Dei Energy News

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Εργαζόμενοι Αχαΐας της ΔΕΗ: "Οικονομικό έγκλημα το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ"

Σε ανοικτή επιστολή τους προς τους βουλευτές Αχαΐας ο:
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ / ΤΔΕ
ΠΑΤΡΑΣ
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ / Τ.Τ. ΠΑΤΡΑΣ
-Τ.Δ.Ε. ΕΤΕ/ΔΕΗ
-.Ε. Ε.ΔΟ.Π./ΔΕΗ ΠΑΤΡΩΝ-ΑΙΓΙΟΥ
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ, ΗΠΕΙΡΟΥ & ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
κάνουν λόγο για ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ το οποίο μάλιστα το χαρακτηρίζουν οικονομικό έγκλημα. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Αξιότιμοι Κύριοι & Κυρία,

Ως γνωστόν η κυβέρνηση κατέθεσε το σχέδιο νόμου για τη
ρύθμιση θεμάτων ΑΔΜΗΕ. Το προς ψήφιση Νομοσχέδιο αυτό, αποτελεί το πρώτο βήμα του σχεδίου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.
Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε, εκτός από το να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας, να σας αποτυπώσουμε και ορισμένα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση είναι ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ.

Και στο μέλλον αυτοί που θα βάλουν τις υπογραφές τους θα έχουν την τύχη των Τσοχατζόπουλου, Σμπόκου κ.α.

Κύριοι & Κυρία,

Ο ΑΔΜΗΕ είναι μια πλήρως ανεξάρτητη αυτοχρηματοδοτούμενη Εταιρεία, σύμφωνα με το Ν. 4001/2011. Δεν επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή τη ΔΕΗ. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών του ανήλθε για το 2012 σε 1,94 δις €.

Οι επενδύσεις του το 2012 πρόσφεραν στη χειμαζόμενη Εθνική Οικονομία 103,7 εκατ. €. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και...

αποσβέσεων (ΕΒΙΤΡΑ) ανήλθαν σε 114,10 εκατ. €, Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 25 εκατ. €.
Η εμπορική αξία των παγίων του και της πληθώρας του πανάκριβου εξοπλισμού που αξιοποιεί, εκτιμάται σε τρέχουσες τιμές, πάνω από 8 δις €.
Διαχειρίζεται 11.000 χλμ εναέριων γραμμών Υψηλής Τάσης (150KV  & 400 KV) που διασυνδέουν την ηπειρωτική Ελλάδα από τη Θράκη έως την Πελοπόννησο, καθώς επίσης και τη Χώρα μας με γειτονικές.
Έχει 221 Υποσταθμούς, Κέντρα Υψηλής Τάσης και τρία Εθνικά Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας ( Αγ. Στέφανος Αττικής, Καρδιά Πτολεμαΐδας και Δόξα Θεσσαλονίκης), με εγκατεστημένο εξοπλισμό ισχύος υψηλής τεχνολογίας και συστήματα προστασίας, ελέγχου, τηλεποπτείας και τηλεμετάδοσης που διασφαλίζουν την αξιόπιστη και ασφαλή διακίνηση της ηλεκτρικής ενέργειας στα δίκτυα Μεταφοράς της Υψηλής Τάσης.
Η λειτουργία των δικτύων του ΑΔΜΗΕ είναι περίπλοκη, η ανάπτυξή τους έχει πολύ μεγάλο κόστος και η συντήρησή τους είναι επίσης κοστοβόρα. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν περιθώρια του λεγόμενου «ελεύθερου ανταγωνισμού» και αποτελεί «φυσικό μονοπώλιο».
Κύριοι & Κυρία,
Δεν μπορείτε να επικαλεστείτε ούτε Μνημονιακή υποχρέωση αλλά ούτε και πιθανή συμμόρφωση σε Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Διότι η Ελλάδα, ενσωμάτωσε την οδηγία 2009/72 ΕΚ με το Ν. 4001/2011, επέλεξε το σύστημα ΙΤΟ με την ίδρυση του ΑΔΜΗΕ θυγατρικής της ΔΕΗ και έλαβε θετική γνωμοδότηση για τα παραπάνω και από την Επιτροπή Ενέργειας της ΕΕ (Γνωμοδότηση C 2012 7068 5-10-12).
Όπως αντίστοιχα αποτελεί και η γαλλική RTE που είναι θυγατρική της καθετοποιημένης EDF, αντίστοιχης της ΔΕΗ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις 28  χώρες μέλη της Ε.Ε., η κυβέρνηση παραλείπει να κάνει αναφορά στο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς, είναι κρατικές εταιρείες
Προτιμά την επιλεκτική αναφορά μιας πολύ μικρής μειοψηφίας αυτών και αποσιωπά το γεγονός ότι ακόμη και η Γερμανία, προχώρησε το καλοκαίρι του 2013, στην κρατικοποίηση των αντίστοιχων Διαχειριστών της από τους ιδιώτες.

(Για ενημέρωσή σας, σας επισυνάπτουμε και το Δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών την Τρίτη 21/1/2014 σελ. 51)

Προφανώς αναγνωρίζοντας καλά, πόσο επικίνδυνο και ανεξέλεγκτο είναι να ανήκει το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, σε ιδιωτικά συμφέροντα.
·         Άραγε εμείς γιατί θα πρέπει να εκποιήσουμε τη ραχοκοκαλιά της Ενέργειας στη Χώρα μας, σε κάθε λογής μεγαλοκαρχαρίες και Διεθνή Καρτέλ στην Ενέργεια;
·         Με ποια Δημόσια Εργαλεία θα πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια η πολυπόθητη ανάπτυξη στη χώρα;
·         Με Ιδιωτικά συμφέροντα στον ΑΔΜΗΕ, θα υλοποιηθεί ο Ενεργειακός Σχεδιασμός της Χώρας;


·       Με ποια εγγυημένα κεφάλαια άνω των 5 Δις € που απαιτούνται, θα πραγματοποιήσει ο κάθε ιδιώτης επενδύσεις για την διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα;

·         Γνωρίζετε ότι η προγραμματισμένη από το Δημόσιο ΑΔΜΗΕ, εκτέλεση του σημαντικού έργου διασύνδεσης της γραμμής Πάτρας-Κορίνθου 400 KV μπαίνει στις καλένδες, δεν θα υλοποιηθεί όπως ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει μέσα στο 2014, με σοβαρό κίνδυνο Μπλακ-άουτ, λόγο της αστάθειας του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας;

·         Ποιο θα είναι το κέρδος για την Ελληνική Κοινωνία και το Δημόσιο Συμφέρον
Κύριοι & Κυρία,

Δείξτε έστω και τώρα, μετά από τόσες λανθασμένες αποφάσεις, αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία και την εμπιστοσύνη μας. Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο για την πώληση του ΑΔΜΗΕ αλλά και την περαιτέρω πώληση των εταιρειών του Ομίλου ΔΕΗ.
Ψηφίζοντας σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δια στόματος του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά τόσο από το Ζάππειο όσο και από το Βήμα της Βουλής:
«Τα δίκτυα της ΔΕΗ θα παραμείνουν στο δημόσιο έλεγχο. Εδώ είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος…»
Άραγε τι άλλαξε και σήμερα η κυβέρνηση θέλει να χαρίσει σε ιδιώτες με το ευτελές τίμημα των 400 εκατ. € τον ΑΔΜΗΕ, αξίας πάνω από 8 δις €;

H ευθύνη σας είναι μεγάλη, το ίδιο και οι δυνατότητές σας σύμφωνα με το Σύνταγμα. Θα αναμένουμε και στα πλαίσια του Δημοκρατικού Διαλόγου, τόσο την Δημόσια τοποθέτηση σας όσο και τον καθορισμό συνάντηση για την αναλυτικότερη ενημέρωσή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News