Dei Energy News

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Με τις τιμές «του μετόχου» οι δημοπρασίες ρεύματος τύπου NOME



Στοιχεία της μεθοδολογικής προσέγγισης με την οποία η ΡΑΕ αντιμετωπίζει το θέμα της διαμόρφωσης της τιμής αναφοράς για τις δημοπρασίες τύπου NOME, παρουσιάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στις επαφές που είχαν οι Έλληνες επιτελείς με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.
Σε γενικές γραμμές, η προσέγγιση αυτή συνοψίζεται στο εξής σχήμα: Λαμβάνεται ως βάση το λογιστικό κόστος που δηλώνει η..
ΔΕΗ για τη λιγνιτική της παραγωγή (περίπου 60 ευρώ η μεγαβατώρα) και από αυτό θα αφαιρεθεί ένα ποσό που θα αποτελεί το κίνητρο απόδοσης για τη ΔΕΗ. «Με δεδομένο ότι δεν έχει ανοίξει πλήρως η αγορά και ο ανταγωνισμός, απαιτείται η υιοθέτηση κινήτρου» λέγεται χαρακτηριστικά.
Τιμή αναφοράς
Οι εκτιμήσεις της αγοράς συγκλίνουν στο ότι η τιμή αναφοράς θα είναι στα επίπεδα που πρότεινε ο μέτοχος, (το υπουργείο Οικονομικών), στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 28 Φεβρουαρίου, για το βιομηχανικό ρεύμα. Θα κινηθεί δηλαδή στα επίπεδα των 44 ευρώ τη μεγαβατώρα. Από εκεί και πέρα, δεν αποκλείεται να υπάρξει η χρήση κάποιου συντελεστή ή κάποιας μεθόδου που να μειώνει ακόμα περισσότερο την τιμή για τις βιομηχανίες που δουλεύουν νύχτα όπως οι χαλυβουργίες και οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι οποίες είχαν ένα επιπλέον 20% που οδηγούσε σε τιμή περί τα 35 ευρώ η μεγαβατώρα. Πρακτικά, με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, οι δημοπρασίες θα δώσουν για τις βιομηχανίες τα επίπεδα τιμών που τους είχε εξασφαλίσει ο μέτοχος με την παρέμβασή του στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα που ετέθη υπόψη της τρόικας, οι πληροφορίες αναφέρουν  τα εξής: Στο τέλος Ιουλίου θα δοθεί από τη ΡΑΕ στο ΥΠΕΚΑ και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης η μεθοδολογική προσέγγιση και τα νούμερα για την τιμή αναφοράς. Επίσης θα δοθεί για δεύτερη διαβούλευση το σχέδιο της ΡΑΕ για τον τρόπο εφαρμογής των δημοπρασιών. Το Σεπτέμβριο, μετά τη δεύτερη διαβούλευση, θα δοθεί το τελικό κείμενο, καθώς και η τελική πρόταση για την τιμή αναφοράς. Αυτά όλα θα πρέπει στη συνέχεια να νομοθετηθούν από το ΥΠΕΚΑ πράγμα που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση οι δημοπρασίες δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν πριν τον Νοέμβριο.
Μεταπώληση
Τις ημέρες αυτές πραγματοποιούνται τεχνικές επαφές και συνεννοήσεις ανάμεσα στη ΡΑΕ και την ΕΒΙΚΕΝ για να υπάρξουν βελτιώσεις που δεν θα αλλοιώνουν  τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου της ΡΑΕ, αλλά θα ικανοποιούν κάποιες από τις επιδιώξεις της ΕΒΙΚΕΝ.
Εκείνο που είναι βέβαιο είναι, πρώτον, ότι θα πρόκειται για δημοπρασίες με τιμή εκκίνησης και όχι για πώληση σε συγκεκριμένη, διοικητικά οριζόμενη τιμή όπως ζητούσε η ΕΒΙΚΕΝ,  και δεύτερον, ότι θα έχουν πρόσβαση μόνον οι προμηθευτές και όχι απευθείας οι αυτοπρομηθευόμενες βιομηχανίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται διάφορα σενάρια για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημα της βιομηχανίας να μπορεί να μεταπωλεί, δηλαδή να «επιστρέφει» στο σύστημα τη συμβολαιοποιημένη ενέργεια που δεν καταναλώνει.  Για να υιοθετηθεί κάτι τέτοιο πρέπει, αφενός μεν να μην δημιουργούνται προϋποθέσεις για να «μεταφέρονται» κέρδη από τη ΔΕΗ σε άλλους παίχτες (βιομηχανίες ή άλλους), αφετέρου να μπορεί να «περάσει» από την Γεν. Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και την τρόικα.
Για να γίνει κατανοητό το θέμα αυτό πρέπει να αναφερθούν τα εξής: Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που δουλεύουν νύχτα για να έχουν φθηνό τιμολόγιο (κυρίως χαλυβουργίες και τσιμεντοβιομηχανίες), καταναλώνουν συνολικά περίπου 200 ΜW. Για να κλείσουν οι προμηθευτές συμβόλαια με τις βιομηχανίες για την πώληση νυχτερινού ρεύματος προερχόμενου από τις δημοπρασίες, θα  πρέπει να βρούν και αντίστοιχους καταναλωτές, περί τα 200 MW, για το ημερήσιο ρεύμα. Κάτι τέτοιο θεωρείται ανέφικτο. Συνεπώς δεν θα μπορούν να υπάρξουν συμβόλαια με τις βιομηχανίες και οι τελευταίες θα μείνουν εκτός ωφελημάτων των δημοπρασιών. Ζητούν λοιπόν, κατά το πρότυπο του Γαλλικού NOME, να μπορούν να «επιστρέφουν» το περισσευούμενο ημερήσιο ρεύμα, και μάλιστα σε τιμές υψηλές, τέτοιες που να αντιστοιχούν στο γεγονός ότι πρόκειται για ημερήσιο ρεύμα.
Εξετάζεται, λοιπόν αν μπορεί να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα των βιομηχανιών, μέσω των προμηθευτών, να «μεταπωλούν» το κομμάτι της ενέργειας που έχουν συμβολαιοποιήσει και τους περισσεύει. Μελετάται ταυτόχρονα και σε ποια τιμή θα μπορούσε να γίνει αυτό.

 http://www.energypress.gr/news/reuma/Me-tis-times-toy-metohoy-oi-dhmoprasies-reymatos-typoy-NOME

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News