Dei Energy News

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Καταπέλτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το υψηλό κόστος ενέργειας


Χρ. Λιάγγου
 Την ανάγκη ταχείας εφαρμογής των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου επισημαίνει η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν, εκτιμώντας ότι αυτές θα έχουν μετρήσιμο αντίκτυπο, ενδεχομένως σημαντικά μεγαλύτερο από εκείνο που προβλέπεται από άλλες μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων.
Το υψηλό κόστος ενέργειας αποδίδεται από την έκθεση στο υψηλό κόστος των εισαγωγών (πετρελαίου και φυσικού αερίου), αλλά και σε σημαντικές στρεβλώσεις στις αγορές. Με έμφαση σημειώνει ότι η αγορά φυσικού αερίου παραμένει εντελώς κλειστή και η δομή...
της δεν διασφαλίζει τη δυνατότητα των καταναλωτών να καρπωθούν τα οφέλη από τη μείωση των τιμών εισαγωγής. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στις υψηλές τιμές που κατέβαλε η Ελλάδα το 2013 για φυσικό αέριο (467 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 393 δολάρια τα χίλια κυβικά μέτρα) και στη μείωση της τάξης του 15% που πέτυχε μετά τη συμφωνία με την Gazprom θέτοντας ερωτήματα για τη δυνατότητα μετακύλισης αυτής στους καταναλωτές λόγω της άκαμπτης δομής της αγοράς. 
Στη μονοπωλιακή δομή της αγοράς που δεν δημιουγεί προϋποθέσεις για επενδύσεις σε δίκτυα αποδίδει η έκθεση και το γεγονός ότι στην Ελλάδα παραμένουν ως κυρίαρχα καύσιμα για τη θέρμανση το πετρέλαιο (56%) και το ξύλο (20%), ενώ η χρήση του φυσικού αερίου περιορίζεται στο 8%. Επισημαίνει τον καταλυτικό ρόλο του αγωγού TAP στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της προμήθειας από το 2019 και μετά, τα οφέλη του οποίου συνδέει επίσης με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά της λιανικής. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο του 2014 να έχει υιοθετήσει νομοθεσία για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς έτσι ώστε από 1ης Οκτωβρίου του 2014 το σύνολο των βιομηχανικών πελατών να μπορούν να επιλέξουν προμηθευτή και από 1ης Ιουλίου του 2015 το σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου.
Στην αγορά ηλεκτρισμού, η έκθεση της Κομισιόν διαπιστώνει ότι έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, παρατηρεί ωστόσο ότι παραμένουν στρεβλώσεις που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με υψηλό κόστος. Η έκθεση αναγνωρίζει τις επιπτώσεις του υψηλού κόστους ενέργειας στην ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων επιχειρήσεων της χώρας, εκτιμά ωστόσο ότι η μείωση μπορεί να προέλθει μόνο από την άρση των στρεβλώσεων. Οι εκπτώσεις στα τιμολόγια που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ παρέχουν μια προσωρινή άμεση ανακούφιση για τις εταιρείες, είναι σαφές όμως για την Κομισιόν ότι δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα σε άλλες πλευρές. Στην ουσία, η λύση αυτή –αναφέρει η έκθεση– δεν αντιμετωπίζει τις στρεβλώσεις, αλλά αποζημιώνει τις επιχειρήσεις μάλλον σε βάρος των κερδών της ΔΕΗ. Σημαντική μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας θα επέλθει, σύμφωνα με την έκθεση, από την αναπροσαρμογή των ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) μέσω των οποίων αποζημιώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας σε πολύ υψηλές τιμές. Ειδικά για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες περαιτέρω όφελος θα υπάρξει από την εφαρμογή των διακοπτόμενων συμβάσεων και της αντιστάθμισης του κόστους των ρύπων (CO2). Για να μειωθούν περαιτέρω οι στρεβλώσεις στη διάρθρωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει την 1η Ιουλίου σε αναθεώρηση της δομής των τιμολογίων της. Θα πρέπει να εξουδετερωθούν στρεβλώσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την κερδοφορία της επιχείρησης, αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν. Μέχρι τον Ιούνιο, τέλος, η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάργηση κάθε σταυροειδούς επιδότησης στα τιμολόγια μέσης και χαμηλής τάσης.
Καθημερινή 
 http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News