Dei Energy News

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΕΠΑΔ-ΕΤΕ/ΔΕΗ:"Να απαλλαγούμε από τους ψευτομεσσίες και με τους αγώνες μας να πάρουμε εμείς την κατάσταση στα χέρια μας"


Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο Dei News o υποψήφιος μετην ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΕΠΑΔ EΤΕ/ΔΕΗ), 





Τι καινούργιο πρεσβεύει το ΕΠΑΔ-ΕΤΕ/ΔΕΗ και ποιες είναι οι βασικές αρχές και θέσεις του;
Ο βασικός μας στόχος είναι η δημιουργία ενός συνδικαλιστικού κινήματος που θα απαλλάξει την ΔΕΗ από τα δεσμά του ανταγωνισμού των αγορών και των συμφερόντων, θα επιβάλλει, το δημόσιο ρόλο και τον κοινωνικό χαρακτήρα της ΔΕΗ, με σκοπό την εξυπηρέτηση του πολίτη και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, αλλά και την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και των συνθηκών εργασίας των χιλιάδων συναδέλφων μας.
Βασικές αρχές είναι ένα συνδικαλιστικό κίνημα που με καθαρό λόγο, θέσεις, απόψεις, θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων και θα τους ενεργοποιήσει μέσα από συνθήκες σύνθεσης απόψεων και ενότητας στη δράση. Οι αγώνες πλέον θα γίνουν με νέα στρατηγική που οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν και οι αποφάσεις θα παίρνονται από τα κάτω, δηλαδή από τους εργαζόμενους, τη βάση.
Ένα τέτοιο συνδικαλιστικό κίνημα επιχειρούμε μέσα από την ίδρυση της ΕΠΑΔ-ΕΤΕ/ΔΕΗ για να επιλυθούν επιτέλους χρόνιες παθογένειες, που διαρκώς καυτηριάζουμε, μα δεν τολμούμε να πολεμήσουμε.
Ποια είναι τα κυρίαρχα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ και με ποιο τρόπο μπορούν αντιμετωπισθούν;
Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας η απάντηση είναι μία. Μόνο με αγώνες διαρκείας, με τις αποφάσεις να παίρνονται από την βάση των εργαζομένων προφυλάσσοντας τα δικαιώματα των συναδέλφων χωρίς υποχωρήσεις και "φτιασιδώματα". Τα προβλήματα είναι πολλά στο κλάδο μας με σημαντικότερο την ασφάλεια των συναδέλφων. Είναι γνωστό ότι η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των εγκαταστάσεων της Επιχείρησης. Βαρύ φόρο αίματος πληρώνουν κάθε χρόνο οι εργατοτεχνίτες της ΔΕΗ στο βωμό του κέρδους και της ανευθυνότητας της διοίκησης. Όλα τα εργατικά ατυχήματα έχουν ένα κοινό παρανομαστή που είναι η έλλειψη ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, (με τις πολιτικές των μνημονίων, αλλά και τις ευλογίες της «φίλα προσκείμενης» Διοίκησης), έχουν περιέλθει σε οικονομική, κοινωνική και εργασιακή απόγνωση.
Ο βασικός πυρήνας των στελεχών σας είναι από την ΠΑΣΚΕ ενώ δεν συνεργάζεσθαι με το άλλο ψηφοδέλτιο που προέρχεται από τον ίδιο συνδικαλιστικό χώρο και στηρίζεται από το Νίκο Φωτόπουλο. Μάλιστα προχωρήσατε και σε σκληρή επίθεση εναντίον του. Αισθάνεστε προδομένοι σε κάποια ζητήματα;
 Σαφώς και αισθανόμαστε προδομένοι, όχι μόνο από τον Νίκο Φωτόπουλο, αλλά από το σύνολο των δυνάμεων που αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του γραφειοκρατικού συνδικαλιστικού μηχανισμού, του μηχανισμού που ευθύνεται για την κοινωνική και ιδεολογική ήττα των δυνάμεων της εργασίας.
Το σύνολο των δυνάμεων που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποσύνθεση του συνδικαλιστικού κινήματος, ευθύνεται για μια σειρά από θλιβερά φαινόμενα, ευθύνεται για την σημερινή απαξιωτική  εικόνα του συνδικάτου.Οι αντιθέσεις στο συνδικάτο δεν έχουν προσωπικό χαρακτήρα,  οι αντιθέσεις αφορούν τον τρόπο που ο καθένας μας προσεγγίζει τα θέματα, τα θέματα  που σήμερα ταλανίζουν τους εργαζομένους και την κοινωνία. Με λίγα λόγια η διαφορά μας είναι καθαρά ιδεολογική.
Όσο για την κομματική ταυτότητα των μελών ή όχι των συναδέλφων ΕΠΑΔ-ΕΤΕ/ΔΕΗ δεν είναι κάτι που ζητάμε στην "είσοδο". Όλα τα μέλη είναι από όλους τους πολιτικούς χώρους και το ζητούμενο είναι να συμφωνούν με την ιδρυτική διακήρυξη μας, όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά. Στόχος της ΕΠΑΔ-ΕΤΕ/ΔΕΗ είναι η αποδέσμευση του συνδικαλιστικού κινήματος από τον εναγκαλισμό και την κομματική κηδεμονία, που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια στο συνδικάτο, αλλοίωσε την φυσιογνωμία του και το κατέστησε υποχείριο στις ορέξεις και τις προσταγές του κομματικού κατεστημένου. Στόχος της ΕΠΑΔ-ΕΤΕ/ΔΕΗ είναι ένα ανεξάρτητο συνδικάτο που δεν θα έχει σημείο αναφοράς τα κόμματα και το διαπλεκόμενο πολιτικοοικονομικό κατεστημένο. Σημείο αναφοράς θα είναι αποκλειστικά και μόνο, οι εργαζόμενοι, τα προβλήματα και οι ανάγκες της κοινωνίας.
Τελευταία στην ΕΤΕ-ΔΕΗ συμβαίνουν αρκετά φαινόμενα εσωστρέφειας και καταγγελιών. Μήπως ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά;
Δεν πρόκειται να μπει τέλος αν όλα δεν βγουν στο φως και δεν σταματήσουν τα σκάνδαλα. Εμείς ερχόμαστε να ανοίξουμε μια καινούργια σελίδα, όχι ρίχνοντας "μαύρη πέτρα" πίσω μας και κουκουλώνοντας παλιές αμαρτίες. Η ΕΠΑΔ-ΕΤΕ/ΔΕΗ θα βάλει τέλος σε όλα αυτά φέρνοντας μια νέα εποχή στο κίνημα όπου οι αποφάσεις δεν θα παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες αλλά από την βάση των εργαζομένων.
Ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις ώστε το Συνδικαλιστικό Κίνημα να αποκτήσει ξανά την χαμένη του αξιοπιστία;
Όλα στο φως. Όχι διακρίσεις. Όχι κομματικές ταυτότητες. Αποφασίζουμε εμείς και όχι μια χούφτα άνθρωποι για εμας. Όχι άλλα βαρύγδουπα λόγια πλέον. Πράξεις, έργα και αγώνες. Όλοι οι συνάδελφοι μια γροθιά μπροστά στην λαίλαπα που μας έβαλαν αυτοί που με διαφόρους τρόπους εκπροσωπούν το μνημόνιο. Όχι άλλο σώσιμο από αυτούς. Η αλήθεια και μόνο θα φέρει ξανά πίσω τους συναδέλφους που έχουν γυρίσει την πλάτη τους στο Συνδικαλιστικό Κίνημα.
Η κυβέρνηση πρόσφατα εξήγγειλε το νέο σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ. Έχετε κατανοήσει ως παράταξη που οδηγείται η μεγαλύτερη Επιχείρηση της χώρας;
Μάλλον είμαστε οι μόνοι που έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό που θα συμβεί. Η απάντηση μας θα δοθεί στους δρόμους με αγώνες. Ζητάμε την συσπείρωση από όλους τους συναδέλφους ώστε η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας να παραμείνει κρατική αφού η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαίο αγαθό για την Ελληνική οικογένεια. Η ΔΕΗ μπορεί να επιφέρει κέρδη στην χώρα και να συμβάλει στο να βγει από την κρίση.
Πιστεύετε ότι υπάρχουν ελπίδες ώστε να διασωθούν κάποια πράγματα στο Ασφαλιστικό;
Σαφώς και υπάρχουν ελπίδες. Πρέπει όσοι οδήγησαν τα ταμεία μας σε μαρασμό να λογοδοτήσουν αλλά και το κράτος να μην αφήσει τους απατεώνες να ξεφύγουν. Εμείς θα συμβάλουμε τα μέγιστα προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν θα παραδώσουμε αμαχητί τα κεκτημένα μας. Η απάντηση και σε αυτό το θέμα θα δοθεί με αγώνες.
Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους συναδέλφους ώστε να ψηφίσουν εσάς στις επερχόμενες εκλογές της ΕΤΕ-ΔΕΗ;
Σας καλώ μαζί μας στον αγώνα που θα έχει έναν και μοναδικό στόχο. Να απαλλαγούμε από τους ψευτομεσσίες και με τους αγώνες μας να πάρουμε εμείς την κατάσταση στα χέρια μας. Με αμμεσοδημοκρατία και με αποφάσεις που θα παίρνονται από την βάση θα κάνουμε παρελθόν το μνημόνιο της χρεοκοπίας και θα αποτρέψουμε το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Αυτό συνεπάγεται αγώνες και μάχες ενάντια σε αυτούς που καπηλεύονται την δημόσια περιουσία και το μέλλον τον παιδιών μας.
Συνάδελφοι, σας δίνω την υπόσχεση και είναι μία υπόσχεση που βγαίνει μέσα από την καρδιά μου, ότι μαζί θα παλέψουμε και μαζί θα αγωνιστούμε. Από όλα τα μετερίζια, σε κάθε χώρο εργασίας σε κάθε χώρο εργοστασίου, στους δρόμους, για την αξιοπρέπεια μας, τη ελευθερία μας και για την ίδια μας την ζωή. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Τώρα όλα αρχίζουν. Δεν θα τους φοβηθούμε. Χαμένη είναι η μάχη που δεν δόθηκε ποτέ. Και δέσμευση μας είναι ότι εμείς δεν θα συμβιβαστούμε ούτε θα σκύψουμε το κεφάλι.
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ προς όλους τους συναδέλφους είναι θέμα ΤΙΜΗΣ για εμάς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News