Dei Energy News

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΑΔΜΗΕ: Κλείνει το ομολογιακό, ανοίγει ο δρόμος για το στρατηγικό


του Χάρη Φλουδόπουλου
Με την αναμενόμενη ολοκλήρωση του κύκλου των αναχρηματοδοτήσεων της μητρικής ΔΕΗ, σειρά παίρνει η θυγατρική των δικτύων μεταφοράς ΑΔΜΗΕ, η οποία σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της σύναψης πενταετούς δανείου ύψους 337 εκατ. ευρώ με εγχώριες τράπεζες. Πρόκειται για αναχρηματοδότηση ώριμου δανεισμού της...
εταιρείας, η οποία γίνεται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για την εταιρεία (το επιτόκιο κυμαίνεται μεταξύ 5 και 6%). Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι σχετικές συζητήσεις με τις τράπεζες έχουν ολοκληρωθεί ωστόσο κρίθηκε σκόπιμο να ολοκληρώσει πρώτα ο μητρικός όμιλος τις δικές του διαδικασίες σχετικά με το δανεισμό, προτού γίνουν οι ανακοινώσεις για τη θυγατρική.
Πλέον η συμφωνία αναχρηματοδότησης, που θα ανακοινωθεί και επισήμως τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά την έκδοση του εταιρικού ομολόγου της ΔΕΗ, κλείνει μια ακόμη εκκρεμότητα για την εταιρεία, η οποία τελεί υπό παραχώρηση. Θυμίζουμε ότι έχει ήδη δημοσιευτεί η διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση του 66% σε στρατηγικό επενδυτή, με το ελληνικό δημόσιο να αποκτά από τη ΔΕΗ το υπόλοιπο 34%. Βάσει των όρων της πρόσκλησης, ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου με την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή και  την υπογραφή του συμφώνου πώλησης και της συμφωνίας μετόχων. Ωστόσο η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων κοινοτικών οργάνων (DG Energyκαι DG Competition).
Η πρόσκληση ενδιαφέροντος δημοσιεύτηκε  στις 15 Απριλίου στον ελληνικό και το διεθνή τύπο (FT, WSJ, Economist), ενώ στις 9 Μαΐου λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Πέρυσι ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε τη χρήση με συνολικό κύκλο εργασιών 347 εκατ. ευρώ (325 εκατ. το 2012) και λειτουργική κερδοφορία 174 εκατ. ευρώ έναντι 118 εκατ. το 2012. Οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές – παρά τα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς – ανήλθαν σε 226 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο των διεργασιών γύρω από την πώληση του 66%, καταρχήν ενδιαφέρον για την εταιρεία έχει εκδηλωθεί από ευρωπαϊκές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η ιταλική εταιρεία δικτύων TERNA, την κινεζική ChinaStateGrid καθώς επίσης και από εταιρείες ή fund τόσο από την Ευρώπη, όσο και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ωστόσο οι πραγματικές προθέσεις των «μνηστήρων» θα φανούν στην πράξη στις 9 Μαΐου.

 capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News