Dei Energy News

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Τα διαγράμματα της αποτυχημένης πολιτικής του ΥΠΕΚΑ στον ηλεκτρισμό

34,3% ήταν η μέση αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, απ' τον Ιούνιο 2009 (11,43€/MWh) στον Ιούνιο 2013 (15,35€/MWh), σύμφωνα με το δείκτη Household Energy Price Index for Europe, που εκδίδουν από κοινού η Αυστριακή Energie Control και η Φινλανδική Vaassa ETT. Κι απ' τον Ιούνιο 2013 οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν, κι αυξήθηκε πρόσφατα και το ΕΤΜΕΑΡ, παρά την εντεινόμενη φτώχεια των Ελληνικών νοικοκυριών, που έχει οδηγήσει και σε ενεργειακή φτώχεια.
Τον Απρίλιο 2012, ενώ η χώρα είχε ήδη χρεοκοπήσει κι είχε... μπει στα μνημόνια, το ΥΠΕΚΑ έβγαλε, σε μια σύντομη δημόσια διαβούλευση, τον "Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό - Οδικό Χάρτη για το 2050". "Όλα τα λεφτά", τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά, είναι τα διπλανά διαγράμματα, που δείχνουν την εξέλιξη του κόστους ηλεκτροπαραγωγής και του κόστους χρήσης δικτύων μέχρι το 2050.
Όπως βλέπετε στο πάνω διάγραμμα, που δείχνει το μεσο-μακροπρόθεσμο κόστος ηλεκτροπαραγωγής, με όλα τα σενάρια οι τιμές τραβάνε την ανηφόρα μέχρι το 2030. Εν μέσω χρεοκοπίας θέλουν να ακριβαίνουν συνεχώς το ρεύμα μέχρι το 2030! Έπειτα κάτι μαγικό πρέπει να συμβαίνει, δημιουργείται σημείο καμπής και η κλίση αντιστρέφεται απότομα.

Όπως βλέπετε στο κάτω διάγραμμα, που δείχνει το μεσο-μακροπρόθεσμο κόστος δικτύων, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: όλες οι καμπύλες τραβάνε την ανηφόρα μέχρι το 2042!
Αυτά τα διαγράμματα θα ήταν αρκετά, σε μια σοβαρή βέβαια κυβέρνηση, ώστε ο πρωθυπουργός να στείλει σπίτι του τον όποιο ΥΠΕΚΑ. Όταν κάνεις μια πολιτική που ανεβάζεις συστηματικά και συνεχώς, τόσο το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής όσο και το κόστος των δικτύων, στην ουσία δυναμιτίζεις τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας. Κι όποιος Υπουργός το κάνει, ανενδοίαστα πρέπει να πάει σπίτι του. Στη μνημονιακή Ελλάδα όμως το 2012 είχαμε απανωτές εκλογές. Είναι άγνωστο αν ο πρωθυπουργός έμαθε ποτέ γι' αυτά τα διαγράμματα, είναι όμως βέβαιο ότι μέσα στην προεκλογική περίοδο αυτά πέρασαν περίπου απαρατήρητα. Λες και το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής δεν ενδιαφέρει τους πολίτες και τη βιομηχανία, λες και τα κόμματα δεν πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους πάνω σ' αυτό, το κορυφαίο για την οικονομία της χώρας ζήτημα.

Η Επιτροπή "Εθνικού" Ενεργειακού Προγραμματισμού, που πρότεινε αυτά τα διαγράμματα, είχε συσταθεί τον Ιούνιο 2010, επί Μπιρμπίλη. Είχε μόλις 11 άτομα, με πρόεδρο το Μαθιουδάκη (ΓΓ ΥΠΕΚΑ) κι αντιπρόεδρο το Βασιλάκο (ΡΑΕ). Συμμετείχαν επίσης το ΚΑΠΕ (Αγαπητίδης), η Greenpeace (Χαραλαμπίδης), ο "Εθνικός Εκπρόσωπος για το Κλίμα" (Λάλας), ο καθηγητής ΕΜΠ Κάπρος κι ο Ζερβός (ΔΕΗ). Ήδη είμαστε στους 7 "ΑΠΕλάγνους", πλειοψηφία στην Επιτροπή. Όποια Επιτροπή ορίσεις, τέτοια αποτελέσματα θα πάρεις. Και τα αποτελέσματα τα βλέπετε στα δυο διαγράμματα: διαρκής αύξηση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής και δικτύων σε μια χρεοκοπημένη χώρα.
"Το κόστος ηλεκτροπαραγωγής θα ακολουθήσει και στην Ελλάδα την αναμενόμενη ανοδική τάση που θα παρατηρηθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως έχει παρουσιαστεί και τεκμηριωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή", είναι η αιτιολόγηση της Επιτροπής για τα διαγράμματα.
"Κοιτάξτε", μας λέει η Επιτροπή, κάνουμε ό,τι κάνει και η Ευρώπη". Την "αναμενόμενη ανοδική τάση" τη δεχόμαστε a priori; Και τι κάνουμε λοιπόν σαν χώρα για να ανατρέψουμε την "ανοδική τάση"; Τίποτα; Αν κάποιος πάει να πέσει στο γκρεμό, πάμε κι εμείς μαζί του; Πίστευε και μη ερεύνα, δεν δικαιούμαστε να ξεστρατίσουμε απ' το λάθος δρόμο της Γερμανικής Ευρώπης, το δρόμο του λαθεμένου νόμου EEG, που ήδη αλλάζει; Όμως ήδη το έχουμε πει: Λιγότερος λιγνίτης στο ενεργειακό μίγμα; Οι τιμές του ηλεκτρικού στη στρατόσφαιρα!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News