δεν αμφισβητούν το μονόδρομο της Ε.Ε. Οι προτάσεις τους κινούνται στην λογική ότι μπορεί το καπιταλιστικό σύστημα να εξανθρωπιστεί αν αλλάξει η μορφή διαχείρισης και ο διαχειριστής
· Πολλά από αυτά που καταγγέλλουν τα στήριξαν από την θέση που είχαν στο συνδικαλιστικό κίνημα όπως:
1. Απελευθέρωση αγοράς, μετοχοποίηση της ΔΕΗ, διαχωρισμός των Δικτύων.
2. Διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του Ασφαλιστικού.
Το ψηφοδέλτιο «Αγωνιστική Ενότητα» (Συνδικαλιστές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ) αποτελεί ένα συνονθύλευμα θέσεων. Στο ψηφοδέλτιο αυτό συναντάμε θιασώτες της Ε.Ε, υποστηρικτές και πολέμιους της απελευθέρωσης-ιδιωτικοποίησης. Όλοι τους όμως συμφωνούν ότι η Ε.Ε είναι μονόδρομος για αυτό και οι προτάσεις τους κινούνται σε αυτό το πλαίσιο.
Όλες αυτές οι δυνάμεις, που όλο το προηγούμενο διάστημα συντάχτηκαν στην κεφαλή ή την ουρά της ΓΣΕΕ, κάτω από τα συνθήματα της και την καθοδήγηση της, υποκριτικά σήμερα μας κάνουν προτάσεις συνεργασίας. Η ενότητα που επικαλούνται είναι για τα μάτια του κόσμου. Έχει στόχο να κρύψει την ταύτιση τους με την καρδιά της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΑΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Οι προβλέψεις και εκτιμήσεις μας επιβεβαιώθηκαν. Αυτή η πολιτική αποτελεί μονόδρομο για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των μονοπωλίων, προκειμένου να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια από την ληστεία των λαών.
Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΔΕΗ διακηρύττουν ότι οι εξελίξεις που προηγήθηκαν όσο και η κλιμακούμενη επίθεση στον τομέα της ενέργειας δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. Χωρίς γραμμή ρήξης με την πολιτική της "απελευθέρωσης", τη στρατηγική της ΕΕ και της άρχουσας τάξης, κανένας αποσπασματικός αγώνας δεν μπορεί να διασφαλίσει κατακτήσεις και νικηφόρα προοπτική.
Μοναδική διέξοδος για το λαό είναι ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας, όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία.
Σε αυτό το πλαίσιο η παραγωγή, οι εγχώριες πηγές, η μεταφορά και η διανομή του τομέα ενέργειας θα αποτελούν λαϊκή περιουσία, θα σχεδιάζονται πανεθνικά, κεντρικά, επιστημονικά προς όφελος της λαϊκής ευημερίας.
Θα λειτουργεί ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών.
Σήμερα η πάλη ενάντια στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης και τις συνέπειές της για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, για να έχει αποτελέσματα, πρέπει να δένεται με αυτή την προοπτική.
Η ΨΗΦΟΣ για την ανάδειξη εκπροσώπων στα ΔΣ των εταιριών του ομίλου ΔΕΗ (ΜΗΤΡΙΚΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) αποκτά ιδιαίτερη αξία:
· Πρέπει να εκφράσει την αγανάκτηση, την αντίθεση σε αυτή την πολιτική που εφαρμόστηκε και που σχεδιάζεται για το επόμενο διάστημα.
· Να δηλώσει την καταδίκη όλων αυτών των δυνάμεων που στήριξαν ενεργά όλα τα προηγούμενα χρόνια αυτή την πολιτική και που χωρίς αυτή την στήριξη δεν θα ήταν εύκολο να προχωρήσει.
· Να δυναμώσει την κοινή πάλη με όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας για την αντίσταση στα χειρότερα που έρχονται σε μισθούς, συντάξεις, χαράτσια, φοροληστεία, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των ΣΣΕ, τον αφανισμό των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
· Να σηματοδοτήσει την αρχή ενός κινήματος στην ΔΕΗ που θα στηρίζεται στους εργαζόμενους, θα παλεύει για τα δικαιώματά τους.
Οι εκπρόσωποι στα ΔΣ να εκφράζουν την θέληση των εργαζόμενων και όχι την υποταγή στα σχέδια εργοδοσίας-κυβέρνησης όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
Καλούμε τους εργαζόμενους να κάνουν το βήμα,
· Να εκφράσουν τον θυμό τους, την αγανάκτησή τους, για το σύνολο των μέτρων που καταστρέφουν την ζωή τους.
· Να εκφράσουν την οργή τους για την υποταγή της πλειοψηφίας του συνδικαλιστικού κινήματος σε αυτή την πολιτική.
· Να ψηφίσουν την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, την δύναμη πού όλα αυτά τα χρόνια αποκάλυψε, προειδοποίησε, επαληθεύτηκε και στάθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές.
ΚΑΘΕ ΨΗΦΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΕΙΝΑΙ ΒΟΛΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News