Dei Energy News

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Τρόικα σε κυβέρνηση: Βάλτε royalties σε λιγνίτες και νερά

Είναι ένα από τα σημεία σε σχέση με την ενεργειακή αγορά
όπου η τρόικα έχει ήδη βγάλει κίτρινη κάρτα, επισημαίνοντας ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος. Ο λόγος για τη μνημονιακή υποχρέωση να υπάρξει αποτίμηση των καλύτερων πρακτικών ώστε να προχωρήσει η επιβολή royalities στην εξόρυξη λιγνίτη και την αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών. Ήδη από το καλοκαίρι η τρόικα είχε, παρά τις ελληνικές ενστάσεις, επιμείνει στην απαίτησή της ενώ το θέμα επανήλθε στο τραπέζι και των πρόσφατων συζητήσεων με τους δανειστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress ήδη η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι τα υφιστάμενα τέλη λιγνίτη (που πάνε για τις ΑΠΕ) καθώς και ο πόρος που κατευθύνεται για τις τοπικές κοινωνίες, που ανέρχονται περίπου στα 77 εκατ. ευρώ, είναι επαρκή και ότι δε χρειάζεται περαιτέρω φορολόγηση της εξόρυξης λιγνίτη, που θα επιβάρυνε σημαντικά το κόστος ηλεκτροπαραγωγής. Για τα υδροηλεκτρικά επίσης έχει επισημανθεί ότι η επιβολή royalties δεν είναι συνήθης διεθνώς και ότι ανάλογα τέλη πληρώνονται μόνο σε χώρες όπου μέσω της αξιοποίησης των υδάτινων πόρων καλύπτεται πάνω από το 50% της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια. Αντίθετα στην Ελλάδα τα υδροηλεκτρικά είναι πολλαπλού σκοπού (π.χ. αρδεύσεις) και ως εκ τούτου η φορολόγηση της χρήσης του νερού δεν ενδείκνυται.
Ωστόσο τα ελληνικά επιχειρήματα φαίνεται ότι δεν πείθουν τους δανειστές, οι οποίοι θεωρούν ότι θα προκύψουν σημαντικά έσοδα, από την επιπλέον φορολόγηση του λιγνίτη και των νερών. Έτσι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε εκ νέου την περασμένη εβδομάδα, κατά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, πιέσεις για να προχωρήσει το θέμα της φορολόγησης του λιγνίτη και των νερών.
Θυμίζουμε ότι σήμερα η ΔΕΗ για τους λιγνίτες της, επιβαρύνεται με ένα πολύ μικρό κόστος της τάξης των 3 ευρώ η μεγαβατώρα, καταβάλλοντας συνολικά 77 εκατομμύρια ευρώ (για περίπου 27,5GWh). Πιθανή αύξηση – ή κατ’ άλλους διπλασιασμός – του ποσού αυτού θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση του κόστους της ΔΕΗ και κατά συνέπεια του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος. Ανάλογα με το ύψος των royalties η επιβάρυνση μπορεί να φτάσει το 5 με 10% του σημερινού κόστους παραγωγής της ΔΕΗ.  Η σημαντική αυτή αύξηση στο κόστος θα επηρεάσει τα τιμολόγια του ρεύματος, τα οποία ήδη έχουν αυξηθεί σε σημαντικό ποσοστό τα τελευταία χρόνια.
Το ίδιο ισχύει και για τα υδροηλεκτρικά που σήμερα δεν επιβαρύνονται με κανένα φόρο και αποτελούν μια από τις πλέον προσοδοφόρες δραστηριότητες της ΔΕΗ. Για τα νερά, οι επιλογές είναι δύο: να επιβληθούν royalties ανά μεγαβατώρα (λιγότερο πιθανό) ή να υπάρξει φορολόγηση επί των μη υπολογισμένων κερδών. Σε περίπτωση που ίσχυαν royalties στα υδροηλεκτρικά το 2012, με συνολική υδροηλεκτρική παραγωγή περίπου στις 4.000 GWh, ανάλογα και με το ύψος της φορολογίας, το ετήσιο έσοδο θα υπερβαίνει κατ’ ελάχιστο τα 12 εκατ. ευρώ.
Εκτός όμως από το θέμα του κόστους πιθανή επιβολή royalties σε λιγνίτη και νερά θα πλήξει ευθέως δύο από τις πιο κερδοφόρες δραστηριότητες της εταιρείας, οδηγώντας σε απομείωση της αξίας της εταιρείας, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης.
Στην αγορά πάντως, εκτιμάται οι πιέσεις για την επιβολή royalties σε λιγνίτη και νερά ασκούνται για τον πρόσθετο λόγο ότι οι δύο αγορές παραμένουν μονοπωλιακές στερώντας από τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ τη δυνατότητα να μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά επί ίσοις όροις. Εάν το τοπίο άλλαζε και δεν … «τορπιλιστούν» οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για ισότιμη πρόσβαση τρίτων στο μείγμα καυσίμου που μονοπωλιακά διατηρεί η ΔΕΗ, τότε εκτιμάται ότι και οι πιέσεις της τρόικας θα αμβλυνθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News