Dei Energy News

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Πωλητήριο στη ΔΕΗ για να πάρουμε τη δόση του Ιουνίου

Δύο βασικές εκκρεμότητες στον ενεργειακό τομέα θα πρέπει να
επιλύσει η κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση που έλαβε τη Δευτέρα το Eurogroup και να καταβληθούν κανονικά οι δόσεις του προγράμματος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Ο λόγος γίνεται βεβαίως για τη δόση των 3,3 δις. ευρώ (από τα 7,5 δις.) που θα εκταμιευθεί τον Ιούνιο, καθώς εκείνη των 4,2 δις. ευρώ θεωρείται «τελειωμένη υπόθεση» με βάση τα όσα έχουν ήδη ψηφιστεί από την ελληνική κυβέρνηση. Η δεύτερη δόση των 3,3 δις. ευρώ έχει ως προϋπόθεση να έχουν λυθεί οι μνημονιακές εκκρεμότητες έως τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα οι εκκρεμότητες στους τομείς ενέργεια, διαφθορά, και ρύθμιση δανείων. 
Η τρόικα επιστρέφει τις επόμενες εβδομάδες στην Αθήνα για νέα αποστολή αξιολόγησης, με βασικό αντικείμενο την πρόοδο στους παραπάνω τομείς. 
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, καθώς στο μεσολαβούν έως τον Ιούνιο διάστημα θα έχουν προχωρήσει τα ενεργειακά «μνημονιακά» θέματα, τα οποία είναι κυρίως δύο: Το σχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ηλεκτρική αγορά. Το ζήτημα των τιμολογίων της ΔΕΗ θεωρείται ότι έχει δρομολογηθεί. Με την επόμενη αναδιάρθρωση που θα γίνει στο τέλος Ιουνίου, θα είναι όλα τα τιμολόγια πάνω από το κόστος και δεν θα υπάρχουν σταυροειδείς επιδοτήσεις. Επίσης η χρηματοδότηση του ταμείου των ΑΠΕ με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και εκείνα που επίκεινται (new deal στα παλιά φωτοβολταϊκά) θεωρείται ότι έχει μπεί πλέον σε βιώσιμη τροχιά. 
Όσον αφορά την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου στην αγορά ηλεκτρισμού, τα νέα μέτρα που βασίζονται στις προτάσεις της ΡΑΕ και ολοκληρώνονται το διάστημα αυτό από τις επιτροπές που έχουν προς τούτο συσταθεί, θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Μαϊου, το αργότερο αρχές Ιουνίου. Όσον αφορά το σχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη υποβληθεί και εγκριθεί από την τρόικα και είμαστε στη φάση της επίσημης εκκίνησης των διαδικασιών. 
Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ξεκινά με την πώληση των δικτύων μεταφοράς της ΔΕΗ, δηλαδή του ΑΔΜΗΕ, σε ποσοστό 65%, συνεχίζεται με την πώληση του 30% του παραγωγικού δυναμικού της (ορυχεία και μονάδες) μέσω της συγκρότησης της «μικρής ΔΕΗ» και ολοκληρώνεται με τη διάθεση μέσω του Χρηματιστηρίου του 17% των μετοχών της εναπομείνασας εταιρείας και του μάνατζμεντ.

http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News