Dei Energy News

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Το κοστολογικό «check up» της ΔΕΗ, κρίνει δημοπρασίες - τιμολόγια

Το εναρκτήριο λάκτισμα για τον περίφημο κοστολογικό έλεγχο της ΔΕΗ που αποτελεί μια από τις πιο άμεσες και επείγουσες μνημονιακές υποχρεώσεις με πολλαπλή χρησιμότητα, έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην πρώτη σύσκεψη για το θέμα, με τη συμμετοχή πάνω από 30 εκπροσώπων της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ (δηλαδή των φορέων που θα ελεγχθούν) καθώς επίσης και των ελεγκτών της Ernst & Young.
Η σημασία του κοστολογικού ελέγχουν είναι μεγάλη καθώς καταρχάς αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον καθορισμό της τιμής με την οποία θα εκκινήσουν οι δημοπρασίες NOME.  Εκτός όμως από τις δημοπρασίες, η σημασία του κοστολογικού ελέγχου είναι κομβική και στο κομμάτι των τιμολογίων αφού μετά την πλήρη απελευθέρωση, ο ρυθμιστής είναι υποχρεωμένος να κρίνει σε διαρκή βάση το εύλογο των τιμολογίων, ανά κατηγορία πελάτη. Ο έλεγχος αυτός μπορεί να είναι εφικτός μόνο εφόσον υπάρχει το εργαλείο του ανεξάρτητου κοστολογικού ελέγχου.
Κατά συνέπεια το έργο της Ε&Υ είναι κομβικό και θα απαιτηθεί η πλήρης συνεργασία των φορέων, προκειμένου να εκπληρωθούν οι κυβερνητικές και μνημονιακές υποχρεώσεις.
Σημειώνεται ότι το έργο του ελεγκτή καθορίζεται στο πλαίσιο σφικτών χρονοδιαγραμμάτων: μέσα σε ένα 4μηνο από την ανάθεση του έργου (10 Σεπτεμβρίου) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να παρουσιαστούν συγκεκριμένα μεγέθη τα κόστη της ΔΕΗ αλλά και η σύγκρισή τους με το μέσο όρο και τις βέλτιστες πρακτικές αντίστοιχων ομοειδών επιχειρήσεων του τομέα της παραγωγής, εμπορίας, δικτύων ή και καθετοποιημένων εταιρειών του ηλεκτρισμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις αρχές Ιανουαρίου η ΡΑΕ θα έχει στη διάθεσή της τα απαραίτητα νούμερα προκειμένου να αποφανθεί επί των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Βάσει του ίδιου χρονοδιαγράμματος, προβλέπεται ότι στα μέσα Φεβρουαρίου θα κατατεθεί από τον ελεγκτή η στρατηγική πρόταση για τη σταδιακή βελτίωση του κόστους της ΔΕΗ. Η πρόταση θα βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία και θα υπεισέρχεται και σε ρυθμιστικά εμπορικά πολιτικά και νομοθετικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.
Θυμίζουμε τέλος ότι βάσει της τελευταίας αναθεώρησης του μνημονίου, η ΡΑΕ έχει αναλάβει το σχεδιασμό και υλοποίηση του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους των υποχρεώσεων για αναμόρφωση και μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα, έχοντας μεταξύ άλλων την ευθύνη να διασφαλίζει ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αντανακλούν τα κόστη τόσο στη χονδρεμπορική όσο και στη λιανική αγορά ώστε να καταστεί εφικτός ο ανταγωνισμός στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών
Επίσης η ΡΑΕ ελέγχει τις τιμολογιακές προτάσεις της ΔΕΗ ώστε να εξαλειφθούν οι υφιστάμενες σταυροειδείς επιδοτήσεις, ενώ ήδη έχει ολοκληρώσει το πακέτο των αλλαγών στους μεταβατικούς μηχανισμούς και στη συνέχεια θα οριστικοποιήσει τη δομή και τις παράμετρους των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. 

http://www.energypress.gr/news/reuma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News