Dei Energy News

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Διεθνές συνέδριο για «Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης»


Διεθνές συνέδριο με υψηλούς προσκεκλημένους ομιλητές θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (αμφιθέατρο Υπ. Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων) το διήμερο 15 και 16 Μαΐου, με τίτλο «Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης - Μια νέα πράσινη τεχνολογική επανάσταση».
Ως κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου θα συμμετάσχει ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας (DG ENER) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Dominique Ristori.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι υπουργοί Ενέργειας κ. Γ. Μανιάτης και Μεταφορών & Δικτύων κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, ο Πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Ι. Κόλλιας, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός, η Γενική Γραμματέας της Διάσκεψης των Μη Κεντρικών Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης παρουσιάσεις από εφαρμογές ...
έξυπνων δικτύων σε Νησιά της Σκωτίας, Σουηδίας, Δανίας, αλλά και σε ελληνικά νησιά καθώς και τοποθετήσεις για τις εξελίξεις στην τεχνολογία των έξυπνων Δικτύων και των εφαρμογών τους όπως π.χ. τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και στελέχη οργανισμών και φορέων.
Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές του Συνεδρίου, με τη δημοπράτηση από τον ΔΕΔΔΗΕ της προμήθειας 160.000 έξυπνων μετρητών οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε καταναλωτές χαμηλής τάσης στις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας και Αττικής, εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος στην τεχνολογία των δικτύων. Σύμφωνα μάλιστα με οδηγία της Ε.Ε. αλλά και τη σχετική απόφαση του ΥΠΕΚΑ, ως το 2020 θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί έξυπνοι μετρητές στο 80% των τελικών χρηστών ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι νέες υποδομές θα επιτρέπουν τον καλύτερο συντονισμό της προσφοράς και της ζήτησης, δεδομένου ότι οι “πάροχοι” θα διαθέτουν άμεσες πληροφορίες για την ωριαία χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από τους “πελάτες”. Θα μπορούν έτσι να προσφέρουν διαφοροποιημένα τιμολόγια για να κατευθύνουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.  Αυτό θα επιτρέψει επιπλέον:
-την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
-την επίτευξη καλύτερης ποιότητας ρεύματος στους καταναλωτές
-την εξοικονόμηση ενέργειας και την αποφυγή εκπομπών CO2
-την μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ
-την ενσωμάτωση ηλεκτρικών οχημάτων στο δίκτυο
-την ανάπτυξη έξυπνων εφαρμογών στα κτίρια

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης το έργο Έξυπνα Δίκτυα σε 5 νησιά του Αιγαίου: Λέσβος, Λήμνος, Σαντορίνη, Κύθνος και Μήλος. Το έργο αυτό που συντονίζεται από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου ΔΑΦΝΗ, χρηματοδοτείται σε πρώτη φάση (μελέτες ωρίμανσης) από το πρόγραμμα ELENA της ΕΕ, ενώ η υλοποίησή του θα γίνει από τον ΔΕΔΔΗΕ. Τα Έξυπνα Δίκτυα, εκτός από τους έξυπνους μετρητές που θα τοποθετηθούν σε όλους τους καταναλωτές των 5 νησιών, θα περιλαμβάνουν μετρητικά συστήματα στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας (ΚΕΕ).
Εκτός από τα περιβαλλοντικά, ενεργειακά και οικονομικά οφέλη, τα παραπάνω προγράμματα που βρίσκονται στην πρωτοπορία της τεχνολογίας παγκοσμίως, θα δώσουν τη δυνατότητα σε μια σειρά από επιχειρήσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να συμμετέχουν ενεργά είτε στο επίπεδο της παραγωγής τεχνολογίας και σχεδιαστικών προϊόντων, είτε στο επίπεδο της υλοποίησης των παράλληλων και ωφελούμενων εφαρμογών (με τη μεσολάβηση της κινητής τηλεφωνίας και των ασύρματων δικτύων). 
Το διεθνές συνέδριο που οργανώνεται από το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ, απευθύνεται στον επιστημονικό και τεχνικό κόσμο, στους σχετικούς οργανισμούς, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις εταιρείες του κλάδου, στα μέσα ενημέρωσης και στους πολίτες/καταναλωτές, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να έλθουν για πρώτη φορά σε επαφή με το σύνολο των τεχνολογιών του τομέα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι για το εύρος των εφαρμογών, τα προϊόντα και τις ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα σε μια ολοταχώς εξελισσόμενη αγορά.

 http://www.energypress.gr/news/reuma/Diethnes-synedrio-gia-Exypna-Diktya-kai-Nhsia-ths-Eyrwphs-15-16-5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News