Dei Energy News

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Η κυβέρνηση, όπως μας έχει συνηθίσει τελευταία, προχώρησε σε
αυτάρεσκες ανακοινώσεις, για την επιτυχία της (!) να μην γίνουν αυξήσεις των τιμολογίων στην ηλεκτρική ενέργεια από 1ης Μαΐου, όπως είχε εξαγγείλει τις αρχές του χρόνου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα τιμολόγια της ΔΕΗ και προσθέτει: 
 «Όμως, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αλλά και για το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ, οι ανατιμήσεις του Ιανουαρίου δεν ήταν αναγκαίες και επομένως η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιχαίρει, μόνο αν τις ανακαλούσε και προχωρούσε, όπως είχαμε ζητήσει, σε μείωση των τιμολογίων. Έχουμε μπροστά μας τις ανατιμήσεις από 1ης Ιουλίου και επιφυλασσόμαστε να κάνουμε «ταμείο», μετά από αυτές. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αυτό που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση, είναι να βοηθήσει στο ξεπέρασμα της τραγικής κατάστασης, που βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα ήδη ισχύοντα τιμολόγια.
 Δεν μπορεί να αγνοεί τις τσουχτερές ανατιμήσεις όλων των τελευταίων χρόνων, αλλά και αυτές από την αρχή του έτους. Συγκεκριμένα δεν είναι δυνατό να αποσιωπάται ότι από τις αρχές του χρόνου είχαμε αυξήσεις έως 38,5% στις χαμηλές οικιακές καταναλώσεις (0-800 kWh) και έως 20% στις μεσαίες. 
Η επικείμενη απελευθέρωση των τιμολογίων χαμηλής τάσης από τον Ιούλιο αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω επιβαρύνσεις των καταναλωτών υπέρ των ιδιωτών - παικτών της αγοράς. 
 Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι αντίθετος στη λογική του καθορισμού των τιμών αποκλειστικά με όρους κόστους και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια, όμως, η κυβέρνηση ακόμη και με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις και την υποχρέωση: «τα τιμολόγια του ρεύματος να αντανακλούν το πραγματικό κόστος ενέργειας» θα έπρεπε να μειώσει τα τιμολόγια, αφού το κόστος της ΔΕΗ έχει μειωθεί δραστικά λόγω: -της μεγάλης μείωσης των μισθών στη ΔΕΗ, -της αξιοποίησης της ευνοϊκής χρονιάς σε υδατοπτώσεις και την ενίσχυση της παραγωγής από υδροηλεκτρικές μονάδες, που συνεπάγεται σημαντική μείωση του κόστους, -της μειωμένης επιβάρυνσης λόγω ρύπων, μετά από σχετική ψήφιση ρύθμισης στο ευρωκοινοβούλιο, που επέδρασε στο να κατρακυλήσουν τα δικαιώματα ρύπων, -των επιπέδων της Οριακής τιμής συστήματος και Οριακής Τιμής Απόκλισης που είναι πολύ πιο κάτω από πέρσι, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να αγοράζει τις αναγκαίες ποσότητες ενέργειας πολύ φθηνότερα από ότι πέρσι. 
 H κυβέρνηση, λοιπόν, για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς άλλους, που αφορούν προνόμια και σκανδαλώδεις ρυθμίσεις σε όφελος ιδιωτών και που επιβαρύνουν τη ΔΕΗ και σε τελευταία ανάλυση, τους καταναλωτές, θα έπρεπε να οδηγηθεί σε μείωση των τιμών. 
 Αρκεί, βεβαίως, να μην επαναληφθούν φαινόμενα προκλητικών ρυθμίσεων με αεριτζήδες, όπως αυτοί της HELLAS POWER και της ENERGA, που τη ζημιά τους την φορτώνονται τα νοικοκυριά. Αρκεί να σταματήσουν να επιβαρύνονται τα νοικοκυριά με προκλητικές ρυθμίσεις, όπως εκείνη της ΡΑΕ με βάση την οποία η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να πουλά ηλεκτρικό ρεύμα στον όμιλο Μυτιληναίου(ΑτΕ) με 42€/MWh και την ίδια ώρα να αναγκάζεται να το αγοράζει από την μονάδα παραγωγής ρεύματος του Μυτιληναίου με αρκετά ψηλότερη τιμή!
 Για να αναφερθούμε σε μία μόνο παράμετρο, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε μείωση των τιμολογίων με την δραστική μείωση του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να παίρνει δραστικά μέτρα που να καθιστούν εφικτή τη μείωση των τιμολογίων, επιχαίρει για το προσωρινό πάγωμα και συζητά τη μείωση τιμών, αλλά μόνο στις βιομηχανίες και επιχειρήσεις. 
Δεν αγνοούμε την επιβάρυνση που υφίσταται η βιομηχανία, λόγω τιμολογίων και εκτιμούμε πως στοχευμένες μειώσεις μπορούν να καθοριστούν γενικότερα, όμως, επισημαίνουμε ιδιαίτερα πόσο άγρια έχουν πληγεί τα φτωχά νοικοκυριά για τα οποία πρέπει να ληφθούν κατά προτεραιότητα μέτρα ανακούφισης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News