Dei Energy News

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Δίλημμα για το ΥΠΕΚΑ: Να στηρίξει τη ΔΕΠΑ ή τη ΔΕΗ;

«Μεταξύ σφύρας και άκμονος» βρίσκεται το ΥΠΕΚΑ σε σχέση με
τις αλλαγές στους μηχανισμούς προστασίας των ιδιωτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων που πρόκειται να εφαρμοστούν. Εάν δεν μειωθεί δραστικά το έσοδο που έχουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί από το «Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους», τότε η ΔΕΗ θα συνεχίσει να «αιμορραγεί» και συνεπώς δεν θα είναι εφικτή η διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των αυξήσεων που θα επιβληθούν στο ρεύμα τον Ιούλιο. 
Αλλά ακόμα και αν κρατηθούν τεχνητά χαμηλά σε αυτή τη φάση, δεν θα μπορεί να συνεχίσει να συμβαίνει κάτι τέτοιο μετά την απελευθέρωση των τιμολογίων. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ΔΕΗ, ο μηχανισμός του cost recovery επιβάρυνε το κόστος της επιχείρησης με ένα ποσό της τάξης των 270 εκατ. ευρώ το 2012, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ θα φτάσει στα 415 εκατ. ευρώ το 2013. Από την άλλη, εάν μειωθεί το ποσοστό που εισπράττουν οι ιδιώτες από το Μηχανισμό, πέραν του ότι θα κινδυνεύουν να κλείσουν οι μονάδες φυσικού αερίου, αυτόματα θα επιδεινωθεί η κατάσταση σε σχέση με την αποπληρωμή των οφειλών που έχουν στη ΔΕΠΑ. Η επισφάλεια αυτή μπορεί να είναι καταλυτική για το τίμημα που θα προσφέρουν οι μνηστήρες (βασικά η Gazprom) στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της εταιρείας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι ανεξόφλητες οφειλές βρίσκονται σήμερα σε επίπεδα λίγο κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ και η διαχείρισή τους αποτελεί κεντρικό ζήτημα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τα στελέχη της Gazprom που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα. 
Τη λύση στην στριφνή αυτή εξίσωση καλείται να δώσει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, στην οποία θα παραδοθεί σύντομα το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής της ΡΑΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει την αναθεώρηση «πακέτο» των μεταβατικών μηχανισμών της αγοράς ηλεκτρισμού (αφενός του Cost Recovery και αφετέρου των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος) με την προθεσμία υλοποίησης των αποφάσεων να έχει καταληκτική ημερομηνία τον Ιούλιο. 
Ειδικά για το μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους (Cost Recovery) που αποτελεί το πεδίο και της πιο ισχυρής αντιπαράθεσης μεταξύ της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών με εκατέρωθεν αιχμηρές τοποθετήσεις και παρεμβάσεις, φαίνεται ότι θα προταθεί μείωση από 10% σε 5%. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των αλλαγών που θα εφαρμοστεί άμεσα εκτός από την μείωση του cost recovery , περιλαμβάνει αλλαγές και στα ΑΔΙ στα οποία, θα υπάρξει αναδιανομή, χωρίς όμως αύξηση του τελικού ποσού που πληρώνουν οι προμηθευτές και άρα οι καταναλωτές. 
Η κατεύθυνση που αναμένεται να ακολουθηθεί είναι να ενισχυθούν περισσότερο οι ευέλικτες μονάδες αερίου και να μειωθούν ή και να καταργηθούν οι αποζημιώσεις για τις ρυπογόνες. Η ρύθμιση αυτή θα στοιχίσει στη ΔΕΗ, η οποία θα χάσει τα ΑΔΙ για τις παλιές λιγνιτικές μονάδες της. Κι έτσι επανέρχεται το αδιέξοδο που περιγράφηκε στην αρχή, καθώς η επιβάρυνση της ΔΕΗ αργά ή γρήγορα (και μάλλον γρήγορα) θα φορτωθεί πάνω στα τιμολόγια ρεύματος των καταναλωτών.

http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News