Dei Energy News

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Παπαγεωργίου: Εξετάζεται και δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας


Με την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ επιταχύνεται η υλοποίηση υποδομών, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, καθώς και των Κυκλάδων, που προβλέπεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΑΔΜΗΕ και της ιταλικής TERNA με.. την ευκαιρία της επαναλειτουργίας της διασύνδεσης Ελλάδας- Ιταλίας που είχε διακοπεί λόγω τεχνικών προβλημάτων, ο κ. Παπαγεωργίου ανακοίνωσε επίσης ότι εξετάζεται η πρόταση που..

υποβλήθηκε από την ιταλική πλευρά για κατασκευή και δεύτερης διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή και οι προσφορές αναμένεται να κατατεθούν το Φθινόπωρο.

Υποψήφιοι αγοραστές είναι οι Elia System Operator S.A. & IFM Investors Pty Ltd, Public Sector Pension Investment Board, State Grid International Development Limited και η TERNA.

Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ακόμη ότι η επαναλειτουργία του καλωδίου σηματοδοτεί νέα σελίδα στην επιχειρηματική συνεργασία ανάμεσα στους δύο διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και TERNA) και προσδίδει νέα δυναμική στις διασυνδέσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν θεσμικά και φορολογικά ζητήματα προκειμένου η διασύνδεση να παρέχει ίσες ευκαιρίες και καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Μ. Ασλάνογλου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Γ. Γιαρέντης, τόνισε ότι η βελτίωση της αξιοπιστίας της διασύνδεσης που απαιτείται προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς, αποτελεί κοινή βούληση των δύο διαχειριστών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TERNA Rete Italia G. Armani χαρακτήρισε την Ελλάδα ως πύλη για τις αγορές των Βαλκανίων όπου υπάρχουν όπως είπε πολλές πηγές ενέργειας χαμηλού κόστους. Τόνισε δε ότι η υφιστάμενη διασύνδεση ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε (το 2002) σε τόσο μεγάλο θαλάσσιο βάθος (1000 μέτρα), θέτοντας τότε νέο ρεκόρ παγκοσμίως. Η TERNA διαχειρίζεται 26 διασυνοριακές διασυνδέσεις της Ιταλίας με όμορες χώρες και έχει σε εξέλιξη επενδύσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Παπαγεωργίου έχει ως εξής:
"Φίλες και φίλοι,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Είναι για δεύτερη φορά μία πολύ σημαντική ημέρα που επαναλειτουργεί το καλώδιο της διασύνδεσης με την Ιταλία και είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η συνεργασία μεταξύ Ιταλίας – Ελλάδος, και ειδικά ΑΔΜΗΕ και TERNA Rete, έχει λειτουργήσει πάρα πολύ καλά αυτά τα δώδεκα χρόνια που έχουμε αυτή τη διασύνδεση.
Η επαναλειτουργία της διασύνδεσης μεταξύ της Ελλάδος και της Ιταλίας είναι με ένα καλώδιο που αποτέλεσε ένα τεχνολογικό επίτευγμα στην εποχή που κατασκευάστηκε, και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί μία προηγμένη έκδοση ηλεκτρικής διασύνδεσης, παρά τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει. Ουσιαστικά λοιπόν η επαναλειτουργία του καλωδίου σηματοδοτεί μία νέα σελίδα, τόσο στην επιχειρηματική συνεργασία ανάμεσα στους δύο Διαχειριστές, όσο και ευρύτερα για την ανάπτυξη των συνεργειών και των επενδυτικών ευκαιριών μεταξύ των δύο χωρών στην αγορά ενέργειας.
Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι αποτελεί μία «νέα αρχή» που δίνει μία νέα δυναμική στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην περιοχή μας με το Ευρωπαϊκό διασυνδεδεμένο σύστημα - και σαφώς μέσα στο πλαίσιο ανάπτυξης της εσωτερικής αγοράς σύμφωνα με την ντιρεκτίβα της Κομισιόν - γεγονός που δημιουργεί μία ιδιαίτερη στρατηγική και συμβολική σημασία αν λάβουμε υπόψη τις οικονομικές, ενεργειακές και κυρίως γεωπολιτικές εξελίξεις που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα, και ειδικότερα στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.
Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε ορισμένες από αυτές τις εξελίξεις, που διαμορφώνουν την εικόνα της αγοράς ενέργειας στην περιοχή μας, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, αλλά και τις προοπτικές που φαίνεται ότι θα υπάρξουν μέσα στο επόμενο διάστημα:
Στον εγχώριο τομέα καταρχήν, η πορεία προς τη δομική μεταρρύθμιση της εγχώριας αγοράς ενέργειας, την κατάργηση δηλαδή των στρεβλώσεων και την επαναθεμελίωση της αγοράς υπό όρους ουσιαστικής απελευθέρωσης και πραγματικού ανταγωνισμού, συνεχίζεται και πλέον αρχίζει να παράγει ορατά αποτελέσματα και οφέλη τόσο για όσους συμμετέχουν στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας όσο φυσικά για τους καταναλωτές. Ίσως δεν είναι όλα τα αποτελέσματα ορατά ακόμη, αλλά είναι γεγονός ότι έχουν μπει τα θεμέλια προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να μην υπάρχει επιστροφή στο κακό παρελθόν.
Αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία νέων ευκαιριών σε ολόκληρο το φάσμα της αγοράς, στην παραγωγή από συμβατικές ή ανανεώσιμες πηγές, στην ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών – το οποίο είναι απαραίτητο στοιχείο-  και φυσικά στο διασυνοριακό εμπόριο ενέργειας. 
Ακόμη περισσότερο, μέσα από τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ που οδεύει  προς την τελική φάση επιταχύνεται η υλοποίηση υποδομών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα φυσικά τη σχεδιαζόμενη διασύνδεση της Κρήτης, και το έργο των Κυκλάδων που πρόκειται να αρχίσει σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω τον Σεπτέμβριο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό και ειδικά οι άνθρωποι της αγοράς ενέργειας το καταλαβαίνουν απόλυτα αυτό που λέω, πως μετά από δέκα χρόνια και παραπάνω επιτέλους θα γίνει αυτό το έργο. Τα συγκεκριμένα έργα θα ελαφρύνουν ιδιαίτερα τους καταναλωτές και φυσικά θα αξιοποιήσουν περαιτέρω τις υπάρχουσες υποδομές, όπως είναι και το καλώδιο διασύνδεσης Ελλάδος- Ιταλίας.
Σε διεθνές επίπεδο, οι εξελίξεις που σχετίζονται με την πορεία ενοποίησης των ευρωπαϊκών αγορών στο πλαίσιο του Target Model, αλλά και την ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μας τοποθετούν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενεργειακή ασφάλεια, που είναι ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Αυτό ενισχύει τη σημασία των διασυνοριακών διασυνδέσεων και υποδομών, όπως η συγκεκριμένη για την οποία συζητούμε σήμερα, για την εμβάθυνση των διακρατικών σχέσεων αλλά και τη δημιουργία συνθηκών ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Είναι κρίσιμοι παράγοντες, κι αυτό φαίνεται πλέον, καταρχήν η Ελλάδα και κατά δεύτερον η Ιταλία, με την οποία όλοι γνωρίζουμε τις στενές σχέσεις που έχουμε ιστορικά αλλά και στη σημερινή εποχή, να διευκολύνουμε και να υλοποιήσουμε στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Καθώς μάλιστα οι τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα αυξάνουν τη συμμετοχή τους στο ενεργειακό μείγμα, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών για το κλίμα και την ενέργεια, τόσο μεγαλύτερη θα καθίσταται ολοένα η σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην ορθολογική λειτουργία των δικτύων.
Ενισχύεται λοιπόν αυτομάτως και πρόκειται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος των Διαχειριστών στην διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς και στην πορεία ενοποίησης της εσωτερικής αγοράς στον ενεργειακό τομέα.
Η δημιουργία της διασύνδεσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία πριν από δώδεκα χρόνια οδήγησε στην στενή συνεργασία ανάμεσα στους διαχειριστές των δύο χωρών, συνετέλεσε στην προαγωγή της ασφάλειας των συστημάτων στην Ελλάδα και την Ιταλία, και την ανάπτυξη των αγορών ενέργειας.
Με την επαναλειτουργία του καλωδίου, όλα αυτά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία και προοπτική υπό ένα νέο αναβαθμισμένο οικονομικό και ενεργειακό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που σηματοδοτεί και τις αυξημένες προοπτικές καθώς βαδίζουμε προς το μέλλον για νέα ενεργειακά έργα διασυνδέσεων, νέες επενδυτικές ευκαιρίες, νέα πεδία ανάπτυξης διακρατικών συνεργασιών. Όπως είναι για παράδειγμα η ιδέα που τέθηκε πάρα πολύ πρόσφατα από την ιταλική πλευρά για δεύτερο καλώδιο διασύνδεσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Έχει ενδιαφέρον, προφανέστατα, και θα ξεκινήσουμε άμεσα τις συζητήσεις για αυτό το έργο.   
Θα ήθελα λοιπόν με πολύ μεγάλη χαρά να καλωσορίσω την TERNA Rete και τους Ιταλούς γείτονες και φίλους μας σε αυτή την εκδήλωση στην Αθήνα, και εύχομαι αυτή η συνεργασία να έχει ακόμη πολύ μεγαλύτερες προοπτικές. 
Σας ευχαριστώ πολύ".

 http://energypress.gr/news/Papagewrgioy:-Exetazetai-kai-deyterh-diasyndesh-Elladas-Italias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News