Dei Energy News

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Ψήνεται νέα παραπληροφόρηση με τις ΑΠΕ


Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (και τις ΗΠΑ) ψήνεται νέα παραπληροφόρηση:  Ότι οι ΑΠΕ "σβήνουν" την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.  Η λέξη "σβήνουν" δεν είναι τυχαία. "Σβήνω" δεν σημαίνει υποκαθιστώ, αλλά οι Πράσινοι Παπαγάλοι ευχαρίστως το παρουσιάζουν (ιδίως στις ΗΠΑ) σαν επιβεβαίωση ότι η Πράσινη Ενέργεια είναι το μέλλον.  Εδώ, λόγω φόλας που έχουν φάει οι Γερμανοί με τις πολλές ΑΠΕ, η διατύπωση είναι πιο προσεκτική, αλλά με το που θα γυρίσουν οι Παπαγάλοι από τα μπάνια, θα το δείτε...

Η πραγματικότητα είναι η εξής:

1) Λόγω επιδοτήσεων, Ευρωκανονισμών, κλπ, η Ευρώπη, (και η Γερμανία, και η Ελλάδα), έχουν γεμίσει ΑΠΕ.  Οι ΑΠΕ έχουν γίνει μία από τις ενεργειακές επιλογές, με το ζόρι, και μέ υποχρεωτικές επιδοτήσεις.

2) Το ότι οι ΑΠΕ έχουν εκτινάξει το κόστος του ρεύματος δεν αμφισβητείται, πλέον. Η Γερμανία έχει το δεύτερο πιο ακριβό ρεύμα μετά την Δανία, λόγω ΑΠΕ. και έχει γίνει προεκλογικό πολιτικό θέμα, στην Ελλάδα έχουμε λεφτά, δεν μάς πειράζει... 

3) Οι ΑΠΕ παράγουν μεταβλητό και τυχαίο ρεύμα, και ενώ είναι συνολικά ακριβές, έχουν χαμηλό, έως μηδενικό μεταβλητό κόστος.  Επομένως, τόσο νομοθετικά, όσο και από σωστή πρακτική, εφ' όσον υπάρχουν στο "χαρτοφυλάκιο" των ηλεκτροδοτικών επιλογών, προτιμούνται, όταν φυσάει ή όταν έχει ήλιο.

4)  Αναγκαστικά, όταν φυσάει ή έχει ήλιο, κάτι άλλο, αναγκάζεται να μειώσει παραγωγή, είτε είναι υδροηλεκτρικά, είτε αέριο, είτε κάρβουνο ή λιγνίτης, είτε ακόμα και πυρηνικά. Ή θα μειωθεί η συμβατική παραγωγή, ή θα πρέπει να εξαχθεί το πλεόνασμα (μόνο που οι γείτονες δεν θέλουν τυχαίο ρεύμα...).

5) Ενώ παλιά λέγαμε ότι οι ΑΠΕ δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς (θερμή) εφεδρεία, τώρα, με πολλές ΑΠΕ, οι ΑΠΕ εξαναγκάζουν την συμβατική (και φθηνή) ηλεκτροπαραγωγή, να λειτουργεί σαν εφεδρεία. Μεταβλητά. Να "κόβει" όποτε φυσάει ή έχει ήλιο (και εάν φυσάει, και έχει ήλιο, ακόμη περισσότερο).

6) Την στιγμή που η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή γίνει μεταβλητή και τυχαία, γίνεται ασύμφορη. Οι θερμικές μονάδες βάσεις δεν είναι φτιαγμένες να ακολουθούν τον ήλιο ή τον καιρό. Και ενώ είναι ό,τι φθηνότερο υπάρχει σαν επιλόγή ηλεκτροδότησης, αναγκάζονται να μειώσουν και να αυξομειώνουν παραγωγή, υπέρ των ΑΠΕ που είναι μεν πανάκριβες, αλλά έχουν χαμηλό μεταβλητό κόστος. Αυτό κάνει την φθηνή ισχύ βάσης ασύμφορη, και σε ελεύθερη αγορά, θα έκλεινε.

7) Αλλά:  7.α) χωρίς συμβατική και φθηνή ισχύ βάσης τα δίκτυα θα κατέρρεαν και η βιομηχανία θα έκλεινε, και το ρεύμα θα πήγαινε στα ύψη, και 7.β) η δήθεν "απελευθερωμένη" αγορά  είναι ανελεύθερη, και διαστρεβλωμένη από επιδοτήσεις και κανόνες, και είναι ευκολότατο για τις συμβατικές μονάδες να ζητήσουν κι αυτές επιδοτήσεις.  Πρόσθετες επιδοτήσεις. Εμείς τις ξέρουμε σαν ΜΑΜΚ και ΑΔΙ. Πίσω από τα ακταλαβίστικα αρχικά αυτό που υπάρχει είναι επιδοτήσεις.  Επιδοτούμε την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή να ανταπεξέλθει στην αναποτελεσματική και αντιοικονομική λειτουργία που επιβάλλουν οι επιδοτούμενες ΑΠΕ.

Αυτό που γίνεται είναι ότι οι ΑΠΕ εκτοπίζουν και κάνουν ασύμφορες τις συμαβτικές μονάδες, αλλά επειδή το δίκτυο και η οικονομία τις χρειάζονται, τις επιδοτούμε και αυτές. Χωρίς συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, τα ηλεκτρικά δίκτυα θα κατέρρεαν. Με μόνο ρεύμα από ΑΠΕ και δεν θα είχαμε ρεύμα, και όταν το είχαμε θα κόστιζε 3, και 5 φορές όσο τώρα, αλλά δεν θα είχαμε ρεύμα, που μάς πάει σε άλλα! Αλλά τι κάνουμε;  Επιδοτούμε ΑΠΕ με αποτέλεσμα να πρέπει να επιδοτούμε και αυτό που πριν τις ΑΠΕ ήταν φθηνό και εύκολο. Και εξοικονομήσαμε καύσιμα; Μάλλον όχι. Οι αυξομειώσεις στην συμβατική παραγωγή είναι αναποτελεσματικές και όπως σε ένα αυτοκίνητο σε κίνηση πόλης, σπαταλούν καύσιμα και έχουν αυξημένους ρύπους.

Δεν θέλει φιλοσοφία... Κόβοντας τις ΑΠΕ, εντελώς, 100%, γλιτώνουμε όχι μία, αλλά δύο επιδοτήσεις, έχουμε φ΄θηνότερο ρεύμα και λιγότερο μπελά... Αλλά τι θα γίνουν οι ΑΠΕτέωνες; Κλέφτες;

http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News