Dei Energy News

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Τα σχέδια της SGCC και της Terna για τον ΑΔΜΗΕ



 Ταξίδι - αστραπή πραγματοποίησαν προ ημερών στην Αθήνα δύο
κορυφαία στελέχη της κινεζικής State Grid Corporation of China (SGCC) και της ιταλικής Terna, προκειμένου να συναντηθούν με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και να τους επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή των δύο εταιρειών στο διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ.

Πρόκειται για τον Λέι Ζιαντσάνγκ γενικό διευθυντή Ευρώπης της State Grid Corporation of China (SGCC) και τον Κάρλο Κρέα...

επικεφαλής διεθνών υποθέσεων της επίσης κρατικής εταιρείας δικτύων της Ιταλίας Terna, που σε ξεχωριστές συναντήσεις με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες, μετέφεραν την προφορική τους δέσμευση ότι θα «κατέβουν» στο διαγωνισμό, αναλύοντάς τους παράλληλα τα επενδυτικά τους σχέδια.

Πέραν των δύο που θεωρούνται πλέον δεδομένοι, σαφέστερη εικόνα για το ποιοι άλλοι θα εμφανιστούν, (εταιρείες ή funds), θα υπάρχει όσο θα πλησιάζουμε προς τις Μαΐου οπότε και εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση από τη ΔΕΗ του 66% του διαχειριστή.

Τόσο το στέλεχος της SGCC, όσο και εκείνο της Terna μετέφεραν στους συνομιλητές τους ότι βλέπουν τον ΑΔΜΗΕ σαν βάση που θα στηρίξει τα στρατηγικά τους σχέδια για επέκταση στη ΝΑ Ευρώπη, όπου φιλοδοξούν να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο μέσω νέων επενδύσεων σε διασυνδέσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πέραν των όσων -ούτως ή άλλως- προβλέπει το 10ετές πλάνο του διαχειριστή.

Βάση η Ελλάδα

Η μεν SGCC επιδιώκει, όπως ανέφερε σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Λέι Ζιαντσάνγκ να επαναλάβει στην περιοχή μας ό,τι επιχείρησε -αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία- στην Πορτογαλία. Η κινεζική εταιρεία (7η μεγαλύτερη σε διαχείριση δικτύων παγκοσμίως) εξαγόρασε το 2012 την πορτογαλική εταιρεία δικτύων REN, προκειμένου μέσω νέων διασυνδέσεων να μεταφέρει ρεύμα σε Ισπανία, Γαλλία. Στην πορεία ωστόσο αποδείχθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν και ιδιαίτερα εύκολο, καθώς Ισπανοί και Γάλλοι «αντιστάθηκαν» σε τέτοιου είδους επενδύσεις, με αποτέλεσμα το σχέδιο των Κινέζων να περπατά με αργούς ρυθμούς.
Την επέκτασή της στα Βαλκάνια έχει σαν στόχο και η Terna. Όπως μετέφερε στον συνομιλητή του ο νούμερο 2 της εταιρείας Κάρλο Κρέα, η Terna θέλει να επεκταθεί εκτός Ιταλίας, και η Ελλάδα αποτελεί βασικό κρίκο στην προσπάθειά της αυτή. Σαν 1ο βήμα βλέπει την απόκτηση του ΑΔΜΗΕ, και σαν 2ο βήμα τη δημιουργία διασυνδέσεων για τη μεταφορά ρεύματος από και προς Βουλγαρία και Τουρκία. Στην ουσία, ο Κρέα επιβεβαίωσε όσα είχε πει τον Νοέμβριο στον Α. Σαμαρά το αφεντικό των Ιταλών Φλάβιο Κατανέο, που είχε έρθει γι' αυτόν ακριβώς το λόγο στην Αθήνα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, οι Ιταλοί εξήγησαν ότι αν εισέλθουν στον ΑΔΜΗΕ, τα σχέδιά τους για να ενισχυθούν οι διασυνδέσεις με Ιταλία και Βουλγαρία, θα προκαλέσουν συνέργειες με την γαλλική EDF που θέλει να εξαγοράσει τη ΔΕΗ («μικρή» ή «μεγάλη»), όπως μετέφερε τη Μεγάλη Δευτέρα στον Α. Σαμαρά το αφεντικό της γαλλικής εταιρείας, Ενρί Προλιό. Θυμίζουμε ότι θυγατρική της EDF στην Ελλάδα είναι η επίσης ιταλική Edison.

Στο 10% το έσοδο για τα νέα έργα
Αναφορικά με το σταθερό έσοδο του ΑΔΜΗΕ, τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Κινέζοι εξήγησαν στους συνομιλητές τους ότι «καλό θα ήταν η απόδοση επί των κεφαλαίων να αυξηθεί στα ευρωπαϊκά επίπεδα, δηλαδή στο 10% από 8% σήμερα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απάντηση που πήραν ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί παρά να γίνει σταδιακά και όχι από τη μια χρονιά στην άλλη, και πως επίπεδα κοντά σε διψήφια ποσοστά μπορεί να αφορούν μόνο τα νέα έργα (Κυκλάδες, Κρήτη). Το θέμα είναι αρμοδιότητας ΡΑΕ, η οποία και θα προβεί σε ανακοινώσεις όχι πριν από τις αρχές Μαΐου. Άλλωστε η επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας της Αρχής έχει οριστεί για τις 30 Απριλίου.
Η ελληνική πλευρά εξήγησε στους συνομιλητές της πως το σταθερό έσοδο για το 2014 θα αυξηθεί οριακά (σσ: οι πληροφορίες μιλούν για επίπεδα κοντά στο 8,5%) καθώς καταβάλλεται προσπάθεια να μην επιβαρυνθούν άλλο για φέτος οι καταναλωτές, επιχείρημα που φαίνεται να έγινε περισσότερο κατανοητό εκ μέρους της Terna, δεδομένου ότι η Ιταλία, ως χώρα του Ευρωπαϊκού Νότου, έχει βιώνει στο πετσί της την κρίση.

Βασική απόδοση συν μπόνους
Πάντως ανεξάρτητα του αν η απάντηση ικανοποιεί ή μη τους υποψήφιους μνηστήρες του ΑΔΜΗΕ, είναι σαφές ότι το ύψος του σταθερού εσόδου θα παίξει καταλυτικό ρόλο για την προσέλευση πολλών ή όχι ενδιαφερόμενων στο διαγωνισμό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΡΑΕ θα αποφασίσει μια απόδοση γύρω στο 8,5% για το 2014, ενώ από το 2015 και μετά η μεθοδολογία υπολογισμού του εσόδου αλλάζει εντελώς, όπως προκύπτει και από το σχέδιο διαβούλευσης που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της.

Το έσοδο θα προσφέρει μια βασική απόδοση, και από εκεί και πέρα, αποκλειστικά για τα έργα εθνικής σημασίας (διασυνδέσεις Κυκλάδες, Κρήτης), θα δίνεται ένα μπόνους απόδοσης, ανάλογο, με την προστιθέμενη αξία της επένδυσης στην εθνική οικονομία. Το μπόνους αυτό θα είναι 1-2 μονάδες πάνω από τη βάση. Κάπως έτσι προκύπτει το 10%, ποσοστό ωστόσο που αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της ΡΑΕ για το έσοδο των επομένων ετών θα αφορά την περίοδο 2015 - 2017 (1η ρυθμιστική περίοδος), όχι παραπάνω. Η αιτία που η ΡΑΕ προτίμησε να ορίσει το έσοδο για μια 3ετία και όχι π.χ. 5ετία, ήταν προκειμένου να μην δεσμευτεί η χώρα με μια υψηλή απόδοση σε μια μεταβατική και δύσκολη για την οικονομία συγκυρία, καθώς μετά από λίγα χρόνια οι συνθήκες μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικές.

Ένα ερώτημα βέβαια είναι το πως θα επιμεριστεί στους καταναλωτές το έσοδο για τα νέα έργα (Κυκλάδες, Κρήτη), και για πόσο διάστημα. Προφανώς, αυτό θα κριθεί από το εύλογο διάστημα απόσβεσης αυτών των επενδύσεων, που σε καμία περίπτωση δεν θα μικρότερο των 10 ετών.


 http://www.energypress.gr/news/reuma/Ta-shedia-ths-SGCC-kai-ths-Terna-gia-ton-ADMHE-Taxidi-astraph-sthn-Athhna

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News