Dei Energy News

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Βγαίνει σε διαβούλευση το κείμενο για τις δημοπρασίες NOME


Σε δημόσια διαβούλευση πρόκειται να δώσει η ΡΑΕ εντός των επόμενων ημερών (πιθανόν και σήμερα) το κείμενο για τη μεθοδολογία των δημοπρασιών NOME, το οποίο έχει ήδη «περάσει» από την Ολομέλεια της Αρχής μετά τα όσα προέκυψαν στην πρώτη διαβούλευση.
Από πλευράς ΡΑΕ έχει γίνει προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα θέματα και οι ρυθμίσεις να είναι τέτοιες ώστε να ικανοποιούν ως ένα βαθμό τους συμμετέχοντες στην αγορά. Θα υπάρχει ο ίδιος βαθμός ικανοποίησης και δυσαρέσκειας, από όλες..
τις πλευρές, αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές, όπως άλλωστε έχει διαπιστωθεί και από τις τοποθετήσεις που έχουν γίνει εν αναμονή της πρότασης της ΡΑΕ από τους φορείς της αγοράς.
Στα βασικά αιτήματα που έχει θέσει η βιομηχανία δηλαδή να μπορεί να επιστραφεί στο σύστημα ένα ποσοστό από τη συμβολαιοποιημένη ενέργεια που δεν καταναλώνεται αλλά και να υπολογίζονται τα δικαιώματα που παίρνει ο πελάτης με βάση το καταναλωτικό του προφίλ και ειδικότερα με βάση τη μέγιστη ισχύ της νύχτας, αναμένεται να υπάρξει ικανοποίηση με το σχέδιο που θα παρουσιαστεί.
Πάντως, το κείμενο που θα παρουσιαστεί εντός των ημερών δε θα υπάρχει απάντηση για το θέμα της τιμής, εκεί όπου πλέον στρέφεται το ενδιαφέρον της αγοράς, αφού από το ύψος της θα καθοριστεί και η επιτυχία του εγχειρήματος. Όπως έχει αναφέρει και παλιότερα το energypress, oι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η τιμή αναφοράς θα είναι στα επίπεδα που πρότεινε ο μέτοχος στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 28 Φεβρουαρίου. H μεθοδολογική προσέγγιση για τον καθορισμό της τιμής συνοψίζεται στο εξής σχήμα: Λαμβάνεται ως βάση το λογιστικό κόστος που δηλώνει η ΔΕΗ για τη λιγνιτική της παραγωγή (περίπου 60 ευρώ η μεγαβατώρα) και από αυτό θα αφαιρεθεί ένα ποσό που θα αποτελεί το κίνητρο απόδοσης για τη ΔΕΗ. Λαμβάνονται ταυτόχρονα υπόψη τα δεδομένα που προκύπτουν από τον κοστολογικό έλεγχο της Ernst & Young, την απόφαση της διαιτησίας για την υπόθεση Αλουμίνιον – ΔΕΗ και βέβαια η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ το Φεβρουάριο, ώστε να καταλήξουμε στο ύψος της τιμής που προαναφέρθηκε και στο οποίο δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και κάποιοι συντελεστές ή μέθοδοι που θα μειώνουν ακόμη περισσότερο το κόστος για τη νύχτα (όπως ισχύει στην απόφαση της ΓΣ της ΔΕΗ).
Το τελικό κείμενο μετά τη διαβούλευση θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο και αφού προηγουμένως υπάρξουν συνεννοήσεις με την Κομισιόν για την τελική τιμή αναφοράς, ενώ θα ακολουθήσει η θεσμοθέτηση των δημοπρασιών από το ΥΠΕΚΑ, με την εφαρμογή των πρώτων δημοπρασιών να τοποθετείται χρονικά στο τέλος του χρόνου.
Τι ζητούσε η βιομηχανία
Η ενεργοβόρος βιομηχανία είχε αντιδράσει έντονα στο σχέδιο που είχε παρουσιάσει η ΡΑΕ σε πρώτη διαβούλευση. Ζήτησε από τη ΡΑΕ τέσσερα πράγματα:
·        Να μην γίνονται πλειστηριασμοί αλλά να καθορίζεται διοικητικά η τιμή διάθεσης του ρεύματος
·        Να συνάπτονται διμερή συμβόλαια και όχι να περνάνε οι πράξεις μέσα από το pool (στην πράξη μεταφράζεται στο να μην πληρώνουν οι βιομηχανίες τον ΕΦΚ που έχει επιβληθεί στο φυσικό αέριο)
·        Να καθορίζονται τα «δικαιώματα» που παίρνει ο πελάτης με βάση το καταναλωτικό προφίλ του, ώστε να πριμοδοτείται η βιομηχανία που δουλεύει σε ώρες νυχτερινές. Πρακτικά ζητούν να υπολογίζονται τα «δικαιώματα» με βάση τη μέγιστη ισχύ της νύχτας.
·        Να μπορεί να μεταπωληθεί, δηλαδή να «επιστραφεί» στο σύστημα η συμβολαιοποιημένη ενέργεια που δεν καταναλώνουν οι βιομηχανίες. Το ζήτημα εδώ έχει ως εξής: Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που δουλεύουν νύχτα για να έχουν φθηνό τιμολόγιο (κυρίως χαλυβουργίες και τσιμεντοβιομηχανίες), καταναλώνουν συνολικά περίπου 200 ΜW. Για να κλείσουν οι προμηθευτές συμβόλαια με τις βιομηχανίες για την πώληση νυχτερινού ρεύματος προερχόμενου από τις δημοπρασίες, θα  πρέπει να βρούν και αντίστοιχους καταναλωτές, περί τα 200 MW, για το ημερήσιο ρεύμα. Κάτι τέτοιο θεωρείται ανέφικτο. Συνεπώς δεν θα μπορούν να υπάρξουν συμβόλαια με τις βιομηχανίες και οι τελευταίες θα μείνουν εκτός ωφελημάτων των δημοπρασιών. Ζητούν λοιπόν, κατά το πρότυπο του Γαλλικού NOME, να μπορούν να «επιστρέφουν» το περισσευούμενο ημερήσιο ρεύμα, και μάλιστα σε τιμές υψηλές, τέτοιες που να αντιστοιχούν στο γεγονός ότι πρόκειται για ημερήσιο ρεύμα.
Όπως προαναφέρθηκε, το τρίτο και τέταρτο σημείο φαίνεται ότι ικανοποιούνται, έστω και εν μέρει. Αντίθετα το πρώτο και το δεύτερο όχι. Το σίγουρο είναι αντίθετα ότι το NOME θα αφορά δημοπρασίες μέσω προμηθευτών με τιμή βάσης, για τον τρόπο υπολογισμού της οποίας, δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News