Dei Energy News

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Οι "G5" βλέπουν τη "μικρή ΔΕΗ"

Ποιες χώρες εκδήλωσαν πρώτες ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση. Οι πιθανοί «μνηστήρες» από την εγχώρια αγορά και το χρονοδιάγραμμα της πώλησης.
Από τον Χάρη Φλουδόπουλο


Δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί μία εβδομάδα από την ημέρα που τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την περίφημη «μικρή ΔΕΗ» και ήδη η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Κ», κρούσεις από 5 πρεσβείες που ζήτησαν το κείμενο του νομοσχεδίου μεταφρασμένο για λογαριασμό των εταιρειών ηλεκτρισμού των χωρών τους. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα αιτήματα για ενημέρωση προέρχονται από τις πρεσβείες των πλέον ισχυρών οικονομιών ανά τον κόσμο, γεγονός που κατ΄ αρχάς δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι «αποκλεισμένη» ως πιθανός επενδυτικός προορισμός ακόμα και για μεγάλου μεγέθους επενδύσεις, εκτιμώμενης αξίας αρκετών δισ., όπως η περίπτωση της «μικρής ΔΕΗ».

Ποιες είναι, λοιπόν, οι πρώτες χώρες που ενδιαφέρθηκαν να πληροφορηθούν για τις εξελίξεις γύρω από τη «μικρή ΔΕΗ»; Από την Ευρώπη, την πόρτα της κυβέρνησης χτύπησαν τρεις πρεσβείες, η ιταλική, η γαλλική και η γερμανική, ενώ, εκτός Ε.Ε., το κείμενο του νομοσχεδίου μεταφρασμένο ζητήθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ και από την ιαπωνική πρεσβεία.

Σε αντίθεση, δηλαδή, με την εικόνα που φαίνεται να καλλιεργείται εντός Ελλάδος, οι διεργασίες για τη ΔΕΗ κινητοποιούν το ενδιαφέρον των μεγάλων παικτών του κλάδου, με δεδομένο ότι εντός Ε.Ε. οι κυριότερες εταιρείες ηλεκτρισμού που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην αποκρατικοποίηση προέρχονται από τρεις χώρες: RWE και E.on από τη Γερμανία, EDF και GDF Suez από τη Γαλλία, Enel και Edison από την Ιταλία (σ.σ.: κύριος μέτοχος της ιταλικής εταιρείας είναι η γαλλική EDF) θεωρούνται ως οι βασικοί παίκτες, οι οποίοι και στο παρελθόν είχαν καταστήσει σαφές ότι, εφόσον προχωρήσει διαδικασία αποκρατικοποίησης, θα δηλώσουν «παρών».

Το ίδιο ισχύει και για τις αμερικανικές εταιρείες ηλεκτρισμού (οι οποίες είχαν πολύ έντονη παρουσία στην ελληνική αγορά τις πρώτες δεκαετίες εξηλεκτρισμού της Ελλάδας), ενώ, αντίθετα, το αίτημα της ιαπωνικής πρεσβείας εικάζεται ότι μάλλον δεν συνδέεται με πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον, τουλάχιστον με βάση τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θεωρείται ως το πιο σύνθετο πολιτικά, οικονομικά και τεχνικά εγχείρημα που έχει ξεκινήσει ποτέ στην Ελλάδα. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να μπει σε τροχιά υλοποίησης αμέσως μετά την απόσχιση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» από τη μητρική, τουλάχιστον 12 μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Το μέγεθος της πώλησης προϊδεάζει ότι θα υπάρξουν κινήσεις για τον σχηματισμό συνασπισμών από επιχειρηματικά σχήματα, τα οποία και θα διεκδικήσουν την απόκτηση της νέας εταιρείας. Από ελληνικής πλευράς, τα σχήματα που ήδη δραστηριοποιούνται στην αγορά θεωρούνται φαβορί για συμμετοχή αυτόνομα ή σε συνεργασίες στο διαγωνισμό.

Τι θα κάνουν οι Έλληνες


Όμιλος Μυτιληναίος

Στο πρόσφατο roadshow στο Λονδίνο, και όχι μόνο, το ερώτημα που έθετε η αγορά στους εκπροσώπους του ελληνικού ομίλου ήταν ποια θα είναι η επόμενη κίνηση σας. Έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση του προγράμματος για τη μείωση του λειτουργικού κόστους της Αλουμίνιον, οι κινήσεις της ΜΕΤΚΑ στην εξωτερική και την εσωτερική αγορά, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συστήσεις για την έκδοση εταιρικού ομολόγου. Πράγματι, με τρεις μονάδες φυσικού αερίου στο χαρτοφυλάκιο, ο όμιλος όντως κοιτάζει την επόμενη μέρα και τις αποκρατικοποιήσεις, είτε πρόκειται για τη «μικρή ΔΕΗ» είτε για τη ΛΑΡΚΟ. Με την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του καναδικού fund Fairfax, έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι θα αναζητηθεί η τοποθέτηση σε ακόμα ένα asset της πραγματικής οικονομίας.

Elpedison

Με Έλληνες μετόχους τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων και την Ελλάκτωρ και με τη συμμετοχή της ιταλικής Edison, το σχήμα έχει ως πλεονέκτημα ότι όλοι οι συμπράττοντες έχουν άριστη γνώση της ελληνικής αγοράς, ενώ τα ΕΛΠΕ είχαν πρωτοπορήσει κατασκευάζοντας την πρώτη θερμική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής εκτός ΔΕΗ. Από τα κρυφά ατού του σχήματος ο ισχυρός μέτοχος της Edison, που δεν είναι άλλος από τη Γαλλική EDF, μια εταιρεία που δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για επέκταση στην ελληνική αγορά, όπου έχει ήδη σημαντική παρουσία στον χώρο των ΑΠΕ. Το σχήμα εκ των πραγμάτων θεωρείται ότι θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν ή ακόμα και σήμερα ανάμειξη και δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά εμφανίζουν η ιταλική Enel, οι γερμανικές RWE και Ε.ΟΝ, η τσεχική CEZ, και η αυστριακή Verbund (ΑΠΕ, διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρισμού). Εκτός Ε.Ε., η ρωσική Gazpacho δεν έχει κρύψει ότι θα ενδιαφερόταν να αποκτήσει πρόσβαση και στην αγορά ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μας, ενώ απομένει να φανεί στο άμεσο μέλλον εάν το ενδιαφέρον της State Grid για τον ΑΔΜΗΕ μπορεί να φέρει και άλλες κινεζικές εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στην ηλεκτροπαραγωγή, όπως συ-

ΓΕΚ Τέρνα
Το σχήμα που έχει ήδη δημιουργηθεί στη μονάδα Ήρων χαρακτηρίζεται ως το ιδανικό μείγμα για δυναμικές επενδύσεις στην αγορά του ηλεκτρισμού. Αποτελείται από έναν ευέλικτο εγχώριο ισχυρό παίκτη της κατασκευαστικής και ενεργειακής αγοράς (ΓΕΚ Τέρνα), μια μεγάλη ευρωπαϊκή ενεργειακή εταιρεία με γνώση των ευρωπαϊκών δομών και κανόνων της αγοράς ενέργειας (Gaz de France Suez) και έναν αραβικό κολοσσό που σαρώνει τον κόσμο επενδύοντας τα κέρδη από το εμπόριο του «γαλάζιου χρυσού» (η Qatar Petroleum είναι ο μεγαλύτερος έμπορος υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στον κόσμο). Πρόσφατα, μάλιστα, ο Γ. Περιστέρης έδωσε το στίγμα, σημειώνοντας ότι τα σχήματα της επόμενης ημέρας στην αγορά της Ενέργειας προετοιμάζονται πριν τις εξελίξεις που αναμένονται.


 http://www.capital.gr/weekend_articles.asp?id=1979667

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News