Dei Energy News

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Η ΔΕΗ ξανά στα Σκόπια


Οι παλιότεροι θυμούνται πόσες φορές η ΔΕΗ είχε φτάσει πολύ κοντά στο να κάνει πράξη το διαβόητο βαλκανικό άνοιγμα. Ωστόσο οι πολλές προσπάθειες να αποκτήσει παραγωγική βάση στην ευρύτερη περιοχή απέτυχαν, έστω και εάν σε πλείστες όσες περιπτώσεις η ευθύνη δε βάρυνε την ελληνική εταιρεία.
Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα η περίπτωση του βουλγαρικού..
λιγνιτικού σταθμού Bobov Dol αλλά και το έργο για την αναβάθμιση του θερμοηλεκτρικού σταθμού Negotino στα Σκόπια.
Έχοντας λοιπόν η ΔΕΗ τους τελευταίους μήνες εγκαθιδρύσει παρουσία σε δύο χώρες με την παρουσία νέων θυγατρικών (Βουλγαρία και Τουρκία) που ασχολούνται με το εμπόριο ηλεκτρισμού ενώ στην Τουρκία υπάρχει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και στην προμήθεια (Διαβάστε επίσης: ΔΕΗ: Εκδόθηκε η άδεια εμπορίας για τη θυγατρική της στην Τουρκία), φαίνεται ότι ελήφθη η απόφαση να επιχειρήσει ξανά να επεκτείνει το παραγωγικό της δυναμικό εκτός συνόρων, προσπάθεια που εφόσον στεφθεί με επιτυχία θα σημάνει μια νέα εποχή για την επιχείρηση, η οποία ενόψει της μικρής ΔΕΗ θα δει το 30% του παραγωγικού της δυναμικού στην Ελλάδα να καταλήγει στον ανταγωνισμό.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, πρέπει να ιδωθεί η τελευταία κίνηση της εταιρείας, η οποία μετά από απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ τον Ιούνιο, ήταν η μόνη που κατέθεσε προσφορά στο διαγωνισμό που διενεργεί το υπουργείο περιβάλλοντος της ΠΓΔΜ για τρία υδροηλεκτρικά έργα του ποταμού CRNA. Πρόκειται για την κατασκευή και λειτουργία μιας μονάδας ενδεικτικής ισχύος 333MW, την παραχώρηση δεύτερης κατασκευασμένης μονάδας ισχύος 92MW και την παραχώρηση option για τον σχεδιασμό κατασκευή και λειτουργία και τρίτου υδροηλεκτρικού εργοστασίου.
Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία κοινής εταιρείας με την εταιρεία ηλεκτρισμού της ΠΓΔΜ Elem, η οποία και θα δραστηριοποιηθεί στη γειτονική χώρα ως ανεξάρτητος ηλεκτροπαραγωγός.

 http://energypress.gr/news/reuma/Apo-to-Negkotino-ston-potamo-CRNA.-H-DEH-xana-sta-Skopia2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News