Dei Energy News

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Ζητούν Ευρωπαϊκή Ένωση Ενέργειας


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δημιουργήσει μια ένωση
στον τομέα της ενέργειας ώστε να διασφαλίσει την παροχή φυσικού αερίου, καθώς η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια την καθιστά αδύναμη, αναφέρεται σε άρθρο του Πολωνού πρωθυπουργού, Ντόναλντ Τουσκ το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Financial Times.Υπενθυμίζεται ότι τη δημιουργία μία Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ενεργειακό τομέα είχε ζητήσει με άρθρο του στη Figaro, τον Ιανουάριο του 2013, και ο πρώην πρόεδρος της...
Κομισιόν Ζακ Ντελόρ. 


«Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, ένα μάθημα είναι σαφές: η υπερβολική εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια καθιστά την Ευρώπη αδύναμη», αναφέρει ο Τουσκ στο άρθρο.
Η Ρωσία, η οποία παρέχει στην ΕΕ περίπου το ένα τρίτο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ταρακούνησε τη διεθνή κοινότητα με τις στρατιωτικές της επεμβάσεις και την προσάρτηση της Κριμαίας σε αυτή.

Οι κινήσεις αυτές από την πλευρά της Ρωσίας ώθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους του συμμάχους να επιβάλουν κυρώσεις σε πρόσωπα του εσωτερικού κύκλου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, απειλώντας για ενδεχόμενα πλήγματα σε βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, εάν η κυβέρνηση της χώρας συνεχίσει να κλιμακώνει τις εντάσεις στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός σημειώνει, στο ίδιο άρθρο, ότι η ΕΕ προχωρά στη δημιουργία ενός ενιαίου τραπεζικού συστήματος, με μία εποπτική αρχή, ενώ ήδη έχει προβεί στην από κοινού αγορά ουρανίου για τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Την ίδια πολιτική θα πρέπει να ακολουθήσει και με το φυσικό αέριο της Ρωσίας, είπε. «Ως εκ τούτου, προτείνω τη δημιουργία μιας ένωσης στον τομέα της ενέργειας. Θα φέρει την Ευρωπαϊκή Κοινότητα πίσω στις ρίζες της».

Μία τέτοια ένωση θα βασίζεται σε ποικίλα στοιχεία, όπως τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού οργανισμού υπεύθυνου για την αγορά του φυσικού αερίου για τις 28 χώρες μέλη της...

ΕΕ. Ο Τουσκ υποστήριξε ότι ένα ακόμα στοιχείο στο οποίο θα μπορούσε να βασίζεται η ένωση αυτή θα ήταν η δημιουργία «μηχανισμών αλληλεγγύης» για την περίπτωση που μία ή περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες απειληθεί με διακοπή της παροχής φυσικού αερίου, τότε οι άλλες χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν βοήθεια.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο βετεράνος της ευρωπαϊκής ενοποίησης τόνιζε, μέσα από τις σελίδες της γαλλικής Figaro, στις 24 Ιανουαρίου 2013, ότι η σύσταση μίας «Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Κοινότητας», η οποία θα υπερβαίνει τις εθνικές αρμοδιότητες των κρατών-μελών της Ε.Ε. είναι απαραίτητο βήμα ώστε η Ευρώπη να γίνει ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης. Στο προφητικό αυτό άρθρο ο Ζακ Ντελόρ, ως πρόεδρος του ευρωπαϊκού think tank «Notre Europe – Jacques Delors» έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τη σημερινή έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, «φωτογραφίζοντας» ξεκάθαρα την ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία, υπογράμμιζε πως η μετατροπή της ενεργειακής πολιτικής σε αρμοδιότητα της Ένωσης και όχι των χωρών που την απαρτίζουν θα τη βοηθήσουν να αποκτήσει πραγματικές εταιρικές σχέσεις με τις χώρες ή οποίες την τροφοδοτούν σήμερα με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, το άρθρο τόνιζε χαρακτηριστικά:

«Αποφεύγοντας τη δειλή προσέγγιση, εν είδει επαιτείας, μπροστά σε τρίτες χώρες που παράγουν φυσικό αέριο ή πετρέλαιο (όπως η Ρωσία, η Αλγερία και άλλα κράτη στην περιοχή της Κασπίας ή αλλού), αυτή η νέα Κοινότητα θα μπορούσε να διαμορφώσει με αυτές πραγματικές εταιρικές σχέσεις στον τομέα της ενέργειας, περιεκτικές και ισόρροπες, υπό την προϋπόθεση ότι η Ε.Ε. θα μιλά με μία φωνή και ότι θα αναλάβει τον ρόλο της ως ένας στρατηγικός παίκτης σεβαστός στον τομέα αυτό. Στο πλαίσιο των εταιρικών σχέσεων καλής γειτονίας με τις χώρες της νότιας ακτής της Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης, αυτή η κοινότητα θα έχει ως αποστολή την ανάπτυξη μίας πραγματικά κοινής βιομηχανικής ενεργειακής πολιτικής, η οποία θα επέτρεπε την ανάδειξη των επιχειρήσεων του μέλλοντος, οι οποίες θα αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη μίας ενεργειακής ανάπτυξης που θα σέβεται τον πλανήτη».

Το άρθρο συνυπέγραφαν, μαζί με τον Ντελόρ, ο Σαμί Αντουρά (Senior Research Fellow του Ινστιτούτου «Notre Europe – Jacques Delors» σε θέματα ενεργειακής πολιτικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας διακυβέρνησης και εξωτερικής πολιτικής) και ο Μισέλ Ντερντεβέ (Λέκτωρ του Institut d’études politique de Paris και καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ του Βελγίου).


Πηγη: energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News