Dei Energy News

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Εταιρεία-φάντασμα σε δημόσια έργα




Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος


http://www.zougla.gr/
Στα... παλαιότερα των υποδημάτων τους φαίνεται ότι γράφουν τους νόμους οι επικεφαλής μιας εταιρείας προμήθειας και τεχνικής υποστήριξης μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς τα τελευταία χρόνια η επιχείρησή τους συμμετέχει σε διαγωνισμούς του Δημοσίου και αναλαμβάνει έργα, χωρίς να διαθέτει καν άδεια λειτουργίας!

H εταιρεία ειδικεύεται στα μηχανήματα παραγωγής πεπιεσμένου αέρα, στα μηχανήματα παραγωγής κενού, στον βιομηχανικό αυτοματισμό πεπιεσμένου αέρα και στα συστήματα βιομηχανικής ψύξης και κλιματισμού.

Το πελατολόγιό της… πλούσιο. Από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης μέχρι τον «Γερμανό», το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος» και τη ΔΕΗ, η εν λόγω επιχείρηση εξυπηρετούσε τους «πελάτες» της, μολονότι νομικά είναι… φάντασμα.

Εταιρεία-φάντασμα
Η πρωτοφανής - ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα - υπόθεση άρχισε να αποκαλύπτεται πριν από περίπου έναν μήνα, έπειτα από μια προκήρυξη ενός διαγωνισμού της ΔΕΗ, ο οποίος αφορούσε στη συντήρηση συστημάτων παραγωγής και επεξεργασίας πεπιεσμένου αέρα. 

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά τρεις εταιρείες. Μία εξ αυτών και η συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία, σημειωτέον, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της, έχει αναλάβει και παλαιότερα έργα της ΔΕΗ.

Ένα από τα πιστοποιητικά που ζητήθηκαν από τις εταιρείες που θέλησαν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό ήταν και το πιστοποιητικό ποιότητας ISO 9001. Το παράδοξο είναι ότι και οι τρεις εταιρείες το προσκόμισαν, ακόμη και αυτή που δεν διέθετε άδεια.

Πώς γίνεται, όμως, μία εταιρεία η οποία δεν έχει καν άδεια λειτουργίας, να διαθέτει πιστοποιητικό ISO, τη στιγμή που μία από τις κύριες προϋποθέσεις για την απόκτησή του είναι η κατοχή νόμιμης άδειας; 

Προσκόμισαν πλαστό έγγραφο
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η εταιρεία προσκόμισε πλαστό έγγραφο ή - για να είμαστε πιο ακριβείς - πιστοποιητικό το οποίο είχε λήξει εδώ και αρκετό καιρό.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του zougla.gr, η εν λόγω επιχείρηση είχε αποκτήσει το συγκεκριμένο πιστοποιητικό ποιότητας πριν από κάποια χρόνια, όταν είχε διαφορετική επωνυμία. 

Όταν άλλαξε όνομα, οι εκπρόσωποί της δεν δέχθηκαν να γίνει εποπτική επιθεώρηση από τον φορέα που είχε χορηγήσει το πιστοποιητικό, με αποτέλεσμα αυτό να ανακληθεί. «Εστάλη επιστολή ανάκλησης πιστοποιητικού. Αν η επιχείρηση το χρησιμοποιεί, είναι παράνομο και φέρει η ίδια την ευθύνη» επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές. 

Διενεργείται έρευνα
Το θέμα άρχισε να απασχολεί πρόσφατα και το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης, αρμοδιότητα του οποίου είναι ο έλεγχος της τεχνικής επάρκειας των φορέων που χορηγούν πιστοποιητικά σε επιχειρήσεις. 

Στελέχη του Ε.ΣΥ.Δ. μιλώντας στο zougla.gr ανέφεραν ότι γνωρίζουν την υπόθεση και ήδη διενεργούν έρευνα, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

«Δεν έχουμε άδεια»
Παράλληλα, η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επικοινώνησε και με τους εκπροσώπους της επιχείρησης, οι οποίοι παραδέχθηκαν (!) ότι η εταιρεία τους δεν έχει άδεια λειτουργίας, προσθέτοντας ότι έχουν καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και ότι η έκδοση της άδειας βρίσκεται στο τελικό στάδιο. 

«Ήδη έχουμε καταθέσει τα χαρτιά. Αυτά μας ζήτησαν από τη ΔΕΗ, αυτά προσκομίσαμε. Είναι δικό μας θέμα, αν δεν έχουμε άδεια, και είναι δουλειά της ΔΕΗ να το εξετάσει. Όποιος έχει αντίρρηση να κάνει ένσταση» σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News