Dei Energy News

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Γνωμοδότηση 4 Καθηγητών: Το New Deal παραβιάζει το σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Αντισυνταγματικές και ασύμβατες με την κοινοτική νομοθεσία είναι μια σειρά από διατάξεις του νόμου 4254/2014 (New Deal). Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, δύο γνωμοδοτήσεις που εκπόνησαν τέσσερις καθηγητές Πανεπιστημίου, μετά από παραγγελία επενδυτών ΑΠΕ  που εκπροσωπούν σταθμούς σημαντικού μεγέθους εγκατεστημένης ισχύος τόσο στο Διασυνδεδεμένο όσο και στο Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα.
Η προστιθέμενη αξία των εν λόγω γνωμοδοτήσεων απορρέει συν..
τοις άλλοις από την αξιοποίηση πλήθους τεχνικοοικονομικών στοιχείων για τη συναγωγή και τεκμηρίωση των νομικών της πορισμάτων αλλά και από την ξεχωριστή τεκμηρίωσή τους σε συσχέτιση με τις ιδιαιτερότητες των δύο κατηγοριών παραγωγών ΑΠΕ, αυτών του Διασυνδεδεμένου και αυτών του Μη Διασυνδεδεμένου Συστήματος της χώρας.
Ειδικότερα, κατόπιν σχετικής εντολής επενδυτών ΑΠΕ, ανατέθηκε σε ομάδα έγκριτων Ελλήνων πανεπιστημιακών - Καθηγητών συνταγματικού και ευρωπαϊκού δικαίου - η αξιολόγηση στα πλαίσια σύνταξης δύο γνωμοδοτήσεων (μία για το διασυνδεδεμένο σύστημα και μια για το ΜΔΝ) της συμβατότητας των μέτρων που εισήχθησαν με τις διατάξεις του ν. 4254/2014 («New Deal») για τις ΑΠΕ με υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις του Συντάγματος και του πρωτογενούς και δευτερογενούς ενωσιακού δικαίου.
Ειδικότερα, τη σύνταξη των εν λόγω γνωμοδοτήσεων ανέλαβαν από κοινού οι Καθηγητές Πανεπιστημίου κ.κ. Ξ. Κοντιάδης, Φ. Σπυρόπουλος, Γ. Σωτηρέλης και Α. Μεταξάς. Οι εκτενείς αυτές επιστημονικές εργασίες, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress έχουν ολοκληρωθεί και θα παραδοθούν στους εντολείς τους την επόμενη εβδομάδα, καταλήγουν στη στοιχειοθέτηση της αντισυνταγματικότητας και αντικοινοτικότητας σειράς διατάξεων του «New Deal» πάνω στη βάση αναλυτικής μεθοδολογικής συσχέτισης με δομικές στρεβλώσεις της ελληνικής ενεργειακής αγοράς.
Σύμφωνα με πληροφόρηση του Energypress, η απαιτητική αυτή διεπιστημονική εργασία και τα πορίσματά της θα αξιοποιηθεί στις νομικές ενέργειες στις οποίες ήδη προβαίνουν αλλά και θα προβούν στο μέλλον οι παραγωγοί ΑΠΕ, οι οποίοι μάλιστα προτίθενται να κλιμακώσουν τη νομική τους αντίδραση έναντι του «New Deal» τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 http://www.energypress.gr/news/Gnwmodothsh-4-Kathhghtwn:-To-New-Deal-parabiazei-to-syntagma-kai-to-Eyrwpaiko-Dikaio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News