Dei Energy News

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

"Η προσφορά της ΔΕΗ σε Εθνικό, κοινωνικό, οικονομικό και εργασιακό επίπεδο είναι τεράστια"

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Στ. Ρέλια στην
Ημερίδα που διοργάνωσαν η ΔΕΗ ΑΕ και ο Σ.Ε.Π. ΔΕΗ με θέμα:

"Η ιστορική συνεισφορά της ΔΕΗ στην ανάπτυξη της χώρας
και οι προοπτικές για το αύριο"
  
Κύριε Πρόεδρε της ΔΕΗ
Κύριε Πρόεδρε του ΑΔΜΗΕ
Κύριε Δ/ντα Σύμβουλε της ΔΕΗ Ανανεώσιμες,
Κύριοι Γενικοί Διευθυντές,
Κύριε Πρόεδρε του ΣΕΠ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Εάν ήθελα να αποδώσω με μια φράση τη συμμετοχή της ΔΕΗ στην ανάπτυξη της χώρας μας θα έλεγα το εξής:
Πήγε το ηλεκτρικό ρεύμα ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της πατρίδας μας, έδωσε ουσιαστική ώθηση στη βιομηχανική ανάπτυξη και δημιούργησε τις ευκαιρίες για να εργαστούν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες.
Αυτό, δεν ήταν μόνον ο εταιρικός σκοπός της ΔΕΗ. Ήταν κάτι παραπάνω. Ήταν ένα συγκεκριμένο όραμα μιας Δημόσιας Επιχείρησης που έπρεπε να «χτίσει» πάνω στα ερείπια που είχε αφήσει ο πόλεμος.
Ιδρύθηκε στην αρχή της δεκαετίας του ΄50 και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να προσφέρει το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας με τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία μιας μεγάλης εταιρίας σε αντίθεση με ότι συνέβαινε με τις δεκάδες μικρές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού που λειτουργούσαν και τις οποίες εξαγόρασε.
Εκτοτε, η ΔΕΗ κατασκεύασε Σταθμούς Παραγωγής, άνοιξε ορυχεία, έχτισε φράγματα και ανέπτυξε ένα πραγματικά μεγάλο Δίκτυο Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης και ένα εξίσου μεγάλο Δίκτυο Διανομής. Δημιούργησε το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 και προχώρησε και στην κατασκευή φωτοβολταικού, υλοποιώντας έτσι ένα πρόγραμμα παραγωγής Η/Ε από Ανανεώσιμες Πηγές.
Έκανε επίσης και κάτι άλλο το ίδιο σημαντικό και ας το ξεχνάμε πολλές φορές: Έφτιαξε δεκάδες Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής στα νησιά μας.
Όλα αυτά ήταν ένα Κολοσσιαίο έργο που μόνον μια Δημόσια Επιχείρηση είχε την υποχρέωση και μπορούσε να το αναλάβει.
Η ΔΕΗ ήταν η ατμομηχανή της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας μας μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνέβαλε αποφασιστικά στην Εθνική Οικονομία υπηρετώντας το Δημόσιο Συμφέρον και δημιουργώντας βάσεις για την Πρόοδο και την Κοινωνική Ευημερία.
Όλα αυτά δεν θα είχαν υλοποιηθεί εάν δεν είχαν μοχθήσει χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, όλων των ειδικοτήτων, που με την Εργατικότητα τους, τη Γνώση, την Εμπειρία, το Ζήλο, την Αυτοπειθαρχία τους, στήριξαν τη μεγάλη Προσπάθεια και γενικότερα τη Βιωσιμότητα...
της Επιχείρησης.
Και δεν θα είχαν υλοποιηθεί με την ταχύτητα που έγιναν όλα αυτά και ισως με μεγαλύτερο κόστος για τη ΔΕΗ εάν η Επιχείρηση δεν αξιοποιούσε τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων της, τις οποίες αντι να τις αποδίδει σε κάποιο Ταμείο τις παρακρατούσε εκείνη καθώς η ίδια η ΔΕΗ, στη βάση ενός πρότυπου μοντέλου, ήταν ασφαλιστικός φορέας του προσωπικού της.
Οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων της επιχείρησης ήταν κεφάλαια που χρησιμοποιούσε η ΔΕΗ αντί να δανείζεται με υψηλούς τόκους από τις τράπεζες. Αυτά τα κεφάλαια, αυτή η περιουσία που δημιουργήθηκε, αναγνωρίστηκε με νόμο της Ελληνικής Βουλής.
Και αυτή την περιουσία που πήγαν να μας υφαρπάξουν με τροπολογία, θα τη διεκδικήσουμε γιατί μας ανήκει και δεν την εκχωρούμε σε κανέναν.
Στις έξι και πλέον δεκαετίες λειτουργίας της ΔΕΗ, οικοδομήθηκαν με πολύ κόπο βασικές – κρίσιμες Υποδομές για την Οικονομία και την Κοινωνική Ευημερία της πατρίδας μας.
Σήμερα όμως, μετά από 60 χρόνια λειτουργίας της ΔΕΗ, αυτό που κτίστηκε με τόσο κόπο από χιλιάδες ανθρώπους και από το υστέρημα του Ελληνικού λαού, η Κυβέρνηση αποφάσισε να το ξεπουλήσει:
Αποφάσισε να σπάσει την Επιχείρηση σε κομμάτια, ουσιαστικά να τη διαλύσει, για να την «προσφέρει» σε ιδιώτες.
Και αυτό, αφού πρώτα το πολιτικό σύστημα θέλησε να διαμορφώσει μια συγκεκριμένη εικόνα για την Κοινή Γνώμη:
Την εικόνα μιας ΔΕΗ με γραφειοκρατικές δομές και αντιπαραγωγική εργασιακή συγκρότηση καθώς για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα «ενοχοποίησαν» το εργατικό κόστος.
Η κυβέρνηση προβάλλει εξ΄ορισμού ως ορθό εκσυγχρονιστικό και αποτελεσματικό κάθε τι ιδιωτικό και μόνον ιδιωτικό… Ιδιωτικό και κρατικοδίαιτο..
Σήμερα, αποφάσισαν να ξεπουλήσουν Δημόσιες Επιχειρήσεις Στρατηγικής Σημασίας που συμβάλουν αποφασιστικά στην Ανάπτυξη και μπορούν να βοηθήσουν στην Ανασυγκρότηση της Εθνικής Οικονομίας, μετά από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση.
Με τη σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, η Κυβέρνηση αποφάσισε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, του Δικτύου Μεταφοράς Η/Ε.
Εμείς, ως εργαζόμενοι, ως συνδικάτο θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τα δήθεν επιχειρήματα της συγκυβέρνησης εάν η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα έφερνε φθηνότερο ρεύμα, περισσότερα έσοδα για το κράτος ή θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας.
Τα όσα διαβάζουμε μας δείχνουν το αντίθετο…
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, που εκπροσωπεί τους χιλιάδες εργαζομένους του Ομίλου ΔΕΗ είναι αντίθετη στην πώληση του ΑΔΜΗΕ και στη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ». Είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση της «μικρής» ΔΕΗ των 2.500 MW
Είμαστε αντίθετοι γιατί με την ιδιωτικοποίηση του Δικτύου Μεταφοράς το Κράτος δεν θα έχει περισσότερα έσοδα. Αντίθετα, θα εισπράξει μια φορά τα έσοδα που έχει ο ΑΔΜΗΕ μέσα σε δυο χρόνια και έτσι θα χάσει δια παντός σταθερά έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Είμαστε αντίθετοι γιατί η ιδιωτικοποίηση δεν θα δημιουργήσει ανάπτυξη: Απλά ένα φυσικό μονοπώλιο θα γίνει ιδιωτικό.
Είμαστε αντίθετοι γιατί δεν θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Είμαστε αντίθετοι γιατι μια κρίσιμη Εθνική Υποδομή δεν την παραδίδεις στον ιδιωτικό τομέα, όπως δεν την έχουν παραδώσει οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παραμένει πάντως ένα μεγάλο ερωτηματικό για μας η δέσμευση του κυρίου Σαμαρά ότι τα Δίκτυα Μεταφοράς θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Που χάθηκε αυτή η δέσμευση; Η μήπως ήταν ένα πυροτέχνημα;
Συνάδελφε, Πρόεδρε του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού θέλω να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας για αυτή την Ημερίδα και πιστεύω να αναδειχθούν τα κρίσιμα επιχειρήματα για την παραμονή του Ομίλου ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο και θέλω να ελπίζω ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση να μας ακούσει …
Καμιά άλλη εταιρία, ιδιωτική ή δημόσια, δεν μπορεί να συγκριθεί με τη ΔΕΗ γιατί η προσφορά της σε Εθνικό, κοινωνικό, οικονομικό και εργασιακό επίπεδο είναι τεράστια.
Αυτή την προσφορά δεν την ξεχνάει κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News