Dei Energy News

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΜΠΑΡΑΖ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΌΜΙΛΟ ΔΕΗ



Ε.Π.Α.Δ - ETE/ΔΕΗ


Ακολουθώντας πιστά και κατά γράμμα το «μεταρρυθμιστικό έργο» της συγκυβέρνησης, οι επιτελείς της Διοίκησης, φέτος το καλοκαίρι αποφάσισαν να μην πάνε διακοπές αλλά να συνεχίσουν απτόητοι να εργάζονται δημιουργώντας τις «καλύτερες προϋποθέσεις» για το μέλλον μας και το μέλλον του Ομίλου ΔΕΗ.
Άξιοι συμπαραστάτες οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι οποίοι άλλοτε δια της αδράνειας και άλλοτε δια της σιωπηρής ανοχής, «συνέβαλλαν με το καλύτερο τρόπο» στις προσπάθειες της Διοίκησης και στο δύσκολο «μεταρρυθμιστικό έργο» που της έχει ανατεθεί.
Μοιραία λοιπόν, μετά το «ξεπάστρεμα» των χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, την ισοπέδωση του κοινωνικού χάρτη και των δομών πρόνοιας, υγείας και παιδείας, στο μικροσκόπιο της ''μεταρρυθμιστικής'' πολιτικής μπήκε ο Όμιλος ΔΕΗ, ο οποίος, σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών, οφείλει, όπως και το σύνολο του δημοσίου τομέα να ''εξορθολογιστεί'' και να προσαρμοστεί με τις απαιτήσεις της νέας εποχής. Σε απλά ελληνικά να υποταχθεί στις ανάγκες των επιχειρηματικών συμφερόντων.
ΌΣΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ Ή ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ.
1.    Εν μέσω θέρους πέρασε από το Δ.Σ της ΔΕΗ η απόφαση για μείωση των τιμολογίων στην ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ. Μια απόφαση που στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας» και του κέρδους πριμοδοτεί τους μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, σε βάρος των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων. Ένα τεράστιο κοινωνικοπολιτικό  θέμα, για το οποίο από πλευράς Συνδικάτου, ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ,  ΜΥΤΗ   ..
2.       Εν μέσω θέρους πέρασε από το Δ.Σ της ΔΕΗ και το «ντε φάκτο» ξεπούλημα της Εμπορίας, με το περιβόητο μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία καταστημάτων franchise από την εταιρία συμφερόντων Κοπελούζου DAMCO ENERGY). Μια ολέθρια επιλογή που προκρίθηκε από τη Διοίκηση της ΔΕΗ με την μέθοδο της «ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ», χωρίς ωστόσο, να υπάρξει (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), ουσιαστική αντίδραση, από πλευράς Συνδικάτου ..
3.      Εν μέσω θέρους, «λύθηκε ο γόρδιος δεσμός» για την «παραχώρηση» των ορυχείων της Βεύης. Με μια αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση που παραχώρησε (µε απευθείας εκµίσθωση), στην εταιρία ΆΚΤΩΡ-ΑΤΕ συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία,την εκμετάλλευση δημόσιας περιουσίας,η αξία της οποίας ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.Να σημειωθεί ότι η διάρκεια της σύμβασης είναι για 15 χρόνια, τα οποία υπό προϋποθέσεις (ανανέωση σύμβασης), μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 50 χρόνια ..  Κοινός παρονομαστής και σε αυτή την περίπτωση το Συνδικάτο ήταν απών..
4.      Εν μέσω θέρους και μάλιστα με την σύμφωνη γνώμη των προσφάτως εκλεγέντων «εκπρόσωπων των εργαζομένων», πέρασε από το Δ.Σ της ΔΕΗ η μείωση κατά 12% στους  μισθούς των συναδέλφων με οκτάμηνη απασχόληση.
Στα «αξιοσημείωτα», δεν είναι μόνο η στάση των νεοεκλεγέντων  εκπροσώπων που υπερψήφισαν πανηγυρικά αυτή την καταφανή εισοδηματική λεηλασία για τους συναδέλφους οκταμηνίτες.
«Άξιες λόγου» κρίνονται και οι ανακοινώσεις Πρωτοβάθμιων Συλλόγων, οι οποίες έφτασαν στο σημείο να εμφανίζουν την συγκεκριμένη εξέλιξη «ως μεγάλο επίτευγμα της συνδικαλιστικής τους παρέμβασης».  Στα «αξιοσημείωτα» και η βουβαμάρα της Ομοσπονδίας, η όποια δεν μπήκε καν στο κόπο να στηλιτεύσει την αντισυμβατική στάση των «εκπροσώπων»,  ούτε με ανακοίνωση.
5.       Εν μέσω θέρους και υπό την σιωπηρή ανοχή της Ομοσπονδίας, πέρασε από το ΔΣ της ΔΕΗ ο νέος κανονισμός ΜΕΤΑΘΕΤΟΤΗΤΑΣ. Ένας Κανονισμός έκτρωμα που αλλοιώνει τον επί δεκαετίες πρωτοποριακό ΚΚΠ/ΔΕΗ και καθίστα τον εργαζόμενο έρμαιο  του διευθυντικού δικαιώματος και των υπηρεσιακών αναγκών.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό ;  Οι μεταθέσεις που μέχρι πρότινος γίνονταν με το καθεστώς της αμοιβαιότητας, (δηλαδή όταν δύο εργαζόμενοι συμφωνούσαν από κοινού να αλλάξουν θέσεις), πλέον με το νέο κανονισμό θα γίνονται με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από την παρατεταμένη αποδυνάμωση της ΔΕΗ, σε ανθρώπινο δυναμικό..
Σε απλά ελληνικά, οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, σε ορυχεία, σε  σταθμούς παραγωγής, σε νησιά, σε τμήματα της εμπορίας και σε άλλους τομείς αιχμής, δεν θα καλύπτονται μέσα από προσλήψεις, αλλά με αναγκαστικές μεταθέσεις.
Σε πιο απλά ελληνικά, με το νέο κανονισμό Μεταθετότητας η Διοίκηση  κλείνει οριστικά την πόρτα των προσλήψεων, εισάγοντας στον Όμιλο ΔΕΗ το έκτρωμα της «δημιουργικής κινητικότητας».  Μια ανθρωποκτόνο επιλογή που με τις ευλογίες της τρόικας, προωθεί σήμερα η συγκυβέρνηση στο στενό δημόσιο Τομέα.
Παράδειγμα : 120 άδειες για την δημιουργία καταστημάτων franchise ανά την επικράτεια εξασφάλισε η εταιρία DAMCO ENERGY. Αναρωτήθηκε κανείς τι θα απογίνουν (εργασιακά και μισθολογικά), οι συνάδελφοι που εργάζονται στα καταστήματα της Εμπορίας, τα οποία αύριο θα «αντικατασταθούν» από franchise, με συνέπεια οι εργαζόμενοι να θεωρηθούν «υπεράριθμοι ή  άνευ αντικειμένου».
Αντίστοιχο παράδειγμα : Το μερίδιο και η συμμετοχή της ΔΕΗ στο ενεργειακό ισοζύγιο, με βάση τις πολιτικές που ασκούνται διαρκώς συρρικνώνεται.  Παράλληλα, η «μικρή ΔΕΗ» και ο ΑΔΜΗΕ βρίσκονται ένα βήμα από τον προθάλαμο της εκποίησης. Αναρωτήθηκε κανείς τι θα απογίνουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στις μονάδες παραγωγής που προβλέπεται να αποσυρθούν από το σύστημα. Ποιο θα είναι το μέλλον των συναδέλφων που θα  εργάζονται αύριο είτε στην «μικρή ΔΕΗ», είτε στον (κατά 100%) αποκρατικοποιημένο ΑΔΜΗΕ. 
6.   Εν μέσω θέρους ήρθε το φιρμάνι (Επιστολή - Πρόσκληση Φ11/11009 - 16/7/2013), από τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό, μέσω του οποίου καλούσε την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ (εντός δέκα ημερών), σε διαπραγμάτευση  για την σύναψη συμπληρωματικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αντικείμενο :
²       τον Εξορθολογισμό των Ειδικών επιδομάτων,
²       την προσαρμογή του ΚΚΠ/ΔΕΗ στο νέο Πειθαρχικό Δίκαιο,
²       την αλλαγή του Κανονισμού Μεταθετότητας.
Ένα τεράστιο θέμα, για το οποίο ευελπιστούμε η απροθυμία που δείχνει σήμερα η Ομοσπονδία να ασχοληθεί, ενημερώνοντας παράλληλα εργαζόμενους και Συλλόγους μέλη, να μην είναι σκόπιμη και ηθελημένη προκειμένου να δοθεί χρόνος και άλλοθι στην Διοίκηση να προχωρήσει μονομερώς στην υπογραφή συμπληρωματικής Σ.Σ.Ε, μια επιλογή που προβλέπεται από την πρόσφατη Σ.Σ.Ε .
Που οφείλεται η σπουδή του Δ/ντος Συμβούλου ; Με τον Εξορθολογισμό των Ειδικών επιδομάτων προετοιμάζουν το έδαφος για τη ΝΕΑ  ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ για το σύνολο των εργαζομένων στο Όμιλο και την επιβολή ενός νέου ΥΠΟΔΕΕΣΤΕΡΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ για τους νεοεισερχομένους συναδέλφους.
Παράλληλα, μέσω της συμπληρωματικής Σ.Σ.Ε και την αλλαγή του ΚΚΠ/ΔΕΗ, η διοίκηση της ΔΕΗ σπεύδει να ανοίξει την κερκόπορτα για την άλωση του Ομίλου ΔΕΗ, εισάγοντας επί της ουσίας διατάξεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των υποψήφιων επενδυτών. Των επενδυτών που είναι προφανές ότι δεν επιθυμούν να «εξαγοράσουν κομμάτια ή δραστηριότητες», όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπείς αποδοχές.
ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ - ΑΦΩΝΙΑ - ΑΔΡΑΝΕΙΑ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ .
Ένα από τα συνδικαλιστικά παράδοξα της εποχής είναι η αποσπασματική αξιολόγηση των εξελίξεων. Ωστόσο μια προσεκτική ματιά στις εξελίξεις που σχετίζονται με τον Όμιλο ΔΕΗ και την υποχώρηση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι αρκετή για να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα πως τίποτε απ΄ όσα συμβαίνουν γύρω μας δεν είναι αποσπασματικά ή ξεκομμένα.
Αντιθέτως, οι εξελίξεις του καλοκαιριού, αλλά και αυτές που έπονται στη συνέχεια είναι αναπόσπαστο τμήμα και κομμάτια στο πάζλ της γενικότερης μνημονικής πολίτικης που στόχο έχει την εκποίηση του δημόσιου πλούτου και των δημόσιων υποδομών της χώρας.
Για να γίνει κατανοητό :
·       Μέσω του μνημονίου συνεργασίας και το ξεπούλημα της Εμπορίας τα ιδιωτικά συμφέροντα εξασφαλίζουν την πολυπόθητη  πρόσβαση στον πελατολόγιο του Ομίλου ΔΕΗ.
·       Μέσω της παραχώρησης των ορυχείων της Βεύης εξασφαλίζουν την πρόσβαση στον ορυκτό πλούτο της χώρας και το φτηνό ενεργειακό καύσιμο.
·       Μέσω της μικρής ΔΕΗ (που είναι στα άμεσα σχέδια των ντόπιων και ξένων επικυρίαρχων), εξασφαλίζουν την είσοδο σε ένα σημαντικό μερίδιο της φτηνής λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παράγωγης.
·       Αντίστοιχα μέσω της πώλησης του ΑΔΜΕ εξασφαλίζουν τον πλήρη έλεγχο και την διαχείριση των ενεργειακών δρόμων.
·       Τέλος, μέσω  της υποβάθμισης του μισθολογίου και των εργασιακών σχέσεων εξασφαλίσουν το φτηνό εργατικό δυναμικό που θα τους επιφέρει μεγαλύτερη κερδοφορία με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Οι εξελίξεις του καλοκαιριού δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία». Κανείς απ΄ τους μετέχοντες στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αλλά  και όσους διαχειρίστηκαν (με τον τρόπο που...
διαχειρίστηκαν), τα θέματα του Συνδικάτου, δεν μπορεί να ισχυριστεί σήμερα ότι δεν γνώριζε, ότι τάχα αιφνιδιάστηκε.
Γνώριζαν από πρώτο χέρι τις δεσμεύσεις της Σ.Σ.Ε και τα πορίσματα των Επιτροπών, γνώριζαν εδώ και ένα χρόνο τις προθέσεις της Διοίκησης για το μνημόνιο συνεργασίας και το ξεπούλημα της Εμπορίας.
Γνώριζαν και έκλεισαν τα ματιά καθώς η ηγεσία του συνδικάτου από την προ κιόλας μνημονίου περίοδο έχει επιλέξει τη... στρατηγική της υποταγής και της ενδοτικότητας. Επιδίδεται απροκάλυπτα στο «σπορ» του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, συμβάλει με κάθε τρόπο στην εκτόνωση των αγωνιστικών διαθέσεων, συνθηκολογεί σε κάθε «ευκαιρία» με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις επιλογές της Διοίκησης. 
Τι να πούμε για τις επιλογές της Διοίκησης Ζερβού που τελούν υπό καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, από το 2010 έως και σήμερα δεν συντάχθηκε ούτε μια ανακοίνωση, από την πλευρά της Ομοσπονδίας που να καυτηριάζει την ασυνέπεια και το καταστροφικό  έργο της Διοίκησης. Λες και δεν υπήρξαν προβλήματα, λες και δεν υπήρξαν ποτέ αστοχίες, λάθη και παραλήψεις.
ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΕ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΛΟΤΟ .
Μέσα στην γενικότερη δοκιμασία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το προσεχές διάστημα αναμένονται εξελίξεις που αφορούν την τριχοτόμηση και εκποίηση της μεγαλύτερης Επιχείρησης της χώρας, με τη δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ», την είσοδος στρατηγικού επενδυτή, την πώληση του συνόλου των δικτύων Μεταφοράς - ΑΔΜΗΕ.
Παράλληλα, αυτή την περίοδο  συντάσσεται και το νέο επιχειρησιακό σχέδιο (BUSINESS PLAN), του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη φάση ξεπουλήματος, που είναι η ΕΚΠΟΙΗΣΗ των ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ.
Εξελίξεις και πολιτικές που αποτελούν την κορυφαία πράξη ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας και από πλευράς Συνδικάτου αντιμετωπίζονται με πρωτοφανή «ΝΩΧΕΛΙΚΟΤΗΤΑ».
Το οξύμωρο είναι ότι ενώ οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ο κίνδυνος για την παράδοση του Ομίλου, στα ιδιωτικά επενδυτικά συμφέροντα, ορατός και άμεσος, η άλλοτε πανίσχυρη Ομοσπονδία δοκιμάζεται στις συμπληγάδες των συσχετισμών, με προφανής αδυναμία να σχηματίσει στρατηγική ενότητας και ταξικής αντεπίθεσης.
Φαινόμενα όπως ο παραγοντισμός, η εσωστρέφεια, η αδιαφάνεια, σημεία ενός γραφειοκρατικού τρόπου σκέψης, που κυριάρχησαν το προηγούμενο διάστημα, έθεσαν το συνδικάτο  σε τροχιά αποσύνθεσης.
Αποτέλεσμα, το συνδικάτο των εργαζομένων του Ομίλου ΔΕΗ, που σε αυτή τη συγκύρια θα έπρεπε να αποτελεί δύναμη εξόδου από τη κρίση και οραματισμού των εργαζομένων και της κοινωνίας, να βουλιάζει ολοένα και περισσότερο στα απόνερα των προσωπικών και παραταξιακών σκοπιμοτήτων.
ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ .
Η πρωτοφανής επίθεση που δέχεται σήμερα ο κόσμος της εργασίας, η λυσσαλέα προσπάθεια καταστολής των εργατικών αγώνων, η προσπάθεια φίμωσης του Εργατικού Κινήματος, η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, αλλά και της ΔΕΗ, μπορούν και πρέπει να αποκρουστούν.
Με όραμα, μια κοινωνία οικονομικής και κοινωνικής Ισότητας και Αλληλεγγύης και ένα συνδικάτο με εργατική αυτονομία, μπορούμε και πρέπει να αφοπλίσουμε πολιτικά και ιδεολογικά τον κόσμο της εκμετάλλευσης, των πολιτικάντηδων, των βολεμένων και των υπάκουων εργατοπατέρων..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News