Dei Energy News

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Πως και πότε θα πωληθεί η ΔΕΗ και ποιοι την θέλουν ...πολύ!!!

Σε μια από τις πρώτες θέσεις της λίστας αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ για την επόμενη χρονιά βρίσκεται η ΔΕΗ.
Με νέο πλάνο που έχει έγκριση του επιτρόπου Έτινγκερ, η πώληση της επιχείρησης ηλεκτρισμού θα είναι αναμφίβολα για το 2014 μια αποκρατικοποίηση ...υψηλής τάσης με τους μεγαλύτερους εγχώριους παίκτες της ενέργειας, αλλά και σημαντικούς ξένους να εκδηλώνουν ενδιαφέρον, έστω και διακριτικά προς το παρόν.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που άρχισε να μετράει «ώρες» το καλοκαίρι με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που προέβλεπε την βήμα προς βήμα εκποίηση της ΔΕΗ σε τρία στάδια. Παρά το «επείγον» όμως της πώλησης η διαδικασία κόλλησε στα διαδικαστικά που παρουσίαζαν από την αρχή, αρκετές ασάφειες. Τις ασάφειες αυτές είχαν εξ αρχής παρατηρήσει και οι «εν δυνάμει μνηστήρες» που σημείωναν σε κατ ιδία συζητήσεις ότι «πρώτα πρέπει να δούμε τι θα πωληθεί» και μετά να καταγράψουμε τι μας ενδιαφέρει. Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, φέρεται να έχουν λύσει αρκετά από τα προβλήματα αυτά βάζοντας το πρόγραμμα της ΔΕΗ σε τροχιά υλοποίησης με το γύρισμα του χρόνου. Ο νέος σχεδιασμός έχει μάλιστα και το «πράσινο φως» τόσο από τον αρμόδιο επίτροπο Ενέργειας που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, όπως και από την Τρόικα, που εκτιμά ότι η ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ θα είναι σημαντικό βήμα και για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Η πρώτη φάση της ιδιωτικοποίησης θα γίνει με τον διαχωρισμό του διαχειριστή των δικτύων, δηλαδή του ΑΔΜΗΕ, που σήμερα είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ, με στόχο την πώλησή του. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές ώστε να προχωρήσει άμεσα και η πρόσκληση ενδιαφέροντος και να προχωρήσει ακολούθως διαγωνισμός με κατάληξη και αγοραστή τον Ιούνιο του 2014. Λόγω της πίεσης του χρόνου ο διαγωνισμός που αρχικά είχε δύο στάδια συμπτύσσεται σε ένα. Η αρχική πρόβλεψη να πωληθεί πρώτα το 49% και του management και στη συνέχεια ο νέος επενδυτής να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό (από 2% και πάνω) το οποίο όμως θα επέτρεπε στο δημόσιο να διατηρήσει καταστατική μειοψηφία στα δίκτυα μεταφοράς. Τώρα ο διαγωνισμός θα γίνει σε μία φάση με πώληση του 100% της εταιρία που θα προκύψει μετά το διαχωρισμό, αλλά και το δημόσιο να αγοράζει και αυτό το 34% που θα του προσφέρει την καταστατική μειοψηφία. Η υπόθεση του ΑΔΜΗΕ θεωρείται ξεκάθαρη για τους επενδυτές. Ουσιαστικά αγοράζουν τη λειτουργία και διαχείριση του δικτύου, με σχεδόν δεδομένα (σ.σ. για την αγορά ενέργειας, βέβαια...) μαθηματικά. Για το κράτος τα έσοδα που θα μπουν στο ταμείο θα χρησιμοποιηθούν μεταξύ άλλων και για την προώθηση τμημάτων του επενδυτικού προγράμματος στα δίκτυα.
Η δεύτερη φάση είναι η λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» για την οποία επίσης θα υπάρξει νομοσχέδιο. Εδώ στόχος είναι η δημιουργία μιας ανεξάρτητης βιώσιμης εταιρίας στην οποία θα μεταβιβαστούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που αντιστοιχούν στο 30% του δυναμικού της επιχείρησης με στόχο να πουληθεί το 2015. Με βάση το αρχικό σχέδιο αποκρατικοποίησης, η μικρή ΔΕΗ θα διαθέτει μίγμα παλιών και νέων παραγωγικών μονάδων συνολικής ισχύος 2.500MW «με καύσιμο λιγνίτη (1.500MW), ορυχεία για την τροφοδοσία του αντίστοιχου παραγωγικού δυναμικού, υδροηλεκτρικών σταθμών (500MW) και μονάδων φυσικού αερίου (500MW)». Το μίγμα τέθηκε υπ όψιν της Επιτροπής με βάση τον κατάλογο παγίων της ΔΕΗ, και σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει διαμορφωθεί μια λίστα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις λιγνιτικές μονάδες Μελίτη, Αμύνταιο Ι, ΙΙ, τέσσερα (ή πέντε) υδροηλεκτρικές μονάδες. Η λίστα αυτή φέρεται επίσης να έχει το «ΟΚ» από την Τρόικα και τον Επίτροπο Ετινγκερ περιλαμβάνει επίσης υποχρεώσεις της εταιρίας, όπως και στοιχεία του πελατολογίου της. Παρ όλα αυτά επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει σχετικά με την τελική λίστα μονάδων. Η απουσία επίσημης ανακοίνωσης δεν αφορά μόνο τη λίστα για τη μικρή ΔΕΗ, αλλά ακόμη και την προκήρυξη του διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ σε μία φάση. Σαν συνέπεια, στην αγορά συνεχίζουν να καταγράφονται επιφυλάξεις, μια και εκκρεμούν λεπτομέρειες. Μεταξύ αυτών, η προσφυγή των συνταξιούχων της ΔΕΗ για το ασφαλιστικό (που διεκδικούν την ενσωματωμένη περιουσία του Ταμείου στον Διαχειριστή), τα ζητήματα που παρέλειψε να ρυθμίσει ο νόμος 4001/2011η μεταφορά των συναλλακτικών δραστηριοτήτων του ΑΔΜΗΕ στο ΛΑΓΗΕ και την σχετική εκκαθάριση ώστε να απαλλαγεί ο πρώτος από τα διάφορα χρέη, αλλά και το που θα βρει τα χρήματα το κράτος για να αγοράσει το 34% του μετοχικού του ΑΔΜΗΕ. Ζητήματα αρκετά σημαντικά και ευαίσθητα, όπως και ικανά να ανεβάσουν από μόνα τους το θερμόμετρο των εξελίξεων. Θεωρητικά όλα αυτά θα λυθούν με το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την υπόθεση της μικρής ΔΕΗ.

Εάν δεν υπάρξει πρόβλημα, το 2016, θα προχωρήσει η τρίτη φάση που προβλέπει την πώληση της μεγάλης ΔΕΗ. Δηλαδή του υπολοίπου που θα περιλαμβάνει και το 17% των μετοχών της ΔΕΗ που θα έχει απομείνει στο δημόσιο. Η λίστα του τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η μεγάλη ΔΕΗ, θα αρχίσει να καταρτίζει μόλις τελειώσει η αντίστοιχη λίστα της μικρής ΔΕΗ που θα προηγηθεί. Όμως η ολοκλήρωση της διαδικασίας της Μεγάλης ΔΕΗ πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016.
Επίσημα ή ανεπίσημα οι μεγάλοι παίκτες στην ενέργεια αναμένουν το τι θα περιλαμβάνουν οι λίστες της ΔΕΗ και με ποιούς όρους θα γίνουν οι πωλήσεις των μονάδων, στην πράξη, όμως, το ενδιαφέρον εκτοξεύεται, μια και εφόσον το πακέτο της μικρής ΔΕΗ (σε πρώτη φάση) έχει επιχειρηματική λογική, αυτός που θα το πάρει , θα αποκτήσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην εσωτερική αγορά. Άλλωστε οι περισσότεροι από τους εγχώριους ομίλους ετοιμάζονται συστηματικά για την επόμενη ημέρα στην ενέργεια και κυρίως (ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις Παπαγεωργίου στα μέσα Νοεμβρίου) για την είσοδο στην αγορά της λιανικής που φέρνει η απελευθέρωση. Και για τον λόγο αυτό έχουν ετοιμάσει και τις δικές τους παραγωγικές υποδομές, ενώ από το καλοκαίρι έχουν προχωρήσει και σε συμμαχίες με ξένους που θα τους ενισχύσουν στη μάχη.
Ο Ομιλος Μυτιληναίος, η ΤΕΡΝΑ (Ενεργειακή) του Γιώργου Περιστέρη, η ELPEDISON, με βασικούς μετόχους από την ελληνική πλευρά τα ΕΛ.ΠΕ. του ομίλου Λάτση και σε μικρότερο ποσοστό την ΕΛΛΑΚΤΩΡ του ομίλου Μπόμπολα – Καλλιτσάντση, ο γερμανικος κολοσσός και ο Στέφεν Μπατ, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος του Silchester Fund φέρονται ως ενδιαφερόμενοι για την Δημόσια Επιχείρηση
 
Από την εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News