Dei Energy News

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Πριν το Πάσχα περνάει το 17% των μετοχών της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ

Ξεδιπλώνεται σταδιακά σε όλα τα επίπεδα το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, καθώς στο κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου που θα δοθεί οσονούπω στη δημοσιότητα θα περιλαμβάνεται σύμφωνα με τις πληροφορίες η εντολή μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ του 17% των μετοχών της επιχείρησης.
Η σχετική υπουργική απόφαση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ήδη συνταχθεί, και αυτό που απομένει τώρα είναι να υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς, κάτι που αναμένεται να συμβεί ίσως και πριν από το Πάσχα.
Στο ερώτημα, πως είναι δυνατόν να μεταβιβασθεί τώρα το 17% των μετοχών της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ, όταν ακόμη δεν έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο για τη “Μικρή ΔΕΗ” (και πολύ περισσότερο δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί η νέα εταιρεία), αρμόδια στελέχη απαντούν ότι το ένα με το άλλο δεν έχουν καμία σχέση.
“Η Μικρή ΔΕΗ συνιστά πώληση θυγατρικής, ενώ το 17% την πώληση μετοχών της Μεγάλης ΔΕΗ, πρόκειται για εντελώς διαφορετικά εγχειρήματα. Σε κάθε περίπτωση, η προετοιμασία, θα επιδιωχθεί, υπό μια έννοια, να τρέξει παράλληλα”, απαντούν χαρακτηριστικά.
Η μεταβίβαση των μετοχών είναι απαραίτητη προκειμένου να μπει μπροστά κάποια στιγμή εντός του έτους η 3η και τελική φάση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία είναι επίσης χρονοβόρα.
Άλλωστε, παρ’ ότι οι τρεις φάσεις συνδέονται μεταξύ τους, οδιαγωνισμός εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για το 17% της ΔΕΗ θα προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ (αφού τα έσοδα θα κατευθυνθούν στηνκάλυψη του δημοσίου χρέους), αντίθετα με εκείνα από την πώληση της“Μικρής ΔΕΗ” και του ΑΔΜΗΕ που θα ενισχύσουν προσωρινά την αξία της μητρικής εταιρείας.
Έπειτα από την παραχώρηση των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ, το ποσοστό τουΔημοσίου στις μετοχές της ΔΕΗ θα πέσει από το 51% στο 34,123%, ενώ το ποσοστό του Ταμείου θα ανέλθει στο 17%.
Focus στην ενέργεια
Στελέχη πάντως της αγοράς επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών συγκεντρώνουν αρκετά ξένα βλέμματα, ενώ παραπέμπουν και στο κάλεσμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ ”συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις” όπως αποτυπώθηκε στην ανακοίνωση του Eurogrup της 1ης Απριλίου :
«…Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί για μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και στην ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ΔΕΚΟ και των ακινήτων, που θα παράσχει χρηματοδότηση στην κυβέρνησης ξεμπλοκάροντας την ίδια ώρα την ιδιωτική επένδυση…», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Eurogrup, σημείο που σύμφωνα με την αγορά φωτογραφίζει τον όμιλο ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ, Μικρή ΔΕΗ, κ.ο.κ.).
Το προσεχές διάστημα το επενδυτικό ενδιαφέρον θα εστιασθεί στο μέτωπο του ΑΔΜΗΕ (η πρόσκληση εκδήλωσης διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκεται ακόμη στη Βουλή), ενώ θυμίζουμε ότι στο μέτωπο του φαραωνικού εγχειρήματος της “Μικρής ΔΕΗ”, πέντε πρεσβείες, της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας και ΗΠΑ, ζήτησαν και πήραν πρόσφατα από το ΥΠΕΚΑ το νομοσχέδιο.
Βέβαια, ενδιαφέρον εκδηλώνεται πάντα στις περιπτώσεις μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων, όπως αυτήν της “Μίνι ΔΕΗ” και έχει σαν στόχο την ενημέρωση των επιχειρήσεων της κάθε χώρας, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι περισσότερο ή να προεξοφλεί τις κινήσεις που θα κάνουν μελλοντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News