Dei Energy News

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

H ΠΑΣΚΕ ΕΤΕ/ΔΕΗ συνεχίζει την αταλάντευτη αυτόνομη πολιτικοποιημένη και ταξική της δράση



 Δύο και πλέον μήνες από την κολοβή συγκρότηση στην ΕΤΕ/ΔΕΗ παρ’ ότι βρισκόμαστε μπροστά σε καταιγιστικές εξελίξεις που αφορούν την πορεία του ομίλου ΔΕΗ (την εκποίηση του ΑΔΜΗΕ), το τέλος του κοινωνικού κράτους, την τεράστια φοροεπιδρομή, δεν πρέπει να αφήσουμε ασχολίαστη την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ΕΤΕ/ΔΕΗ όσο και αν κουράζει ή δεν ενδιαφέρει τη πλειοψηφία των εργαζομένων στο ΣΚ.
Η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ επιχειρεί να δείξει πολιτική - συνδικαλιστική αυτοπεποίθηση αλλά χωρίς να πείθει, αντιθέτως είναι στάση φόβου και συντήρησης. Σαν να έχει προκύψει από παρθενογένεση καταγγέλλει όλους εκείνους με τους οποίους δεν συνέπραξε  στην συγκρότηση της ΕΤΕ θεωρώντας τους ότι έχουν την κύρια ευθύνη για όλα όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν στην ΔΕΗ, ενώ έχουν ξεχάσει το μελάνι στο ΕΑΜΕ και σε συγκεκριμένους υποψήφιούς του στην προεκλογική περίοδο, τους οποίους στο πρόσφατο παρελθόν σχεδόν καθημερινά κατήγγειλαν, ενώ σήμερα είναι προνομιακοί συνεργάτες.
Η ΔΑΚΕ επικαλείται αντιπροσωπευτικότητα - αναλογικότητα στην κατανομή των θέσεων της εκτελεστικής επιτροπής όταν με αλχημείες κουρέλιασαν την αναλογικότητα. Υπήρξε καμία ανακοίνωση αποχώρησης της ΣΑΔ από το ΕΑΜΕ; Έτσι καταργείται η αναλογικότητα;
Πρόκειται για επικίνδυνη διαλυτική, τυχοδιωκτική πρακτική που αναδεικνύει την εξουσιολαγνεία και τραυματίζει την αξιοπιστία στο συνδικάτο. Να υπενθυμίσουμε σε όσους δεν γνωρίζουν ότι όταν η ΠΑΣΚΕ είχε 14 ή 15 έδρες το ταμείο παραχωρείτο σε άλλη παράταξη. Η ΔΑΚΕ έχει 9 έδρες και προσπαθεί να πείσει ότι όλα έγιναν στην λογική της αναλογικότητας.
Σε ποιες αρχές, αξίες, στηρίζεται αυτή η συγκρότηση; Πως συνδέεται με το διεκδικητικό πλαίσιο και τον προσανατολισμό του συνδικάτου; Να θυμίσουμε ότι η ΔΑΚΕ πρόβαλλε (πεντηκοστό γενικό συμβούλιο) επικίνδυνες θέσεις «κοινοπρακτικά σχήματα» που όλα τα προηγούμενα χρόνια κορυφαίες αποφάσεις της ΕΤΕ και της ΓΕΝΟΠ τις είχαν πανηγυρικά απορρίψει.
Δεν περιποιεί τιμή στη ΔΑΚΕ ως μεγάλη παράταξη να βρίζει χυδαία και ξεδιάντροπα παρατάξεις και πρόσωπα που μαζί είχαν συνεργαστεί στο πρόσφατο παρελθόν. Μάλλον αυτό αναδεικνύει και το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού στο οποίο κινείσθε. Παρότι έχετε τους αριθμούς ποιοτικά δεν συμβαίνει το ίδιο. Οι καρέκλες για τη ΔΑΚΕ δυστυχώς είναι για να εξυπηρετούν και να τακτοποιούν ως μηχανισμός με ιδιοκτησιακές λογικές.
Το διάστημα των τεσσάρων μηνών της μη συγκρότησης  της ΕΤΕ/ΔΕΗ που εσείς χρεώνετε σε όλες τις άλλες παρατάξεις εκτός της ΔΑΚΕ, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια διαλόγου ανίχνευσης, συγκρότησης και συσπείρωσης του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου στα πλαίσια ενός προοδευτικού, σοσιαλιστικού, συνδικαλιστικού πόλου χωρίς πολιτικές κραυγών, ηγεμονισμούς και πατερναλιστικές νοοτροπίες.
Η προσπάθεια είναι δύσκολη, όχι γιατί πρέπει να ανιχνευτούν προθέσεις αλλά γιατί πρέπει να αναλυθούν και εξειδικευτούν πολιτικές σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, το συνδικάτο και την επιχείρηση. Δεν τελειώσαμε την προσπάθεια, τώρα μόλις αρχίζουμε.
Η πρόοδος δεν έρχεται με τη χειραγώγηση αλλά με τη χειραφέτηση των εργαζομένων που απαιτούν αλήθειες. Δεν ωριμάζουν οι συνειδήσεις όταν τις χαϊδεύεις και απελευθερώνεις το αντικοινωνικό μένος δικαιολογώντας κάθε πράξη επειδή επινοούν κάποιοι και κάθε φορά και ένα ιδεολόγημα.
Η ανασυγκρότηση της ΕΤΕ/ΔΕΗ και η ανασύνταξή της από τη βάση είναι ουσιαστικά πεδία παρέμβασης των εργαζομένων με κατάθεση προτάσεων, ουσιαστική λειτουργία και έλεγχο. Με ενότητα χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονικές διαθέσεις. Μόνο έτσι μπορεί να πρωταγωνιστήσει η ΕΤΕ και να υπερασπιστεί γνήσια τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Επειδή η σημερινή ηγεσία του συνδικάτου θα κριθεί από έργα και όχι λόγια, άμεσα πρέπει να συνεδριάσει το ΔΣ σε ένα συμβούλιο ουσίας όπου θα αναλυθούν και βγουν συμπεράσματα για όλα όσα συμβαίνουν που απασχολούν τους εργαζόμενους και τις αγωνίες τους. Συμβούλιο ουσιαστικό που έχει να πραγματοποιηθεί σχεδόν ένα χρόνο και όχι διαδικαστικού χαρακτήρα.
Η ΠΑΣΚΕ ΕΤΕ/ΔΕΗ συνεχίζει την αταλάντευτη αυτόνομη πολιτικοποιημένη και ταξική της δράση με σαφές πολιτικό ιδεολογικό πρόσημο αυτό της δημοκρατικής και σοσιαλιστικής αριστεράς.
Σε αυτή την κατεύθυνση η σφυρηλάτηση της ενότητας του Σ/Κ, η αλληλεγγύη, η κοινή δράση για τη δημιουργία μετώπου των εργαζομένων για την ανατροπή των μνημονικών πολιτικών, της ύφεσης, της ανεργίας, της ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας είναι στα συνδικαλιστικά προτάγματά μας. Οι εργαζόμενοι έχουν την πολιτική και ηθική υπεροχή για να βρεθούν ικανοί και ισχυροί στις νέες μάχες που έρχονται και πρέπει να τις κερδίσουμε.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η ειρωνεία είναι ότι την ώρα που συντάσσονταν αυτή η ανακοίνωση, οι εξελίξεις από το ΔΣ της Ομοσπονδίας, δικαίωναν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις θέσεις της Παράταξής μας.
Στη χειρότερη συγκύρια για τον Όμιλο και τους εργαζόμενους, την ώρα που η συγκυβέρνηση με το νομοσχέδιο πώλησης του ΑΔΜΗΕ παραδίδει τις σημαντικότερες υποδομές της χώρας στα ιδιωτικά συμφέροντα, οι μεγάλες παρατάξεις (ΔΑΚΕ και τμήμα του ΕΑΜΕ), δια της παραιτήσεως τους από τις θέσεις τις Εκτελεστικής Επιτροπής, έθεταν την ΓΕΝΟΠ σε τροχιά διάλυσης.
Ας αναλάβουν την ευθύνη να εξηγήσουν στους εργαζόμενους τι από τα δυο συμβαίνει: Δεν αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους και τα προτάγματα της εποχής ή βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία να αδρανοποιήσουν τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.


ΠΑΣΚΕ - ΕΤΕ/ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News