Dei Energy News

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Μισογεμάτο βλέπουν το ποτήρι οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί


Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επικρατεί στους κόλπους των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, παρά το γεγονός ότι οι μονάδες τους, (για τις οποίες έχουν επενδυθεί σημαντικά, για τα δεδομένα της Ελλάδας, κεφάλαια) περνάνε δύσκολες μέρες μετά την αλλαγή των μηχανισμών στήριξης και ενώ οι μνημονιακές ρήτρες προβλέπουν σταδιακή κατάργηση αυτών των μηχανισμών (ΑΔΙ και ΜΑΣΜ).
Η αισιοδοξία εδράζεται κατά κύριο λόγο στη διαφαινόμενη σταδιακή αποκατάσταση των πληρωμών από τον ΑΔΜΗΕ και τον...
ΛΑΓΗΕ αλλά και στο γεγονός ότι, όλο και περισσότερο, γίνεται φανερό ότι το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς και ισορροπημένα χωρίς την παρουσία των μονάδων φυσικού αερίου.
Όσον αφορά τις πληρωμές, τα πράγματα έχουν ήδη βελτιωθεί εξαιτίας του ότι η ΔΕΗ που αποτελεί τον παράγοντα κλειδί στα θέματα ρευστότητας όλης της ενεργειακής αγοράς, έχει διοχετεύσει ρευστό από τις πρόσφατες χρηματοδοτικές ενέσεις που έλαβε, ενώ η επιτυχία στην έκδοση του εταιρικού ομολόγου που προεξοφλείται ότι θα σημειωθεί (σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία) θα δώσει στην επιχείρηση μεγαλύτερες δυνατότητες εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της.
Αξίζει να αναφερθεί επίσης (το έχει ήδη γράψει το energypress) ότι πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώσει σε επτά μηνιαίες δόσεις τα μισά από τα 96 εκατ. ευρώ που της αναλογούν ως «μερίδιο» στο φέσι, συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ που έχουν αφήσει οι Energa και Hellas Power.  Η διοίκηση της ΔΕΗ επέλεξε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ και να αρχίσει να καταβάλλει τα αντίστοιχα ποσά στον ΛΑΓΗΕ, γεγονός που επέτρεψε  στον ΛΑΓΗΕ να πληρώσει μέρος των ποσών που οφείλει στους ιδιώτες συμβατικούς ηλεκτροπαραγωγούς. 
Θετικά στο θέμα της ρευστότητας αναμένεται να λειτουργήσει και η απόσυρση του ΕΕΤΗΔΕ από τους λογαριασμούς του ρεύματος η οποία λογικά θα οδηγήσει σε μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών προς της ΔΕΗ. Η αγορά εκτιμά ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι τις αρχές του 2015 μπορεί να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των πληρωμών.
Απαραίτητες
Όσον αφορά τη συνειδητοποίηση της ανάγκης ύπαρξης και λειτουργίας των μονάδων φυσικού αερίου για την επάρκεια και ισορροπία του συστήματος, τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες στο ενεργειακό συνέδριο που οργάνωσε το Greek Energy Forum, στελέχη του κλάδου, όπως ο Ντίνος Μπενρουμπή της Protergia και ο Γιώργος Στάμτσης του ΕΣΑΗ είναι χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι έχουν υπάρξει αλλαγές στη δομή της ζήτησης στη διάρκεια της ημέρας, με μετατόπιση των αιχμών, με σημαντικές αυξομειώσεις της ζήτησης εντός μικρού χρονικού διαστήματος,  κυρίως λόγω της αύξησης των φωτοβολταϊκών που εγχέουν ρεύμα στο σύστημα. Τα φαινόμενα αυτά μπορούν να καλυφθούν μόνο με  υδροηλεκτρικά και μονάδες φυσικού αερίου υποστηρίζουν τα στελέχη της αγοράς.
Ενισχυτικά του ισχυρισμού ότι το σύστημα έχει ανάγκη τις μονάδες αερίου είναι τα όσα είπε ο Αρθούρος Ζερβός, σύμφωνα με τον οποίο οι λιγνιτικές μονάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν μπορούν να εισφέρουν πάνω από 24 GWh έναντι αρχικών υπολογισμών της ΔΕΗ, πριν από τις αλλαγές στο Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, για 27GWh.

 http://www.energypress.gr/news/reuma/Misogemato-blepoyn-to-pothri-oi-anexarthtoi-hlektroparagwgoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News