Dei Energy News

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Εθνικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ


Στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μικρή ΔΕΗ ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας εμφατικά επανέλαβε ότι δεν πρόκειται το κόμμα του να αναγνωρίσει οποιαδήποτε συμφωνία για περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. «Εμείς υπογραφές που αφορούν την εκποίηση του δημοσίου πλούτου ή υπογραφές που αφορούν την..
άρση της εθνικής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας του λαού δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε», είπε και επανέλαβε τη δέσμευση «για επανάκτηση του δημόσιου πλούτου και του δημόσιου χώρου που εκποιείται έναντι πινακίου φακής».

Στην Κουμουνδούρου βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός ολοκληρωμένων προτάσεων για την τακτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για «επανάκτηση του δημοσίου πλούτου». Αλλωστε, στελέχη του κόμματος, όπως οι κ. Γιώργος Σταθάκης, υπεύθυνος τομέα Ανάπτυξης και Δημήτρης Στρατούλης, υπεύθυνος για τα εργασιακά, θεωρούν ότι χωρίς συγκεκριμένα εργαλεία δεν μπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ηδη έχει διαμορφωθεί ο σχεδιασμός ανάκτησης του ΑΔΜΗΕ, κατά της ιδιωτικοποίησης του οποίου έχει ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σχέδιο περιλαμβάνει μία κυβερνητική απόφαση εθνικοποίησης του δικτύου μεταφοράς ενέργειας, με πλήρη αποζημίωση του επενδυτή που έχει επιλεγεί για την ιδιωτικοποίηση. Οπως αναφέρουν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, η εθνικοποίηση είναι μια ενέργεια στην οποία μπορεί να προβεί η κυβέρνηση, επικαλούμενη, μάλιστα, την ευρωπαϊκή πρακτική ότι στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας είναι δημόσιο, ενώ η επιστροφή του τιμήματος στον επενδυτή θα περιορίσει, θεωρούν, τις όποιες αντιδράσεις. Στην περίπτωση του Ελληνικού, για την ανάκτηση του οποίου επίσης έχει δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγεται διαφορετική προσέγγιση. Εκεί, αναφέρουν στελέχη της Κουμουνδούρου, η ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης θα «πατήσει» στη θέση ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επιλογή του επενδυτή συνιστά παραβίαση της πρακτικής που ακολουθείται στους διεθνείς διαγωνισμούς, καθώς προβλέπεται να εμφανίζονται τουλάχιστον τρεις υποψήφιοι στην τελική φάση, ενώ στο Ελληνικό ήταν μόνο ένας. Για τη Μικρή ΔΕΗ δεν έχει ακόμα αποφασιστεί με ποιο τρόπο θα μπορούσε να γίνει η ανάκτησή της, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν να δουν τα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι μια κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να διαμορφώσει ένα λειτουργικό πλαίσιο τέτοιο με κανονιστικές ρυθμίσεις, ώστε η επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω της Μικρής ΔΕΗ να καταστεί ασύμφορη για τους ιδιώτες επενδυτές, που θα αναγκαστούν έτσι να αποχωρήσουν από μόνοι τους.

Επίθεση κατά Σαμαρά

Εν τω μεταξύ, σχολιάζοντας τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., η Κουμουνδούρου επιτέθηκε χθες στον πρωθυπουργό, αναφέροντας ότι «ο κ. Σαμαράς παρουσιάζεται στις συνόδους κορυφής μόνο για να στηρίξει τις πιο αντικοινωνικές πολιτικές που εκφράζονται από την κ. Μέρκελ και τους συμμάχους της». Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται, επίσης, ότι «ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία πρόταση για την έξοδο από την κρίση που να μην ταυτίζεται με την ακραία πολιτική λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας».


(Καθημερινή)
 Δώρα Αντωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News