Dei Energy News

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΣΠΕΦ Προς ΔΕΗ: Να Σταματήσουν οι Συμψηφισμοί για τα Φωτοβολταϊκά σε Στέγες




O ΣΠΕΦ απέστειλε επιστολή προς ΔΕΗ υπ’ όψη του Προέδρου κ. Α. Ζερβού με κοινοποίηση στο ΥΠΕΚΑ και στ o ΛΑΓΗΕ με θέμα την εφαρμογή της απόφασης της ΡΑΕ και του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων) κατά των συμψηφισμών ΔΕΗ προς ΛΑΓΗΕ για τα ποσά που καταβάλλονται από την πρώτη προς αποπληρωμή Φ/Β συστημάτων του Ειδικού Προγράμματος Στεγών, αλλά..
αποστερούνται από τον δεύτερο στα πλαίσια του ΗΕΠ.

Πιο αναλυτικά, ο ΣΠΕΦ παρατηρεί τα εξής στην επιστολή:
Το θέμα των συμψηφισμών που διενεργεί η ΔΕΗ Α.Ε. προς τον ΛΑΓΗΕ Α.Ε. ώστε να καλύπτει αυτή άμεσα τα ποσά που κατέβαλε για τις αποπληρωμές της προς τους παραγωγούς από οικιακά Φ/Β συστήματα (Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φ/Β Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων, ΦΕΚ Β 1079/4.6.2009), έχει πλέον σε επαρκή βαθμό κριθεί, αφενός από την ΡΑΕ (σχετ. α) σε συνέχεια σχετικής καταγγελίας του Συνδέσμου μας (σχετ. γ), όσο και από τα Πολιτικά Δικαστήρια (σχετ. β) κατόπιν Προσφυγής του ΛΑΓΗΕ κατά ΔΕΗ για το θέμα, στην οποία και ασκήσαμε κατά την εκδίκαση νομίμως Πρόσθετη Παρέμβαση υπέρ ΛΑΓΗΕ.

Με την Απόφαση 200/2014 η ΡΑΕ «…Δέχεται την καταγγελία (σ.σ. του συνδέσμου μας) κατά το μέρος που στρέφεται κατά της ΔΕΗ Α.Ε., καθώς ο διενεργούμενος από την ΔΕΗ ΑΕ συμψηφισμός όπως ανωτέρω αναφέρεται, αντίκειται στις απαγορευτικές διατάξεις του άρθρου 92 του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και στο πλέγμα των διατάξεων του ν. 4001/2011…».

Με την Απόφαση 6022/30.5.14 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων) δέχεται την Αίτηση και στην Απόφαση του «…Διατάσσει την καθ’ ης η αίτηση (σ.σ. ΔΕΗ) να παύσει προσωρινά να προβαίνει σε συμψηφισμούς, δια των οποίων συμψηφίζει μέρος των απαιτήσεων της αιτούσας (σ.σ. ΛΑΓΗΕ) έναντι αυτής εκ της συμμετοχής της ως προμηθεύτρια ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα ΗΕΠ προς ανταπαίτηση της έναντι της αιτούσας λόγω των καταβληθέντων από αυτήν χρηματικών ποσών σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (Φ/Β συστημάτων σε δώματα και στέγες κτιριακών εγκαταστάσεων)…»

Σε συνέχεια των ανωτέρω Αποφάσεων, στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, αλλά και της συμμόρφωσης απάντων στις Αποφάσεις Αρχών, Δικαστηρίων και στους Νόμους του Κράτους, παρακαλούμε όπως παύσετε τους επίμαχους συμψηφισμούς και καλύπτετε στο εξής τις συμβατικές σας υποχρεώσεις προς τους παραγωγούς του οικιακού Φ/Β προγράμματος από δικούς σας πόρους ή δανειζόμενοι νομίμως κεφάλαια κίνησης από τρίτους (π.χ. χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) και όχι αποστερώντας παρανόμως πόρους που προορίζονται πάραυτα να αποδίδονται στον ΛΑΓΗΕ Α.Ε., βάσει του ν. 4001 αλλά και των Κωδίκων, για να αποπληρώνονται εμπρόθεσμα βάσει επίσης συμβατικών υποχρεώσεων οι υπόλοιποι ηλεκτροπαραγωγοί.

 http://www.energia.gr/article.asp?art_id=83766

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News