Dei Energy News

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Έρχονται τα πάνω κάτω στην αγορά ηλεκτρισμού

Αυτές τις ημέρες συζητούνται στη ΡΑΕ – πιθανότατα οι
αποφάσεις να μετατεθούν για μετά το Πάσχα – μια σειρά από αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά σε σχέση με τους μεταβατικούς μηχανισμούς που ισχύουν. Πρόκειται για αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί και με την τρόικα με στόχο να αρθούν οι όποιες στρεβλώσεις και να μειωθεί το κόστος του ηλεκτρικού συστήματος. Επίσης στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για...
περισσότερο ανταγωνισμό κυρίως στο κομμάτι της λιανικής.
Έτσι για παράδειγμα ήδη έχουν καταργηθεί μηχανισμοί όπως ο κανόνας του 30% (σε σχέση με τις προσφορές στην ημερήσια αγορά των παραγωγών) ή το περιθώριο στον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους, ο οποίος στο δεύτερο γύρο των αποφάσεων της ΡΑΕ θα καταργηθεί πριν το καλοκαίρι. Εκτός όμως από την κατάργηση του ΜΑΜΚ, η ΡΑΕ αναμένεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση και τον επανασχεδιασμό των ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, δηλαδή οι πληρωμές ισχύος που δίνονται στους παραγωγούς ώστε οι μονάδες τους να είναι διαθέσιμες για το σύστημα), ούτως ώστε αυτά να χορηγούνται με όρους αγοράς και όχι ως σίγουρες επιδοτήσεις.
Η ΡΑΕ αναμένεται πάντως να προτείνει μια νέα δομή για τα ΑΔΙ που θα περιλαμβάνει – σύμφωνα και με τις οδηγίες της τρόικας – όλους τους συντελεστές βαρύτητας, τα κριτήρια για συμμετοχή στο μηχανισμό κλπ, ώστε στη συνέχεια ο διαχειριστής του συστήματος ΑΔΜΗΕ να καταγράψει τις πραγματικές ανάγκες του συστήματος σε διαθεσιμότητα ισχύος.
Πέρα από τα ΑΔΙ, η επόμενη σημαντική αλλαγή αφορά στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ που αναμένεται να ξεκινήσουν τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε προμηθευτές να διαθέτουν ενέργεια από το καλάθι φθηνού καυσίμου της ΔΕΗ σε τιμή κόστους συν ένα συγκεκριμένο περιθώριο. Με τις δημοπρασίες αυτές αναμένεται να υπάρξει εκ νέου άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, αυτή τη φορά σε πιο στέρεες βάσεις, γεγονός που ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των σοβαρών παικτών της αγοράς όπως η Elpedison (ΕλΠε και Edison)η Heron (ΓΕΚ Τερνα, GdfSuez, QatarPetroleum) και η Protergia (όμιλος Μυτιληναίος).
Το επόμενο διάστημα μάλιστα αναμένονται εκστρατείες για την επανατοποθέτηση ή το λανσάρισμα νέων προϊόντων από τις εταιρείες αυτές, ενόψει της δυνατότητας που θα έχουν σύντομα να απευθυνθούν σε μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών, ακόμη και από τους οικιακούς ή τους βιομηχανικούς πελάτες.
Και για το μηχανισμό ΝΟΜΕ οι προετοιμασίες εντείνονται με το κυριότερο ζητούμενο πλέον να είναι ο καθορισμός της τιμής των δημοπρασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ προσανατολίζεται να ζητήσει για τον καθορισμό της τιμής, τη συνεργασία των αρμόδιων γενικών διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε κάθε περίπτωση, το φθινόπωρο η αγορά ηλεκτρισμού θα έχει αλλάξει τόσο σε επίπεδο λειτουργίας της χονδρικής όσο και ως προς τους τελικούς καταναλωτές και τις επιλογές που θα έχουν διαθέσιμες.
(capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News