Dei Energy News

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Στην τελική ευθεία Λούρος και ανακατασκευή αιολικών

Με την δημοσίευση της προκήρυξης, μπαίνει στην τελική ευθεία
από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες η ανακατασκευή του “ιστορικού” μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού του Λούρου, δυναμικότητας 8,84 Μεγαβάτ και προϋπολογισμού 6,4 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η προκήρυξη, πρόκειται για τη «Μελέτη εφαρμογής, ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων σταθμού παραγωγής των έργων υδροληψίας και προσαγωγής και προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του Η/Μ εξοπλισμού του μικρού υδροηλεκτρικό σταθμού ΛΟΥΡΟΣ, ονομαστικής ισχύος 8,84 MWστον Ποταμό Λούρο στα όρια του Δήμου Ζηρού Πρέβεζας και Δήμου Άρτας».
Εν τω μεταξύ εντός των ημερών, πιθανότατα πριν το Πάσχα, ξεκινάει από το αιολικό Πάρκο στο Μαρμάρι της Εύβοιας η ανακατασκευή 6 παλιών αιολικών πάρκων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες που έχουν πάψει να λειτουργούν λόγω παλαιότητας. Βρίσκονται στην Εύβοια, στη Λέσβο, στη Χίο και την Μύκονο. Θα δημιουργηθούν εκ νέου αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 13,5 Μεγαβάτ και προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες εντός των ημερών θα οριστεί ανάδοχος για το Μαρμάρι.
Την ίδια στιγμή, ηλεκτρίστηκαν οι 8 από τις 11 ανεμογεννήτριες στο αιολικό πάρκο συνολικής δυναμικότητας 9,9 Μεγαβάτ και προϋπολογισμού 15,8 εκατ. ευρώ, που έχει κατασκευάσει στο Ρέθυμνο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Για τις υπόλοιπες τρείς ανεμογεννήτριες, παρότι το έργο έχει αδειοδοτηθεί κανονικά για τους περιβαλλοντικούς όρους, λίγο πριν την εγκατάστασή τους υπήρξε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν τουλάχιστον προσωρινά.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, ίσως για πρώτη φορά, εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία επιτράπηκε η συνέχιση των εργασιών στο υπόλοιπο πάρκο και η διακοπή, μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά, για τις συγκεκριμένες τρείς ανεμογεννήτριες.
Σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα, και πάντως εντός του πρώτου εξαμήνου, θα δημοσιευθεί η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή για την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων στη Λέσβο και την Κίμωλο. Ειδικά στην Κίμωλο, όπου η γεωθερμική ενέργεια θα αξιοποιηθεί μεταξύ άλλων και για την αφαλάτωση νερού και γεωργικές εφαρμογές, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους κατοίκους. Οι προδιαγραφές των επενδύσεων είναι οι πλέον σύγχρονες τεχνολογικά και περιλαμβάνουν γεωτρήσεις που θα μεταφέρουν απ’ τη γη το γεωθερμικό ρευστό άλλες γεωτρήσεις που θα το επιστρέφουν αφού προηγουμένως απ’ τη θερμότητά του παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια. Προαπαιτούμενο για το στρατηγικό επενδυτή είναι να έχει πραγματοποιήσει αντίστοιχα μεγάλα έργα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προσέλθουν στο σχετικό διαγωνισμό μεγάλες ξένες εταιρείες του κλάδου.
 Τα υπόλοιπα δύο γεωθερμικά πεδία (Μήλος και Νίσυρος)  θα προχωρήσουν αργότερα.

 http://www.energypress.gr/news/DEH-Ananewsimes:-Sthn-telikh-eytheia-Loyros-kai-anakataskeyh-aiolikwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News