Dei Energy News

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Σε στρατηγικό επενδυτή το 66% του ΑΔΜΗΕ


Σε μία φάση και διασφαλίζοντας τη συμμετοχή του Δημοσίου σε
ποσοστό 34% θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Το τίμημα που θα καταβάλει το Δημόσιο για το ποσοστό του 34% θα προσδιοριστεί με βάση την τελική προσφορά του ιδιώτη επενδυτή για το 66% του ΑΔΜΗΕ. Αυτό θα εξοφληθεί με συμψηφισμούς πάσης φύσεως οφειλών της ΔΕΗ έναντι του Δημοσίου και κυρίως από τέλη που θα επιβληθούν για την παραχώρηση εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Μεταλλευτικός Κώδικας.
Τα παραπάνω προβλέπει το νομοσχέδιο με τις νέες ρυθμίσεις για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ που έθεσε το ΥΠΕΚΑ από χθες και μέχρι την Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση με στόχο την προκήρυξη του διαγωνισμού μέσα στον Ιανουάριο. Η μεταβίβαση της εταιρείας στον επενδυτή που θα προκύψει, προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Το νομοσχέδιο τροποποιεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης που εγκρίθηκε με πράξη υπουργικού συμβουλίου στις 24 Ιουλίου και προέβλεπε πώληση σε δύο διαδοχικές φάσεις. Με νέα ρύθμιση, η πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ θα διατεθεί σε μία φάση σε στρατηγικό επενδυτή, ενώ ποσοστό 34% θα περάσει στον έλεγχο του Δημοσίου. Ο έλεγχος επί του ΑΔΜΗΕ θα ασκείται από διαφορετικό φορέα του Δημοσίου σε σχέση με τη ΔΕΗ ή άλλη επιχείρηση που ασκεί οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες παραγωγής ή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου. Σε ό,τι αφορά την εξόφληση του τιμήματος από το Δημόσιο για την απόκτηση του 34%, το νομοσχέδιο ορίζει ότι θα γίνει συμψηφισμός με οφειλόμενους φόρους, τέλη ή άλλες απαιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου έναντι της ΔΕΗ, από οποιαδήποτε αιτία και αν προέρχονται αυτές, περιλαμβανομένων μελλοντικών απαιτήσεων και δικαιωμάτων, όπως ιδίως απαιτήσεων από το τέλος δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης λιγνίτη όπως προβλέπεται στον Μεταλλευτικό Κώδικα. Η τελευταία αυτή αναφορά σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ συνδέεται με την επιβολή τέλους για τα ιδιωτικά μεταλλεία που δεν προβλεπόταν μέχρι σήμερα και πλέον προβλέπεται από τον Μεταλλευτικό Κώδικα. Το ύψος των τελών αναμένεται να προσδιοριστεί με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης. Κύκλοι της ΔΕΗ τονίζουν ότι η εν λόγω ρύθμιση θα βελτιώσει μια υπάρχουσα στρέβλωση. Οπως εξηγούν σήμερα η ΔΕΗ καταβάλλει δύο τέλη ένα υπέρ Δήμων και ένα υπέρ Δημοσίου που επιβλήθηκε ως έκτακτο για την κάλυψη του ελλείμματος των ΑΠΕ επί του τζίρου και όχι επί τις εκμετάλλευσης του λιγνίτη. Η επιβολή τέλους στη δωρεάν παραχώρηση εκμετάλλευσης λιγνιτικών κοιτασμάτων στη ΔΕΗ κρίνεται απαραίτητη και εν όψει της παραχώρησης λιγνιτωρυχείων μέσω της «Μικρής ΔΕΗ» σε ιδιώτες.
Το νομοσχέδιο που τέθηκε χθες σε διαβούλευση δίνει επίσης τη δυνατότητα στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και ΠΕΚΑ να τροποποιήσουν το σχέδιο αναδιοργάνωσης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ όπως αυτό έχει εγκριθεί με πράξη του υπουργικού συμβουλίου, όπως και του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, με έκδοση διυπουργικής απόφασης. Ρυθμίζει επίσης τεχνικά θέματα που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ καθώς και την υποχρέωση της ΔΕΗ να παρέχει στοιχεία και πληροφορίες για τον ΑΔΜΗΕ στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Παράλληλα με την προώθηση και κατάθεση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ η κυβέρνηση βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες ήδη σε επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές. Οι πληροφορίες αναφέρουν συγκεκριμένα την κινεζική εταιρεία Tsate Grid (SGCC) που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία δικτύων της χώρας και τον Ιταλό Διαχειριστή Συστήματος ΤΕΡΝΑ (αντίστοιχος του ΑΔΜΗΕ) ο οποίος ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου δικτύου στην περιοχή των Βαλκανίων. Η κινεζική εταιρεία φέρεται να προσφέρει υψηλό τίμημα και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφές με την ιταλική ΤΕΡΝΑ για βελτίωση του τιμήματος που προτίθεται να προσφέρει. Μέσα στον Ιανουάριο το ΥΠΕΚΑ αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ένα ακόμη νομοσχέδιο για τη ρύθμιση θεμάτων που συνδέονται με τη σύσταση και την πώληση της «Μικρής ΔΕΗ».

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News