Dei Energy News

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Μειωμένη φορολόγηση σε ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα ζητά ο Α. Ζερβός


Την αποδέσμευση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από την είσπραξη τελών που δεν σχετίζονται με την ενέργεια και την ελάφρυνση της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων από την υπερβολική φορολόγηση, ζήτησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός κατά την ομιλία του σε συνέδριο για το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό.
Στις προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής ο κ. Ζερβός περιέλαβε ακόμη την πραγματική απελευθέρωση της αγοράς, προκειμένου να λειτουργεί με δίκαιους κανόνες και την κατάργηση τυχόν σταυροειδών επιδοτήσεων μεταξύ τιμολογίων. Επίσης, την...
πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρχει ειδική μέριμνα και λήψη ειδικών μέτρων για την υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων πολιτών που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.
Οι αρχές τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, θα πρέπει να ισχύουν για όλες τις χώρες της περιοχής γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι στρεβλώσεις και ο αθέμιτος ανταγωνισμός θα αποβούν τελικά τόσο σε βάρος των επενδυτών όσο και των τελικών καταναλωτών.
Ο κ. Ζερβός τάχθηκε υπέρ των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, που πρόκειται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο, με δύο προϋποθέσεις: η ενέργεια να διοχετεύεται στους τελικούς καταναλωτές και να υπάρχει ελάχιστη τιμή εκκίνησης στις δημοπρασίες, που θα αντανακλά το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής συν ένα εύλογο κέρδος για τη ΔΕΗ.
Οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (πηγές στις οποίες δεν έχουν πρόσβαση σήμερα οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί) είναι μεταβατικό μέτρο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το νέο μοντέλο αγοράς που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δυνατότητα σύναψης διμερών συμβάσεων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών καθώς και δημιουργία χρηματιστηρίου ενέργειας θα τεθεί σε εφαρμογή το 2015.
Από τη μεριά του, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ), Γ. Στάμτσης ανέφερε επί του θέματος αυτού ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέγουν προμηθευτή και θα φέρει ανταγωνιστικά τιμολόγια, ακόμη και μειώσεις.

 http://www.energypress.gr/news/reuma/Meiwmenh-forologhsh-se-hlektrikh-energeia-kai-kaysima-zhta-o-A.-Zerbos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News