Dei Energy News

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Σχετικά με το δημοσίευμα του "ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ" για το Εφάπαξ

 Το  δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου (16/9/2014), το οποίο αναπαρήχθη στο ιντερνέτ (βλ. C:\Users\grafeio\Desktop\enikos.gr - Οικονομία  Χορηγούνται τα έξτρα εφάπαξ.htm) και το οποίο έρχεται σε συνέχεια του προ μηνών αντίστοιχου δημοσιεύματος του Ελεύθερου Τύπου, δεν ανταποκρίνεται στα υπάρχοντα δικαστικά δεδομένα της υπόθεσης. Το δημοσίευμα αυτό είναι αόριστο και αντιφατικό, καθόσον αναφέρεται στις μειώσεις που επιβλήθηκαν το 2011 με το Ν 3986/2011, πλην όμως επικαλείται την δικαστική απόφαση του 2008 (της Ολομέλειας του ΣτΕ), η οποία όντως έκρινε την περικοπή του εφάπαξ αντισυνταγματική, αλλά με βάση τον λεγόμενο νόμο Σιούφα του 1992. Συνεπώς δεν μπορούμε να πούμε ότι βάσει δικαστικής απόφασης υπάρχει αυτή τη στιγμή υποχρέωση της Διοίκησης να καταβάλει σε όλους τους προσφεύγοντες-ενάγοντες το ποσό περικοπής του εφάπαξ βάσει του Ν  3986/2011.
Επισημαίνουμε ότι τα υπάρχοντα δικαστικά δεδομένα της υπόθεσης είναι τα εξής:


-Εκκρεμούν προς προσδιορισμό αγωγές ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων.
-Έχει εκδοθεί το υπ' αριθμό 359/2013 πρακτικό συνεδρίασης-γνωμοδότηση του ΣτΕ αναφορικά με το εφάπαξ των λιμενικών, το οποίο είναι σε θετική κατεύθυνση.
-Έχει εκδοθεί αντίστοιχη γνωμοδότηση με την παραπάνω από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
-Έχει συζητηθεί στην ολομέλεια του ΣτΕ τον Μάιο του 2014 η υπόθεση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και φέρεται να είναι θετική.
-Έχουν προσδιορισθεί να συζητηθούν το Νοέμβριο του 2014 αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ, οι οποίες αφορούν το εφάπαξ της ΔΕΗ.
-Με βάση όλα τα παραπάνω, προκύπτει, ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή απόφαση ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία να υποχρεώνει την Διοίκηση να καταβάλει το ποσό εφάπαξ που έχει περικοπεί βάσει του Ν 3986/2011 σε όλους τους προσφεύγοντες-ενάγοντες. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να εκδοθεί απόφαση από το ΣτΕ και αν υπάρξει αντίθετη αυτής απόφαση του Αρείου Πάγου, τότε του θέματος θα επιληφθεί το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, όπως έγινε και με τις περικοπές του νόμου Σιούφα.
-Υπάρχει περίπτωση κάποιος προσφεύγων όχι με αγωγή, αλλά με αίτηση ακύρωσης σε Διοικητικά Εφετεία, να έχει κερδίσει την υπόθεση, αν και δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες. Σε αυτήν την περίπτωση η Διοίκηση θα μπορούσε να υποχρεωθεί να επιστρέψει το περικοπέν ποσό, αν και σε αυτήν την περίπτωση επισημαίνουμε ότι η απόφαση θα πρέπει να τελεσιδικήσει στο ΣτΕ.
-Υπενθυμίζουμε ότι συνειδητά επιλέξαμε τις ομαδικές αγωγές καθ' όσον η αίτηση ακύρωσης γίνεται μόνο ατομικά και έτσι υπερ-πολλαπλασιάζονται τα έξοδα.
Αυτά είναι τα δικαστικά δεδομένα. Αν το παραπάνω δημοσίευμα βασίζεται σε πολιτικές ή διοικητικές πηγές, είναι κάτι αδιάφορο από νομική άποψη, το οποίο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.

 
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News