Dei Energy News

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

«Στόχος του ΔΕΔΔΗΕ η μετατροπή των Έξυπνων Δικτύων από όραμα σε πραγματικότητα»


Στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι «να μετατρέψει τα Έξυπνα Δίκτυα από
όραμα σε πραγματικότητα», δήλωσε σε ομιλία του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή, Γεώργιος Κόλλιας, ανοίγοντας ημερίδα που έγινε στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ την περασμένη εβδομάδα.
Στην ημερίδα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των συναντήσεων των τριών μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Έργων του 7ου Προγράμματος Πλαισίου (FP7) στην περιοχή των Έξυπνων Δικτύων-Smart Grids (SUSTAINABLE, IGREENGRID και SINGULAR). Σκοπός των ερευνητικών έργων είναι η ανάπτυξη και πιλοτική εγκατάσταση εφαρμογών Έξυπνων Δικτύων στις Εταιρίες Διανομής της Γαλλίας (ERDF), Ιταλίας (ENEL), Ισπανίας (Iberdrola, Union Fenosa), Γερμανίας (RWE), Αυστρίας (EAG, SAG), Πορτογαλίας (EDP, EDA) και Ελλάδας (ΔΕΔΔΗΕ), με τη συμμετοχή Πανεπιστημίων, Ερευνητικών Κέντρων και Προμηθευτών τεχνολογικού εξοπλισμού. Να σημειωθεί, πως ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί τη μόνη από τις εταιρίες Διανομής που συμμετέχει και στα τρία έργα.
Από την ελληνική πλευρά, συμμετέχουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ομάδα SmartRue) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Εκτός από τους εκπροσώπους των παραπάνω συμμετεχόντων, την ημερίδα παρακολούθησαν η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Irene Bonvissuto, ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Διαχειριστών Διανομής Ηλεκτρισμού (EDSO), κ. Per-Olof Granström, ερευνητές, πλήθος μηχανικών από εταιρίες διανομής και Πανεπιστήμια κ.λπ.
Κατά τις εν λόγω συναντήσεις διαπιστώθηκαν τα πλεονεκτήματα των Έξυπνων Δικτύων για τον καταναλωτή και για τη βελτίωση της ποιότητας λειτουργίας των Δικτύων Διανομής Ηλεκτρισμού, καθώς και η ανάγκη ρυθμιστικής υποστήριξης και παροχής κινήτρων για την ανάπτυξή τους.
Ο κ. Κόλλιας υπογράμμισε τα σημαντικά πλεονεκτήματα από τη συμμετοχή του ΔΕΔΔΗΕ στα Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα, ενώ αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά έργα που υλοποιεί η εταιρεία αυτή την περίοδο για τη μετατροπή των Δικτύων σε «Έξυπνα Δίκτυα» και στη στενή συνεργασία της με το ΕΜΠ για το σκοπό αυτό.
Από την πλευρά του, ο κ.Per-Olof Granström τόνισε από την πλευρά του τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εταιρείες διανομής ηλεκτρισμού μέσω της ανάπτυξης των Έξυπνων Δικτύων στην επίτευξη των Ενεργειακών και Κλιματικών στόχων που έχει θέσει η ΕΕ, διευκολύνοντας την αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να έχουν οι εταιρείες διανομής την ευθύνη για την εγκατάσταση των Έξυπνων Μετρητών και τη διαχείριση των μετρητικών δεδομένων, ενώ απαιτείται κατάλληλη προσαρμογή των Kωδίκων Δικτύων, κατά τη σχετική διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

 http://www.energypress.gr/news/reuma/Stohos-toy-DEDDHE-h-metatroph-twn-Exypnwn-Diktywn-apo-orama-se-pragmatikothta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News