Dei Energy News

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Σε FT, WSJ και Economist η πρόσκληση για ΑΔΜΗΕ

Σε τρία από τα μεγαλύτερης παγκοσμίως εμβέλειας έντυπα του
επιχειρηματικού Τύπου, τους Financial Times, τη Wall Street Journal (Eastern Edition) και το περιοδικό Economist, δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα το κείμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ, εγχείρημα η επιτυχία ή μη του οποίου θα φανεί στις 9 Μαΐου οπότε και λήγει η σχετική καταληκτική ημερομηνία.
Η πρόσκληση δημοσιεύτηκε στις 15 Απριλίου ταυτόχρονα σε ελληνικό Τύπο, Financial Times καθώς και στην αμερικάνικη....
έκδοση των Wall Street Journal (Eastern Edition), ενώ στις 18 Απριλίου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Economist.
Στη ΔΕΗ αναμένουν με ενδιαφέρον να πάρουν από την εταιρεία με την οποία συνεργαζονται, τα στοιχεία για το πόσοι χρήστες και από ποια χώρα προέλευσης επισκέφτηκαν (με δικό τους IP) τη δημοσίευση με τις προκηρύξεις, προκειμένου να σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα για το μέγεθος του ενδιαφέροντος, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει οτιδήποτε το δεσμευτικό.
Ονόματα ενδιαφερομένων έχουν κατά καιρούς ακουστεί αρκετά, ωστόσο στη ΔΕΗ αποφεύγουν την ονοματολογία αφού γνωρίζουν ότι άλλο οι διαρροές υποψηφίων και άλλο η εμφάνισή τους στον διαγωνισμό.
Εδώ και καιρό πάντως, ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται σταθερά, είναι αυτό της ιταλικής Terna (διαχειριστής του ιταλικού δικτύου), ενώ αντίθετα πηγές της αγοράς εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο το αρχικό ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί από την China State Grid θα μετουσιωθεί σε προσφορά στο διαγωνισμό.
Για άλλους μνηστήρες για τους οποίους είχαν στο παρελθόν διαρρεύσει πληροφορίες ότι βολιδοσκοπήθηκαν, όπως η βελγική Elia, στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι θα αποτελέσει έκπληξη αν τελικώς δώσουν το παρών.
Δεν πρέπει πάντως να αποκλειστεί η προοπτική εισόδου στον ΑΔΜΗΕ κάποιου από τα πολλά pension funds, τα οποία συνήθως έλκονται από επενδύσεις σε εταιρείες που διαθέτουν το προφίλ του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς, δηλαδή εταιρείες με σταθερά έσοδα και προοπτικές… «ομολόγου».
Θυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός αφορά στη διάθεση του 100% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, η οποία και θα εισπράξει ένα τίμημα που υπολογίζεται ότι ξεκινάει από τα 600 εκατ. ευρώ με βάση τη λογιστική του αξία.
Τα έσοδα θα προέλθουν από την διάθεση του 66% σε επενδυτή, με εκχώρηση του μάνατζμεντ, ενώ το υπόλοιπο 34% θα τεθεί υπό τον έλεγχο του Δημοσίου με αυξημένα δικαιώματα (blocking rights), χωρίς ωστόσο να εισπραχθεί τίμημα αφού η αποπληρωμή θα γίνει σταδιακά μέσω των μερισμάτων αλλά και από την απαλλαγή της ΔΕΗ από το λιγνιτικό τέλος.

 http://www.energypress.gr/news/reuma/Se-FT-WSJ-kai-Economist-h-prosklhsh-gia-ADMHE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News