Dei Energy News

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΔΜΗΕ: Παγιώνεται η Μείωση της Ζήτησης Ηλεκτρισμού




http://www.energia.gr/

Παγιώνεται πλέον η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος, με τις ΑΠΕ και δη τα φωτοβολταϊκά να εντείνουν το πρόβλημα, καθώς υποκαθιστούν τη συμβατική παραγωγή. Μάλιστα, τον Αύγουστο, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, καταγράφεται βουτιά στην κατανάλωση ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, η μείωση της ζήτησης ηλεκτρισμού στο 8μηνο του 2013 υπερβαίνει το 5% (5,1%) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ το ποσοστό μείωσης του Αυγούστου συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2012 φθάνει στο 3,4%. Η ζήτηση στο Σύστημα κατά τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στις 4.344 GWh, έναντι 4.765 GWh τον Αύγουστο του 2012, ενώ η συνολική ζήτηση ανήλθε σε 4.816 GWh, έναντι 4.986 GWh του 2012.
Εκτοξεύεται κυριολεκτικά τον Αύγουστο η παραγωγή από ΑΠΕ, με μεταβολή που φθάνει στο +83,9% έναντι του Αυγούστου του 2012, ενώ σε επίπεδο 8μηνου συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 η αύξηση υπολογίζεται σε περίπου 50%. Αντίθετα, ενώ το φυσικό αέριο, Αύγουστο φέτος με Αύγουστο πέρυσι, παρουσιάζει θετική μεταβολή 9,5%, στο 8μηνο η μεταβολή έχει αρνητικό πρόσημο 16,6%. Φέτος ήταν η χρονιά των υδροηλεκτρικών, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στο 8μηνο με θετική συγκριτική μεταβολή 70,9%, ενώ απώλειες καταγράφονται στο ίδιο διάστημα και για τη λιγνιτική παραγωγή (-19.3%).
Η παραγωγή από μονάδες ΑΠΕ τον Αύγουστο υπολογίζεται σε 844 GWh, έναντι 450 GWh τον Αύγουστο του 2012. Το νούμερο αυτό, μάλιστα, είναι το υψηλότερο από την αρχή του χρόνου, οπότε σημειώνεται σταθερή ανοδική πορεία για την παραγωγή από ΑΠΕ. Τον Αύγουστο συμμετείχαν στη συνολική παραγωγή με ποσοστό 18%, όταν το φυσικό αέριο είχε 27% συμμετοχή, οι λιγνίτες 46%, τα υδροηλεκτρικά 9%, ενώ ήταν μηδενική η συμμετοχή του πετρελαίου.
Σε επίπεδο ζήτησης φαίνεται μια αύξηση από την υψηλή τάση, που είναι της τάξης του 7%, φαινόμενο το οποίο χαρακτηρίζεται συγκυριακό, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη εικόνα κατά τους προηγούμενους μήνες. Το αντίθετο μάλιστα. Φεβρουάριο, Μάρτιο και Μάιο η ζήτηση από την υψηλή τάση παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο, ενώ τους υπόλοιπους μήνες, πλην του Απριλίου, η ζήτηση είναι σχεδόν οριακή.
Στην καθαρή παραγωγή από συμβατικές μονάδες συμμετείχε, εύλογα, με το μεγαλύτερο ποσοστό η ΔΕΗ (περίπου 78%), ο όμιλος Μυτιληναίος με 10,8% (και με την Κόρινθος Power), η Elpedison Ενεργειακή με 8,7%, και η Ήρων Βοιωτίας με 2,8%. Η συμμετοχή των συγκεκριμένων μονάδων σε επίπεδο ισχύος ήταν, από τον όμιλο Μυτιληναίος 9,2%, από την Elpedison 6,1%, από τον Ήρωνα 4,3% (μαζί με τη Θερμοηλεκτρική), και από τη ΔΕΗ 80,3%.
Ενδιαφέρον, εξάλλου, παρουσιάζει η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Το ισοζύγιο των διασυνδέσεων εμφανίζεται μειωμένο και από 251.097 MWh περιορίζεται στις 142.412 MWh τον Αύγουστο φέτος. Το μεγαλύτερο μερίδιο των εισαγωγών προέρχεται από τη Βουλγαρία (74%), ενώ στις εξαγωγές διαγκωνίζονται Ιταλία (40%) και Τουρκία (38%). Η τελευταία αποδείχθηκε, όπως ανέφεραν αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς, πολύ καλή αγορά, με ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές και καθώς οι Ιταλοί είχαν κόψει το καλώδιο τον προηγούμενο μήνα, οι εισαγωγές από τη Βουλγαρία κατευθύνθηκαν στην τουρκική αγορά, αφού η ελληνική δεν ήταν και τόσο ελκυστική για τους Έλληνες εισαγωγείς, λόγω τιμών.
Τέλος, τον Αύγουστο η μέγιστη ωριαία συνολική ζήτηση σημειώθηκε στις 2 μ.μ. της 1ης του μηνός (8.417 MW), με την ελάχιστη στις 8 π.μ. της 25ης του μηνός (4.585 MW).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News