Dei Energy News

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Έκκληση Εργαζομένων Αλουμίνιον για Πολιτική Λύση στο Θέμα με τη ΔΕΗ


Έκκληση στον υπουργό ενέργειας, Γ. Μανιάτη απευθύνουν οι εργαζόμενοι στην Αλουμίνιον της Ελλάδος, σε επιστολή τους για το θέμα του ενεργειακού κόστους, στην οποία του ζητούν να δώσει πολιτική λύση, εν όψει της ΓΣ της ΔΕΗ στις 28 Φεβρουαρίου.
Η επιστολή τους έχει ως εξής:
«Προς: Υπουργό ΠΕΚΑ Αριθ. Πρωτ: 6
κ. Ιωάννη Μανιάτη Ημερ: 25/2/2014
Κοινοποίηση:
Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα
Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου

Θέμα: Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε στις 28/2/2014 Κύριε Υπουργέ
Με την παρούσα σας υπενθυμίζουμε και εμείς, ότι την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί, η από 31 Ιανουαρίου 2013, αναβληθείσα Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε με θέμα: «Τιμολόγηση της εταιρείας «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε.» από 1.1.2014»
Γνωρίζετε ότι για το εν λόγω θέμα υπάρχουν εντονότατες διενέξεις μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε και της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε και σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της τιμολόγησης αυτό καθορίζεται από αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις.
Πρόκειται για μια εκκρεμή κατάσταση που σε χρονικό διάστημα ξεπερνά τα 7 χρόνιαμε τις ανάλογες επιπτώσεις στον προγραμματισμό για το μέλλον της ΑτΕ.

Γνωρίζετε επίσης ότι, το Διαιτητικό Δικαστήριο με βάση τα στοιχεία που προσκόμισαν οι δυο πλευρές έχει εκδώσει απόφαση η οποία καθορίζει την τιμή πώλησης της KWh –από τη ΔΕΗ Α.Ε προς την εταιρεία ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ- σε επίπεδα που ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος παραγωγής και είναι οικονομικώς ανεκτά και από τις δυο πλευρές.
Όμως παρά την απόφαση και με δεδομένη την κατάσταση της χειμαζόμενης Ελληνικής οικονομίας, την ώρα που η μεταλλουργία που αποτελεί το βασικότερο εξαγωγικό τομέα της χώρας στενάζει κάτω από το δυσβάστακτοενεργειακό κόστος, η ΔΕΗ εξακολουθεί να κουνά απειλητικά το δάχτυλο και...
εθελοτυφλεί ευελπιστώντας ότι με τον αφανισμό του τομέα αυτού θα βελτιώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα.
Την ώρα που οι βιομηχανίες κλείνουν η μια πίσω από την άλλη, η ΔΕΗ εξαγγέλλει επενδύσεις αρκετών δις € για παραγωγή επιπλέον ενέργειας που κανείς δεν θα καταναλώνει με τη βιομηχανία κλειστή και το μισό πληθυσμό της Ελλάδας άνεργο.
Δεν έχει υποχρέωση άραγε κανείς να ρωτήσει τι εξυπηρετούν αυτές οι επενδύσεις υπό αυτές τις συνθήκες και πως θα αποσβεστούν αν δεν εξασφαλιστεί η συνολική διάθεσητης ενέργειας;
Γνωρίζετε επίσης ότι, το Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 6.11.2013, αποφάσισε ομόφωνα την άμεση καταγγελία της Συμβατικής Σχέσης με την εταιρεία «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε», προτρέποντάς την να απευθυνθεί σε άλλο πάροχο, γνωρίζοντας καλά εκ των προτέρων ότι δεν υπάρχει.
Πρόκειται για απόφαση με ισχύ από 8 Νοεμβρίου 2013 η οποία όμως, ευτυχώς, δεν υλοποιήθηκε ακόμα για τυπικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους.
Κύριε Υπουργέ
Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ΔΕΗ Α.Ε εκμεταλλευόμενη, με την ανοχή σας, το μονοπωλιακό χαρακτήρα της αρνείται συστηματικά να προσέλθει σε ουσιαστικό διάλογο με τους πελάτες της, όπως έχει υποχρέωση, με πλείστες αρνητικές συνέπειες (στη χαλυβουργία οι συνέπειες αυτές είναι ήδη παραπάνω από εμφανείς).
Τόσο σε αυτή τη λογική όσο και εκ των πραγμάτων αποτελεί ξεκάθαρη αναγκαιότητα η υπόθεση να βρει τη λύση της χθες.
Σε περίπτωση όμως που επιτρέψετε στη ΔΕΗ να υλοποιήσει την απόφασή της και με δεδομένη την αδυναμία εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης, θα πρέπει να αναλογιστείτε την ευθύνη σας για την επίπτωση στην ανεργία.
Σε μια τέτοια εξέλιξη το Σωματείο ''ΕΝΩΣΗ'' θα απαιτήσει τόσο από εσάς όσο και από την ανθούσα, πλέον, οικονομικά ΔΕΗ, μετά την ολική εξαφάνιση της μεταλλουργίας, να απορροφήσει όλο το εργατικό δυναμικό της.
Κύριε Υπουργέ
Συνεπεία όλων των ανωτέρω και το Σωματείο μας σας καλεί, πριν ακόμα από την διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στις 28 Φεβρουαρίου, να πράξετε τα αυτονόητα.
Όχι μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και το ίδιο το μπαλάκι των ευθυνών ζαλίστηκε με το πέρα δώθε, γι αυτό λοιπόν, δώστε επιτέλους πολιτική λύση στο πρόβλημα.
Επειδή κάποιοι, μέσα και έξω από το χώρο, προσπαθούν να εμφανίσουν τους εργαζόμενους των δυο εταιριών απέναντι, η θέση του Σωματείου μας είναι δημοσίως εκφρασμένη από το 2008 και έκτοτε δεν έχει αλλάξει.
Συμφωνούμε στον δημόσιο αλλά σαφώς και ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ χαρακτήρα της ΔΕΗ.


Για το Σωματείο ''ΕΝΩΣΗ''
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Σωπασουδάκης Σπ. Γερακιός Θ.»


 http://www.energia.gr/article.asp?art_id=79526

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News