Dei Energy News

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Energa - Hellas Power: Κόλαση σε 666 σελίδες


Από το Χονγκ Κόνγκ έως το Μαϊάμι και από το πριγκιπάτο του
Μονακό μέχρι το Ντουμπάι η «υψηλού επιπέδου υποδομής» εγκληματική οργάνωση διακινούσε ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν εισπραχθεί από χιλιάδες καταναλωτές μέσω των εταιρειών Energa Power Trading και Hellas Power, προκειμένου να τα «ξεπλύνει». Το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, που αποκαλύπτει σήμερα η «Κ.Ε.», είναι καταπέλτης.
Οι 19 κατηγορούμενοι για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στις 28 Απριλίου.
Στις 666 σελίδες του υπ' αριθμ. 365 2014 βουλεύματος, με το οποίο 19 από τους συνολικά 25 κατηγορουμένους παραπέμπονται σε δίκη, ενώ οι υπόλοιποι έξι απαλλάσσονται από τις κατηγορίες, αναφέρονται αναλυτικά πως οι φόροι που θα έπρεπε να εισπράξουν το ελληνικό Δημόσιο και οι ΟΤΑ μετατράπηκαν σε... κέρδη συγκεκριμένων ανθρώπων, οι οποίοι διαμόρφωσαν την κατάλληλη υποδομή για να τα οικειοποιηθούν.
Ανύπαρκτους αντισυμβαλλόμενους, νομιμοφανείς διαδικασίες και επιμελή απόκρυψη της ταυτότητας των κατηγορουμένων, που φέρονται ως εγκέφαλοι της οργάνωσης, αναφέρει το Συμβούλιο Εφετών. Στα πρόσωπα των νομίμων εκπροσώπων των Energa Hellas Power, Αρ. Φλώρου, Αχ. Φλώρου, Βασ. Μηλιώνη, Στ. Σιαφάκα και Νικ. Δεκόλη, βλέπει τους εγκέφαλους στο σχέδιο να μην αποδοθεί «στο Δημόσιο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και φορολογικές επιβαρύνσεις εκ της εμπορίας ποσοτήτων ηλεκτρικής εταιρείας, συνολικού ύψους 2.081.079,10 ευρώ , αλλά και να εισπραχθούν στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας διά των απολύτως ελεγχόμενων από αυτούς ανωνύμων εταιρειών, κατ' εντολήν του ελληνικού Δημοσίου και των ΟΤΑ ποσά συνολικού ύψους 254.470.244,86 ευρώ».
Η ελληνική Δικαιοσύνη για το διάστημα Σεπτέμβριος 2011 Ιούλιος 2012, το οποίο και διερεύνησε, καταλήγει στο ότι τα εν λόγω χρηματικά ποσά, αντί να δοθούν στο Δημόσιο, διακινήθηκαν σε όλη την υφήλιο για να «ξεπλυθούν». Μάλιστα, σχεδόν κάθε κατάθεση που εμφανίζεται ότι έγινε στις τράπεζες του εξωτερικού είναι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Στην Αθήνα, στη Ζυρίχη Ελβετίας, στο πριγκιπάτο του Μονακό, στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Χονγκ Κόνγκ Κίνας, στη Σιγκαπούρη, στη Λευκωσία Κύπρου, στη Σόφια Βουλγαρίας, στη Βηρυτό Λιβάνου, στη Κωνσταντινούπολη Τουρκίας και στο Μαϊάμι των ΗΠΑ από τον Μάιο 2011 έως τον Νοέμβριο του 2012 χρησιμοποιούσαν το χρηματοπιστωτικό τομέα διεθνώς για να δια κινηθούν χρηματικά ποσά, ύψους 256.521.323,96 ευρώ και να τους προσδώσουν νομιμοφάνεια».
Μεταξύ δε των στοιχείων που σηματοδοτούν εγκληματική δραστηριότητα , με αποτέλεσμα οι 19 να βρίσκονται κατά περίσταση αντιμέτωποι με τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της λαθρεμπορίας, της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (ν. 1608 50), είναι για τους τρεις δικαστές τα εξής:
-ο μεθοδικός, οργανωμένος και συστηματικός τρόπος δράσης τους,
-η επανειλημμένη τέλεση αξιόποινων πράξεων για ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα,
-η συγκρότηση και συμμετοχή τους σε πολυμελή εγκληματική ομάδα με κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων,
-η κάλυψη της εγκληματικής δράσης υπό τυπικώς νομίμους ή νομιμοφανείς διαδικασίες, όπως ιδίως διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με ανύπαρκτους αντισυμβαλλόμενους, κατάρτιση εικονικών συμβάσεων πώλησης μετοχών και ηλεκτρικής ενέργειας προς δικαιολόγηση του ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας εγκληματικού προϊόντος, τον έλεγχο μεγάλου αριθμού εξωχώριων εταιρειών με αδιευκρίνιστο αντικείμενο εμπορικής δραστηριότητας και με επιμελή απόκρυψη της ταυτότητας των πραγματικών ιδιοκτητών τους, τη διατήρηση σημαντικού αριθμού τραπεζικών λογαριασμών μέσω των εταιρειών σε πολλά κράτη ανά την υφήλιο, τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα προς διακίνηση σημαντικών ποσών και
-η συστηματική προσπάθεια απόκρυψης των ιχνών της εγκληματικής δράσης, με την παρεμβολή εξωχώριων εταιρειών και παρένθετων προσώπων.
Όσο για τα έξι στελέχη του ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.), που κλήθηκαν να απολογηθούν για την πράξη της απιστίας στην υπηρεσία, το δικαστικό συμβούλιο έκρινε πως «δεν προέκυψαν στοιχεία δόλου, ότι δηλαδή παραβίασαν τα καθήκοντά τους, και τα οποία συνίσταντο στη διασφάλιση της συντήρησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στη μέριμνα για την ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον . 
Αντίθετα, λέει ότι εντός σύννομου εύλογου χρονικού διαστήματος, ενήργησαν, ήτοι προέβησαν σε ενέργειες, οι οποίες ήταν αντικειμενικά οι προσήκουσες και είχαν σκοπό γνώμονα να αποτρέψουν ή να αμβλύνουν τη ζημία της ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. και μέσω αυτής του ελληνικού Δημοσίου και των ΟΤΑ και όχι να ωφελήσουν τους νόμιμους εκπροσώπους των εταιρειών».
Μάλιστα, το βούλευμα αναφέρεται και σε απόφαση της εποπτεύουσας αρχής (ΡΑΕ), σύμφωνα με την οποία η τελευταία ήταν ενήμερη της κατάστασης των δύο εταιρειών, της μη καταβολής δηλαδή εκ μέρους τους των εγγυητικών επιστολών, ενώ αν και είχε διαπιστώσει τις σοβαρές δυσλειτουργίες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χορήγησε άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην εταιρεία «Κέντωρ Εμπόριο Λιανικής Α.Ε.», θυγατρικής της «Energa Power Trading Α.Ε.».

(Αντωνία Ξυνού, Κυρ. Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News