Dei Energy News

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Ανοίξτε τώρα τις εισαγωγές ηλεκτρισμού


Επιστολή – παρέμβαση, με την οποία ζητείται να ληφθούν τα
μέτρα εκείνα που θα επιτρέψουν στη βιομηχανία να κάνει εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, έστειλε στον πρόεδρο της ΡΑΕ Δρ. Νίκο Βασιλάκο η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η εγχώρια αγορά ενέργειας παραμένει μη ανταγωνιστική και απαιτούνται συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ώστε η βιομηχανία να αποκτήσει τις ίδιες δυνατότητες επίτευξης ανταγωνιστικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές.
Μια τέτοια δυνατότητα είναι η εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό την ιδιοκατανάλωση, που ενώ αποτελεί κοινή πρακτική στο εξωτερικό, στη χώρα μας είναι πρακτικά αδύνατη εξαιτίας των στρεβλώσεων της αγοράς.
Τα δύο εμπόδια που καθιστούν αδύνατες τις εισαγωγές για αυτοπρομηθευόμενους βιομηχανικούς καταναλωτές σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ είναι:
1.       Ο μηχανισμός της υποχρεωτικής ημερήσιας αγοράς επιβάλλει χρεώσεις επί της τιμής της εισαγόμενης προς ιδιοκατανάλωση ενέργειας που αυξάνουν το τελικό κόστος...
προμήθειας έως και 60%, με χρεώσεις όπως τα ΑΔΙ, το ΜΑΜΚ, ο ΕΦΚ φυσικού αερίου, το ελάχιστο έσοδο ΑΠΕ καθω΄ς και όλες οι λοιπές επικουρικές χρεώσεις των λογαριασμών προσαυξήσεων. Έτσι το τελικό κόστος αυξάνεται κατακόρυφα εμποδίζοντας τις εισαγωγές με επιβαρύνσεις υπέρ των εγχώριων παραγωγών και εις βάρος όλων των καταναλωτών επιτείνοντας την έλλειψη ανταγωνισμού
2.       Οι ετήσιες και μηνιαίες δημοπρασίες δικαιωμάτων διασυνοριακής μεταφοράς αποτελούν προνομιακό πεδίο δράσης της ΔΕΗ, η οποία κατέχοντας δεσπόζουσα θέση στην εγχώρια αγορά έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τη μονοπωλιακή της δύναμη για να πετυχαίνει τον αποκλεισμό μέσω της χειραγώγησης του κόστους των διασυνδετικών δικαιωμάτων μεταφοράς ενέργειας, οποιουδήποτε βιομηχανικού καταναλωτή από την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην επιστολή της η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί από τον πρόεδρο της ΡΑΕ ενόψει των μέτρων που θα εξαγγελθούν για την αναδιάρθρωση της αγοράς, να συμπεριληφθούν συγκεκριμένα μέτρα άμεσης εφαρμογής που θα επιλύουν τις δύο στρεβλώσεις και ειδικότερα:
1)      Την κατάργηση όλων των επιβαρύνσεων του pool επί της εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας που προορίζεται για την αυτοπρομήθεια σύμφωνα και με τη διεθνή πρακτική
2)      Τη θέσπιση ασφαλιστικών δικλείδων για την προστασία των βιομηχανικών καταναλωτών κατά τη συμμετοχή τους στα CBC auctions από αθέμιτες δράσεις παικτών της αγοράς με δεσπόζουσα θέση.
Η λήψη των συγκεκριμένων μέτρων είναι επιβεβλημένη, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ αφενός για να διευκολυνθεί το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου για να δοθεί η δυνατότητα στην ελληνική βιομηχανία να αξιοποιήσει ένα από τα λιγοστά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για μείωση του ενεργειακού της κόστους, καταλήγει η ΕΒΙΚΕΝ.

 http://www.energypress.gr/news/reuma/EBIKEN:-Anoixte-twra-tis-eisagwges-hlektrismoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News