Dei Energy News

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Μεγάλη Μείωση της Κατανάλωσης Ηλεκτρισμού σε Ελλάδα και Κύπρο το 2013


της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
 Η Ελλάδα είναι η τέταρτη κατά σειρά χώρα, ανάμεσα στα μέλη του ENTSO- E, με τη μεγαλύτερη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2013. «Πρωταθλητής» αναδεικνύεται η Κύπρος, ενώ η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση κατανάλωσης πέρυσι ήταν το Μαυροβούνιο.
Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ENTSO- E, στη χώρα μας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης, η κατανάλωση ηλεκτρισμού το 2013 «βυθίσθηκε» κατά 4,8%, μια εικόνα που συνεχίζεται και στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αν και με ηπιότερους...
ρυθμούς (-2,3%).
Η Κύπρος, από την άλλη πλευρά είδε κυριολεκτικά καθίζηση στην κατανάλωση ηλεκτρισμού πέρυσι, με τη μείωση να ανέρχεται στο 11,3%. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι η δεύτερη κατά σειρά χώρα της Ευρώπης, με μείωση της κατανάλωσης είναι η Δανία, σε ποσοστό 5,6% και ακολουθεί η Fyrom με -5,2%.
Αντίθετα, πολύ καλές επιδόσεις παρουσίασε στον τομέα αυτό το Μαυροβούνιο, με την κατανάλωση ηλεκτρισμού να εκτοξεύεται κατά 15,5%.
Στην Ελλάδα η καθαρή παραγωγή ενέργειας το 2013 ανήλθε σε 47,5 TWh, ενώ η καθαρή ισχύς σε 16.952 MW.
Τα ορυκτά καύσιμα, στα οποία ο ENTSO- E συμπεριλαμβάνει και το φυσικό αέριο, κυριαρχούν στο ενεργειακό μίγμα των 34 χωρών-μελών του, με ποσοστό 43,5% και αμέσως μετά ακολουθεί η πυρηνική ενέργεια με 25,6%. Οι ΑΠΕ περιορίζονται στο 13%, ενώ αξιόπιστη παρουσία έχει η υδροηλεκτρική παραγωγή, με 17,6%. Η Γαλλία κατέχει τα πρωτεία στην πυρηνική ενέργεια και ακολουθούν οι, Βέλγιο, Ουγγαρία, Σουηδία, Σλοβακία και Σλοβενία. Ανάλογη παραγωγή, αλλά σε μικρότερα ποσοστά έχουν οι, Βουλγαρία, Τσεχία, Ισπανία, Φινλανδία, Αγγλία, Ολλανδία και Ρουμανία.
Οι εισαγωγές ενέργειας υπερτερούν στη χώρα μας, με 4703 GWh το 2013, ενώ οι εξαγωγές της είναι σχεδόν οι μισές (2597 GWh). «Πρωταθλήτρια» χώρα στις εξαγωγές αναδεικνύεται η Γαλλία, με δεύτερη τη Γερμανία, ενώ στις εξαγωγικές χώρες του ENTSO- E συγκαταλέγονται οι, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βέλγιο, Τσεχία, Εσθονία, Ισπανία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σουηδία και Σλοβακία. Αντίθετα, πρώτη σε εισαγωγές χώρα εμφανίζεται η Ιταλία.
Και βέβαια από τα στοιχεία του ENTSO- E φαίνεται η «γύμνια» της χώρας μας σε ό,τι έχει να κάνει με διασυνοριακούς συνδετήριους άξονες με χώρες της γειτονιάς της. Το μόνο που διαθέτει, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, είναι το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρισμού με την Ιταλία, το οποίο βρίσκεται εκτός λειτουργίας τους περισσότερους μήνες το χρόνο, για λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με τη γειτονική χώρα.
Με βάση τα ίδια στοιχεία, η αιχμή του φορτίου στη χώρα μας το 2013 καταγράφηκε στις 8 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ. με 8764 MW και το χαμηλότερο φορτίο στις 23 Ιουνίου, στις 7 π.μ. με 2224 MW.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο ENTSO- E εκπροσωπεί 41 Διαχειριστές Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρισμού σε 34 ευρωπαϊκές χώρες και μέλος του από την Ελλάδα είναι ο ΑΔΜΗΕ.

 http://www.energia.gr/article.asp?art_id=81387

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News