Dei Energy News

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

14 χρόνια συμπλήρωσε ο νόμος EEG και τι ηλεκτροδοτεί τη Γερμανία το 2014; Οι ΑΠΕ; Εδώ γελάνε ...


Από σήμερα ισχύει στη Γερμανία ο EEG 2.0, οπότε αφιερώνουμε τη σημερινή ανάρτηση στους απανταχού ΑΠΕτζήδες, μήπως και καταλάβουν τι πραγματικά γίνεται.


Εδώ και 14 χρόνια, με το νόμο EEG για τις ΑΠΕ, η Γερμανία ..βρέθηκε στην παγκόσμια πρωτοπορία της εγκατάστασης αιολικών και Φ/Β, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα μια πολύ ισχυρή εξαγωγική βιομηχανία.  Όπως μάλιστα μας ενημέρωσε στις 28/7 το Ινστιτούτο Fraunhofer και βλέπουμε στο διάγραμμα, στις 16/7 η εγκατεστημένη ισχύς αιολικών και Φ/Β είχε περάσει αθροιστικά τα 72GW! 34,64GW τα αιολικά και 37,45GW τα Φ/Β! Τεράστια νούμερα! Σχεδόν πέντε φορές η εγκατεστημένη ισχύς της Ελλάδας από όλες τις πηγές ενέργειας!

Αφού "ο ήλιος είναι δωρεάν", "ο άνεμος φυσάει τζάμπα" και οι Γερμανοί τα κατασκευάζουν όλα μόνοι τους, θα περίμενε κανείς ότι ... οι Γερμανοί θα απολάμβαναν φθηνό ρεύμα. Μάταιη αυταπάτη! Το ρεύμα στη Γερμανία είναι το 2ο ακριβότερο στην Ευρώπη! Πρώτοι είναι φυσικά οι Δανοί, οι άλλοι μεγάλοι εξαγωγείς ανεμογεννητριών για ιθαγενείς χρεοκοπημένων χωρών. Αφού λοιπόν πρώτα έκαναν το ρεύμα πανάκριβο για τους πολίτες, φαίνεται πως άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν λογάριασαν καλά και από πέρυσι άρχισαν να αλλάζουν ρότα. Χρειάστηκε βέβαια να προηγηθεί η έφοδος των Κινέζων στο διεθνές εμπόριο αιολικών και, κυρίως, Φ/Β, να χρεοκοπήσουν πολλά γερμανικά εργοστάσια και να μεταφερθούν κάποια άλλα στην Άπω Ανατολή, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Καθόσον οι Κινέζοι έχουν φθηνή ενέργεια, από κάρβουνο, που στηρίζει τις επενδύσεις, στηρίζει τη χαλυβουργία και τη βιομηχανία τους.

Πρώτη προτεραιότητα της φετινής κυβέρνησης του "μεγάλου" συνασπισμού στη Γερμανία ήταν η αναμόρφωση της νομοθεσίας για τις ΑΠΕ. Πονηρά φερόμενη η Μέρκελ έδωσε το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών & Ενέργειας στον κατά τα λοιπά σύμμαχό της Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ηγέτη των Σοσιαλιστών. Ας ταυτιστεί το SPD με την αποτυχία των ΑΠΕ και τους πανάκριβους λογαριασμούς του ρεύματος.


Η Γερμανική βιομηχανία ωστόσο, (που δεν επιβαρύνεται απ' τις ΑΠΕ, αυτές επιβαρύνουν τους πολίτες), χρειάζεται ρεύμα και οι ΑΠΕ ρεύμα δίνουν όποτε φυσάει κι όποτε έχει ήλιο, με ρυθμό που εξαρτάται απ' τα καπρίτσια του καιρού. 37,5GW Φ/Β, υπερδιπλάσια απ' τη συνολική ισχύ της Ελλάδας, το βράδυ είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό! 34,64GW αιολικά εξαρτώνται απ' το αν φυσάει, πόσο φυσάει και μέχρι πότε θα φυσάει. Αν τύχει και δεν φυσάει και είναι και βράδυ, τα 72GW είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό! Η βιομηχανία αυτό δεν μπορεί να το δεχτεί με τίποτα και τα Γερμανικά νοικοκυριά δεν νομίζω ότι θα δεχτούν ποτέ το ενεργειακό πρότυπο της γκαζόλαμπας, που μας πλασάρουν εδώ Ταμήλος-Σαμαράς-Βενιζέλος, οπότε επιστρέφουμε στις παλιές καλές, δοκιμασμένες κι αξιόπιστες λύσεις: ο λιγνίτης είναι μακράν το Νο1 στη γερμανική ηλεκτροπαραγωγή, ο λιθάνθρακας το Νο2 και τα πυρηνικά το Νο3! Αιολικά και Φ/Β μαζί έδωσαν στο σύστημα λιγότερη ενέργεια απ' τα πυρηνικά, (αυτά που έχουν μόλις 12GW εγκατεστημένη ισχύ, το 1/6 των ΑΠΕ και θέλει η Μέρκελ να τα κλείσει).

Τι το κάνει η Γερμανία το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα των ΑΠΕ; Κρατάει ένα μέρος για να καλύψει δικές της ανάγκες και το υπόλοιπο το εξάγει στους γείτονες, για να διαχύσει το πρόβλημα της τυχαιότητας της παραγωγής. Έχουμε ξαναγράψει για τα προβλήματα που δημιουργούν στους γείτονες Πολωνούς και Τσέχους οι εισβολές τυχαίων ριπών αιολικού ρεύματος στα δίκτυα. Έχουμε ξαναγράψει πώς το Γερμανικό αιολικό ρεύμα δεν πηγαίνει απ' τα βόρεια κρατίδια στο Μόναχο και τη Στουτγάρδη, πηγαίνει στο Γκράτς μέσω Κρακοβίας, επειδή από εκεί βρίσκει δίκτυα. Γι' αυτό και η Γερμανία καίγεται να φτιάξει γρήγορα το ενιαίο πανευρωπαϊκό δίκτυο υψηλής τάσης, ώστε να εξάγει σ' όλους τους υπόλοιπους το δικό της πρόβλημα, εκμεταλλευόμενη και τη γεωγραφική της θέση στη μέση της Ευρώπης. Καίγεται να επενδύσουν όλοι οι υπόλοιποι, σε έργα Πανευρωπαϊκού "κοινού ενδιαφέροντος", για να πουλάει η ίδια, να μετατρέψει τη εκροή ηλεκτρονίων σε εισροή ευρώ, μια νέα, σταθερή πηγή εμπορικού πλεονάσματος σε βάρος των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Αν ρέει το χρήμα προς τη Γερμανία, τι τα θες τα τανκς και τα Ράιχ, όταν έχεις αιολικά και πρόθυμους πολιτικούς να τα βάλουν στις καταχρεωμένες χώρες; 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! 


Κανείς δεν μπορεί να αγνοεί τα βασικά της ηλεκτροπαραγωγής: το ρεύμα δεν αποθηκεύεται με οικονομικά αποδεκτό τρόπο, η παραγωγή πρέπει να είναι κάθε στιγμή κάπως μεγαλύτερη απ' τη ζήτηση, υπάρχει μια ελάχιστη ζήτηση που είναι σταθερή όλο το χρόνο και αποτελεί το "φορτίο βάσης" του ηλεκτρικού συστήματος, που σ' όλο τον κόσμο καλύπτεται από θερμικές μονάδες: κάρβουνο, πυρηνικά, φυσικό αέριο, πετρέλαιο. Οι ΑΠΕ είναι ένα συμπληρωματικό σύστημα, που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε σταθερή, αξιόπιστη και φθηνή ενέργεια. Διαβάζουμε κάθε μέρα πόσο έριξαν οι ΑΠΕ την τιμή της χονδρικής αγοράς ρεύματος στην Κεντρική Ευρώπη. Δεν διαβάσαμε όμως πουθενά, ούτε μια φορά, ότι λόγω των ΑΠΕ έπεσαν οι τιμές για τον απλό καταναλωτή. Παντού μόνο για αυξήσεις διαβάζουμε.

Η τιμή της χονδρικής έπεφτε κάποτε και στην Καλιφόρνια, θυμάται κανείς πώς ξύπνησε ένα πρωί η πανίσχυρη Silicon Valley, η 7η οικονομία στον κόσμο; Με μπλακ άουτ ξύπνησε, επειδή άλλο πράγμα η τιμή της χονδρικής κι άλλο πράγμα η ευστάθεια του συστήματος. Δώστε λοιπόν μια ανεμογεννήτρια στον Ταμήλο, για να ρευματοδοτεί τη γκαζόλαμπα στο χωριό. Εμείς, ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε! Εμείς μένουμε στο λιγνίτη! Όπως οι Γερμανοί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News