Dei Energy News

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Ποια είναι η EDF, ο πρώτος μνηστήρας για τη "μικρή" ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Η επίσκεψη του Henri Proglio προέδρου και διευθύνοντος

συμβούλου της EDF προ ημερών στην Αθήνα, προκειμένου να συναντήσει τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, επί της ουσίας άνοιξε το χορό των μνηστήρων για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Για την ακρίβεια όπως φάνηκε από το περιεχόμενο των συζητήσεων ο γαλλικός κολοσσός ενδιαφέρεται για την απόκτηση της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ, δηλαδή της μικρής εταιρείας που θα δημιουργηθεί με....
πάγια της μητρικής και η οποία στη συνέχεια θα πουληθεί προκειμένου να δημιουργηθεί ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού και να σπάσει το σημερινό τύποις και ουσία μονοπώλιο στην παραγωγή (χαμηλού κόστους καυσίμων) και κυρίως στην προμήθεια.
Καταρχάς πρέπει να τονιστεί ότι η EDF έχει ήδη παρουσία στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού μέσω της θυγατρικής της Edison, της ιταλικής εταιρείας στην οποία κατέχει το 99,4% του μετοχικού κεφαλαίου. Η Edison συλλειτουργεί μαζί με τα ΕΛΠΕ και τον Ελλάκτωρα δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο στη Θίσβη Βοιωτίας και στη Θεσσαλονίκη (Ενεργειακή Θεσσαλονίκης).

Η EDF είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο και η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού της Ευρώπης, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της συμβατικές μονάδες 139,5GW (δέκα φορές η ισχύς της ΔΕΗ), κύκλο εργασιών 72,7 δισ. ευρώ, 39,3 εκατομμύρια πελάτες και 159.740 εργαζόμενους.

Η λειτουργική της κερδοφορία ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ, ενώ οι λειτουργικές της επενδύσεις τα 13,4 δισ. ευρώ ετησίως (2012).

Στο παραγωγικό της χαρτοφυλάκιο διαθέτει μονάδες πυρηνικής ενέργειας (73 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε Γαλλία και Μ. Βρετανία) , υδροηλεκτρικές μονάδες, αιολικά, φωτοβολταϊκά, μονάδες βιομάζας, γεωθερμίας καθώς και μονάδες ορυκτών καυσίμων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η EDF, όπως και η ΔΕΗ έχει διατηρήσει υπό τον έλεγχό της ως όμιλος αλλά με διαχωρισμένες και απολύτως διακριτές τις θυγατρικές της στη διανομή και τη μεταφορά, όπως ισχύει σήμερα με τον ΑΔΜΗΕ (το μοντέλο αλλάζει με την αποκρατικοποίηση) και το ΔΕΔΔΗΕ.
Τέλος να σημειωθεί ότι το 84,49% των μετοχών της EDF ανήκει στη γαλλική κυβέρνηση. Στο μετοχολόγιο της εταιρείας μετέχουν επίσης με 1,8% οι εργαζόμενοι, με 2,87% το retail, με 2,91% γάλλοι θεσμικοί, με 3,64% θεσμικοί επενδυτές εκτός Ευρώπης και με 4,2% ευρωπαίοι θεσμικοί. 
Για το 2013 έχει εγκριθεί ενδιάμεσο μέρισμα 0,57 ευρώ ανά μετοχή ενώ το συνολικό μέρισμα του 2012 ανήλθε σε 1,25 ευρώ (το ποσό αντιπροσωπεύει επιστροφή του 55% των καθαρών κερδών του ομίλου στους μετόχους). Η τιμή της μετοχής στις 16 Απριλίου έκλεισε στα 28,5 ευρώ.
 

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News