Dei Energy News

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Στραβά μάτια ΥΠΕΚΑ στους μεγάλους της ενέργειας


«Προϊόν πολιτικής απόφασης με πολλά ερωτηματικά» είναι οι περιορισμοί που θέτει το ΥΠΕΚΑ για την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ΑΠΕ-κυρίως φωτοβολταϊκά.
Aπ' τη μια επιτρέπει να επιδοτείται μέσω ίου αναπτυξιακού νόμου η χωρίς όρια εγκατάσταση μεγάλων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και απ' την άλλη «επιβάλλονται όρια στα νοικοκυριά και στις μικρές επιχειρήσεις, που θέλουν να ..
εγκαταστήσουν ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές για να καλύψουν την κατανάλωσή τους».
Ο πανελλήνιος σύνδεσμος οικιακών και κτηριακών φωτοβολταϊκών «Ήλιος» ζητά άλλη μία φορά να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ «πριν από τη λήψη των τελικών αποφάσεων και την ολοκλήρωση της υπουργικής απόφασης για αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό». Και επισημαίνει: «Το πόρισμα της ομάδας εργασίας, πάνω στο οποίο βασίστηκε το προτεινόμενο κείμενο της υπουργικής απόφασης, δεν παραθέτει καμία τεχνική τεκμηρίωση για την ανάγκη επιβολής ορίων στο διασυνδεδεμένο δίκτυο και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά».
Επιβάλλει εξάλλου «την εφαρμογή των χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) και ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας) στο σύνολο της κατανάλωσης των αυτοπαραγωγών, παραθέτοντας ως επιχειρήματα την επιβάρυνση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και θερμότητας Υψηλής Απόδοσης) και την ανάγκη σημαντικών τροποποιήσεων στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Δεν παρουσιάζει όμως καμία ποσοτική εκτίμηση για την επιβάρυνση του ειδικού λογαριασμού ούτε αναφέρει ποιες τροποποιήσεις απαιτούνται και τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να γίνουν».
Συνεπώς, «οι περιορισμοί που θέτει η υπουργική απόφαση του ΥΠΕΚΑ για την εφαρμογή της αυτοπαραγωγής είναι προϊόν πολιτικής απόφασης και δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά:
«Πώς είναι δυνατόν να επιβαρύνονται όλοι οι καταναλωτές για να αμείβονται όσοι μειώνουν τις εκπομπές αερίων ρύπων στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας με σκοπό το κέρδος και να μην απαλλάσσονται από αυτή την επιβάρυνση όσοι καταναλωτές συμβάλλουν πρωτογενώς, ειδικά όταν αυτό αποτελεί πάγια άποψη της ΡΑΕ (Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας)».
Ο «Ήλιος» θέτει μερικά ακόμα ερωτήματα: Πώς είναι δυνατόν να τίθενται ακόμα μεγαλύτεροι περιορισμοί για τους αυτοπαραγωγούς στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όταν μπορούν να μειώσουν το συνολικό κόστος των ΥΚΩ και άρα και την επιβάρυνση όλων των καταναλωτών Και πώς μπορεί να θεωρείται ελκυστικό ένα θεσμικό πλαίσιο που οδηγεί σε αποσβέσεις κεφαλαίου άνω της δεκαετίας, με δεδομένη την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας των καταναλωτών;».
Ο πανελλήνιος σύνδεσμος ολοκλήρωσε προσφάτως τον πρώτο κύκλο επαφών με τη ΡΑΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ανώνυμη εταιρεία θυγατρική της ΔΕΗ) και το ΥΠΕΚΑ, αιτιολογώντας «τα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα από τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και δίκαιου θεσμικού πλαισίου για την αυτοπαραγωγή». Και η... κυοφορία συνεχίζεται.

(Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News