Dei Energy News

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Παραιτήθηκε η ΔΕΗ από την "προσφυγή" της στο ΣτΕ για τις αλλαγές στη χονδρεμπορική


Οι αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά που αποφάσισε η ΡΑΕ και

τέθηκαν σε εφαρμογή στην αγορά το καλοκαίρι με τη σύμφωνη γνώμη και έγκριση του ΥΠΕΚΑ βρέθηκαν εκ νέου το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της κριτικής της ΔΕΗ.
Χθες ωστόσο η εταιρεία πραγματοποίησε στροφή για το θέμα, αποφασίζοντας να παραιτηθεί από το δικόγραφο της αίτησης αναστολής, που είχε καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις της ΡΑΕ για το ΜΑΜΚ και τα ΑΔΙ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ζήτημα ανέδειξε εκτενώς στην πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο του Σπάρτακου για το λιγνίτη ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός, ο οποίος επέκρινε τις αποφάσεις 338 και 339 της ΡΑΕ που αφορούν στο αλλά και στην τροποποίηση του μηχανισμού διασφάλισης ισχύος.
Η κριτική της ΔΕΗ και του κ. Ζερβού επικεντρώθηκε αφενός στο ότι προβλέπεται σταδιακή και όχι άμεση κατάργηση του ΜΑΜΚ ενώ παράλληλα η τροποποίηση του μηχανισμού διασφάλισης ισχύος γίνεται «με τρόπο ώστε να επιδεινώνονται αντί να αμβλύνονται οι στρεβλώσεις στην Αγορά». Το κυριότερο πρόβλημα σύμφωνα με τη ΔΕΗ είναι η διαγραφή των ΑΔΙ για παλιές μονάδες της ΔΕΗ που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αποσύρσεων και ο διπλασιασμός των ΑΔΙ των μονάδων αερίου.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ στις 12 Νοεμβρίου κατέθεσε στο ΣΤΕ αίτηση αναστολής, η οποία στρέφεται κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και κατά του Ελληνικού Δημοσίου και του ΥΠΕΚΑ, ζητώντας να μην εφαρμοστούν οι δύο αποφάσεις.
Μάλιστα ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην αίτηση η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι το Ελληνικό Δημόσιο παρέλειψε να κοινοποιήσει σύμφωνα με το άρθρο 108 παρ. 3 ΣΔΕΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα μέτρα που εισάγονται με τις προσβαλλόμενες πράξεις που συνιστούν όπως υποστηρίζεται στην προσφυγή κρατική ενίσχυση.
Ωστόσο από την πλευρά του το ΥΠΕΚΑ έχει εντελώς αντίθετη άποψη υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις της ΡΑΕ αποσκοπούν στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό και θα απαλλάξουν την αγορά από στρεβλώσεις. Τόσο στη Βουλή όσο και σε δημόσιες δηλώσεις ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ έχει τονίσει ότι στόχος είναι το μεταβατικό πλαίσιο να διατηρήσει σε μια δύσκολη συγκυρία ζωντανούς όλους τους κρίκους της αλυσίδας της αγοράς ενέργειας που είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τον ενεργειακό κλάδο αλλά πρωτίστως για την οικονομία της χώρας. Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει τα συγκεκριμένα μεταβατικά μέτρα  αναγκαία για την επίτευξη του σκοπού για ομαλή μετάβαση από το 2015 στους νέους κανόνες.
Έτσι στις 21 Νοεμβρίου το ΥΠΕΚΑ ειδοποίησε επίσημα το ΣτΕ ότι θα παρέμβει υπέρ των αποφάσεων της ΡΑΕ και κατά της αίτησης αναστολής της ΔΕΗ.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, χθες φτάσαμε στην απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ και του νομικού της συμβούλου να παραιτηθεί από το δικόγραφο της αίτησης αναστολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News