Dei Energy News

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Τρόικα: Γιατί δεν τρομάζουν οι αποκλίσεις από τα χρονοδιαγράμματα στο «ενεργειακό» μνημόνιο

Με το ρολόι να μετρά αντίστροφα τις ημέρες για την άφιξη της τρόικας στα τέλη του μήνα, το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης να υπογραμμίζει ότι οι εκκρεμότητες ή οι καθυστερήσεις που υπάρχουν είναι εν γνώση της τρόικας και επιπλέον έχει εξασφαλιστεί και η … ανοχή των δανειστών.
Πάντως οι όποιες καθυστερήσεις που αντιμετωπίζονται με…
κατανόηση αναμένεται να αποτυπωθούν με νέα χρονοδιαγράμματα στα κείμενα που θα συμφωνηθούν. Για την αγορά ενέργειας ειδικότερα τέσσερα είναι τα μείζονα θέματα, χωρίς να περιλαμβάνεται το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων εκεί που η πρόοδος σε ΑΔΜΗΕ και μικρή ΔΕΗ συμβαδίζει με τα χρονοδιαγράμματα, ενώ και ο ΔΕΣΦΑ βρίσκεται σε εκκρεμότητα κυρίως εξαιτίας των διμήνων που χρειάστηκε και θα χρειαστεί εκ νέου για να απαντήσει η Κομισιόν στις δύο πιστοποιήσεις για το ΔΕΣΦΑ (την αρχική και τη νέα που έχει ενσωματώσει τις παρατηρήσεις των Βρυξελλών).
Σε σχέση λοιπόν με τις εκκρεμότητες:
 
Αγορά Αερίου. Έχει πράγματι καθυστερήσει σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα το νομοσχέδιο για την αγορά του αερίου που θα ικανοποιεί το βασικό ζητούμενο όπως αυτό αναδείχθηκε στις τελευταίες συναντήσεις με την τρόικα. Υπάρχει ενημέρωση για την εξέλιξη αυτή που οφείλεται στις διαπραγματεύσεις με τους μετόχους των ΕΠΑ καθώς και για το περιεχόμενο της νέας ρύθμισης η οποία θεωρείται ικανοποιητική.
 
Δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Και εδώ υπάρχει συνεχής επικοινωνία ενώ έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Η 15νθήμερη παράταση που δόθηκε για τη διαβούλευση μετά από αίτημα της ΔΕΗ αναμένεται να ενσωματωθεί στο νέο χρονοδιάγραμμα.
 
Αναμόρφωση των ΑΔΙ. Και εδώ υπάρχει καθυστέρηση, η οποία όμως εν μέρει οφείλεται και στο γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει εκδώσει ακόμα τις ις αναλυτικές οδηγίες, όπως έχει προαναγγέλλει, για τους μηχανισμούς διαθεσιμότητας ισχύος. Η διαβούλευση της ΡΑΕ έληξε χθες ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να δοθεί από τον ΑΔΜΗΕ και η μελέτη για τις προδιαγραφές των υπηρεσιών, την ποσοτικοποίησή τους, το κόστος και την κατανομή τους ανά τύπο ισχύος.
 
Target model. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να παραδοθεί η μελέτη του συμβούλου που έχουν επιλέξει ΡΑΕ, ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ για τη διαμόρφωση αναλυτικού χρονοδιαγράμματος εργασιών προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή μετάβαση στο μοντέλο στόχος λειτουργίας της αγοράς. Εδώ δεν υπάρχει κάποια σημαντική απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα.
Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω εκτιμάται ότι η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στα τέλη του μήνα, που θα έχουν ως αντικείμενο τον έλεγχο της προόδου στις δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν πρόκειται να δημιουργήσουν προβλήματα. Το αντίθετο μάλιστα οι όποιες μικρές αποκλίσεις φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται με λιγότερη καχυποψία από ό,τι στο παρελθόν καθώς γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει αρκετή πρόοδος.

WWW.ENERGYPRESS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News