Dei Energy News

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Βιομήχανοι κατά ΔΕΗ για το ρεύμα


Άναψε... πόλεμος ανάμεσα στη ΔΕΗ και στις βιομηχανίες
αναφορικά με το ενεργειακό κόστος, μετά το εξώδικο που έστειλε η χαλυβουργία ΣΙΔΕΝΟΡ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ ζητώντας χαμηλότερη τιμή πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος.
Η οικονομική ύφεση, η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης καθώς και του ενεργειακού κόστους έχουν οδηγήσει τις μεγάλες βιομηχανίες, και ιδίως τις λεγόμενες και ως «εντάσεως ενέργειας», σε δεινή θέση. Στελέχη του συνδέσμου που τις εκπροσωπεί, της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), υποστηρίζουν ότι «οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ανήκεστο βλάβη» και θεωρούν ότι αν η ΔΕΗ επιμείνει στις προτάσεις της για τιμές πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος με «καπέλο» 20%, τότε το «λουκέτο» θα είναι αναπόφευκτο.
Την ερχόμενη Δευτέρα μάλιστα, η ΕΒΙΚΕΝ πραγματοποιεί γενική συνέλευση με τη συμμετοχή των μεγάλων επιχειρηματιών - μελών της, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της αλλά και να ζητήσει κι εξηγήσεις από την κυβέρνηση αναφορικά με τη στάση της, δηλαδή στο να μη λάβει μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Ειδικότερα, όπως είναι γνωστό, η ΔΕΗ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες βιομηχανίες και ιδίως με αυτές που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση για την τιμολόγησή τους. Οι συζητήσεις κρατούν πάνω από ενάμιση χρόνο, χωρίς να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. Η πρόσφατη απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου σχετικά με την τιμή πώλησης ρεύματος της ΔΕΗ προς την «Αλουμίνιο της Ελλάδας» -την όρισε στα 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα- έδωσε νομική βάση και στη ΣΙΔΕΝΟΡ ώστε να διεκδικήσει τέτοια τιμή.
Μάλιστα, με το εξώδικο που έστειλε η χαλυβουργία θεωρεί ότι με δεδομένο πως λειτουργεί μόνο τις νυχτερινές ώρες και μόνο τα Σαββατοκύριακα συνδράμοντας στη διατήρηση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων στα τεχνικά ελάχιστα επίπεδά τους, η τιμή θα πρέπει να είναι στα 36,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Το μεταβλητό λιγνιτικό κόστος, όπως υποστηρίζει η ΣΙΔΕΝΟΡ, επικαλούμενη μελέτη, είναι μάλιστα στα 34 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η ΔΕΗ, όμως, προτείνει στη συγκεκριμένη επιχείρηση τιμή στα 39,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα τις νύχτες και 48,5 ευρώ τα Σαββατοκύριακα. Κάτι που δεν δέχεται η βιομηχανία.
Η ΔΕΗ δεν κάνει κανένα σχόλιο για την υπόθεση. Μάλιστα κύκλοι της επιχείρησης σημείωναν ότι «πρόκειται για έναν μεγάλο πελάτη», αν και προσθέτουν με νόημα: «Πάγια πολιτική της επιχείρησης είναι να μην πουλά κάτω του κόστους».

Η ΕΒΙΚΕΝ προχωρά σε γενική συνέλευση τη Δευτέρα, καθώς η ΔΕΗ στις 31 του μηνός πραγματοποιεί κι εκείνη γενική συνέλευση ζητώντας από τον βασικό μέτοχο (το Δημόσιο), θέση για την τιμή που όρισε το διαιτητικό δικαστήριο για πώληση ρεύματος στην «Αλουμίνιο της Ελλάδας».
Έτσι, λοιπόν, οι βιομηχανίες αναμένεται να συζητήσουν αναφορικά με τη στάση που κρατά η ΔΕΗ και τις οδηγεί σε αδιέξοδο. Θα εκφράσουν, ακόμη, την ενόχλησή τους και τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην κυβέρνηση, καθώς δεν προχωρά σε μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους.
Τέλος, κύκλοι της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας υποστηρίζουν πως «όσο δεν προχωρά η απελευθέρωση της αγοράς, οι τιμές ρεύματος θα διατηρούνται στα ύψη».
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News